English Quiz (Sentence Improvement) for IBPS 2019 Exam: 26th January 2019

english-quiz-for-ibps-po-2019-26th-january


English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20.




Directions (1-15): In each of the questions given below, a sentence is given with a phrase/ part of the sentence put in BOLD. Five options follow each sentence, suggesting an improvement for the BOLD part to make a meaningful and correct sentence. Choose the best improvement from these and if the sentence is correct as it is, mark “No Correction Required” as your answer. 

Q1. In a surprise move, the National Democratic Alliance (NDA) led by Prime Minister Narendra Modi announced 10% reservation for economical weaker sections among general caste groups.
for economically weaker section among
for economically weaker sectioning among
in economically weaker sections among
for economically weaker sections among
No correction required
Solution:
"for economically weaker sections among" is grammatically and contextually correct.

Q2. Though the fate of the current bill is yet to be decided, with the matter pending in the highest court, there is every likelihood that this will be strike down.
every likelihood that this will be struck down.
every likelihood that this will have been struck down.
every likelihood that this will being struck down.
every likelihood that this will be striking down.
No correction required
Solution:
"every likelihood that this will be struck down" is grammatically and contextually correct.

Q3. Although the bill has now become law with the President giving his approval to the bill, questions on what the law will achieving and whether it will serve the purpose for which it has been enacted remains unanswered.
what the law will achieve and whether it will serviced the purpose
what the law will achieved and whether it will have serve the purpose
what the law will have achieve and whether it will be serve the purpose
what the law will achieve and whether it will serve the purpose
No correction required
Solution:
"what the law will achieve and whether it will serve the purpose" is grammatically and contextually correct.

Q4. Recent decades has seen a sharp deterioration in the quality of jobs in both public and private sectors.
have see a sharp deterioration
have seen a sharp deterioration
have seen an sharp deterioration
have seen a sharp deteriorating
No correction required
Solution:
"have seen a sharp deterioration" will be correct as 'decades' is plural here.

Q5. The inequality of opportunity that exists among different sections of the population is a large malaise and is only a small reflection of increasing inequalities in income and other dimensions.
is only a small reflecting of increasing
is only a small reflection of increase
were only a small reflection of increasing
is only a small reflection of have increasing
No correction required
Solution:
No correction required

Q6. Private educational institutions are still out of purview of reservation and have no obligate to provide access to those who can’t afford.
have no obligation to providing
have no obligating to provide
have no obligation to provide
have no obligation to provided
No correction required
Solution:
"have no obligation to provide" is grammatically and contextually correct. 'To' will be followed by first form of verb here.

Q7. Satoshi Nakamoto’s aim in creating the decentralized Bitcoin ledger—the blockchain—was to allow users to control their own money so that no third party, not even the government, would be able to access or monitor it.
was to allow users to controlled their own money so that
was to allow users to control their own money so as
was to allows users to control their own money so that
was to allow users to control there own money so that
No correction required
Solution:
No correction required

Q8. While an average Indian walks less than 5,000 steps a day, Shubham has covering the distance between Srinagar and Rajasthan in 50 days.
Shubham has covered the distance between
Shubham has covered the distance among
Shubham has covered the distance for
Shubham has covering the distance between
No correction required
Solution:
"Shubham has covered the distance between" is grammatically and contextually correct.

Q9. With the money I have, all I can afford is a banana for the day, nothing more, and that has made me adaption to a very sustainable, on-the-go lifestyle.
has made me adapt to a very sustain
has made me adapt for a very sustainable
has made me adapt to a very sustainable
has made me adapt to a very sustaining
No correction required
Solution:
"has made me adapt to a very sustainable" is grammatically and contextually correct.

Q10. The waste generated during weddings, not only in terms of plastic, but also food, is humongous and it’s important to start discussing these issues.
its important to start discussing these issues.
it’s important to start discuss these issues.
it’s important to start discussion these issues.
it’s important to starting discussing these issues.
No correction required
Solution:
No correction required

Q11. Market Stabilization scheme (MSS) is a monetary policy intervention by the RBI to withdrawal excess liquidity (or money supply) by selling government securities in the economy.
to withdraw access liquidity
to withdraw excess liquidity
to withdrawing excess liquidity
to withdraw excessed liquidity
No correction required
Solution:
"to withdraw excess liquidity" will be correct here. 'To' will be followed by first form of verb here. Also, 'excess' and 'access' have different meanings.

Q12. To lure shoppers, some merchants have employed some unorthodox promotion techniques.
For lure shoppers
To luring shoppers
To lure shop
To lured shoppers
No correction required
Solution:
No correction required

Q13. Because of my health, I am going to abstaining from the consumption of alcoholic beverages.
going to abstain from
go to abstain from
going to abstain of
going to abstain for
No correction required
Solution:
"going to abstain from" is grammatically and contextually correct.

Q14. The amount of penetration an arrow would get on the body of an enemy soldier depends on the size of the bow, the tip of the arrow, and how much armor it has to pierce.
and how much armor it have to pierce
and how much armor it has to piercing
and how much armor it has to pierced
and how many armor it has to pierce
No correction required
Solution:
No correction required

Q15. During cold and flu season, make sure to sterilize your home thoroughly with bleach to reduce the chance of pick up any nasty microorganisms.
to reduce the chance of picking up
to reduce the chance of picking in
to reduce the chances of picking up
to reducing the chance of picking up
No correction required
Solution:
"to reduce the chance of picking up" is grammatically and contextually correct.

               






You may also like to Read:

      

Print Friendly and PDF

No comments