Error Detection for IBPS Clerk Mains: 5th January 2019


English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.


Watch Video Solutions Here!!

            






Q1. For each question, four sentences are given corresponding to each option. One of the sentences is grammatically incorrect. Choose the option which mentions the grammatically incorrect sentence. If all the four sentences are grammatically correct, then choose option (E) “All are correct” as your answer.

The most important aspect in a relationship is that we should stand for transformation and growth.
Why does glamour have more appeal than goodness?
Gratitude is more than just another emotion or expression of humanity.
When we understand something intellectually, we do so in relation to something else.
All are correct
Solution:
All the sentences given in the options (a), (b), (c) and (d) are grammatically correct.
Hence, option (e) is the correct answer.

Q2. For each question, four sentences are given corresponding to each option. One of the sentences is grammatically incorrect. Choose the option which mentions the grammatically incorrect sentence. If all the four sentences are grammatically correct, then choose option (E) “All are correct” as your answer.

Business cycle have been with us as long as capitalism has.
The spiritual whole is internally divided into subject and object.
Appearance is merely a subjective creation, falsely identified by us with reality.
The factual debate about whether global warming is real is, or at least should be over.
All are correct
Solution:
All the sentences given in the options (b), (c) and (d) are grammatically correct except (a).
Hence, option (a) is the correct answer.
‘business cycle’ being a singular should be followed by ‘has’ instead of ‘have’.

Q3. For each question, four sentences are given corresponding to each option. One of the sentences is grammatically incorrect. Choose the option which mentions the grammatically incorrect sentence. If all the four sentences are grammatically correct, then choose option (E) “All are correct” as your answer.

In most earthquakes the Earth’s crust cracks like porcelain.
In a world of many trading countries, the trade between two countries need not be balanced for the trade of each to be in global balance.
Turning the business around involved more than segmenting and pulling out of retail.
Dream analysts believe that every component in a dream has some significance to the person dreaming.
All are correct
Solution:
All the sentences given in the options are grammatically correct except (c).
Hence, option (c) is the correct answer.
‘Turning the business around’ being a singular noun-equivalent. The sentence is talking about a fact and so, the sentence must be in Simple Present Tense.

Q4. For each question, four sentences are given corresponding to each option. One of the sentences is grammatically incorrect. Choose the option which mentions the grammatically incorrect sentence. If all the four sentences are grammatically correct, then choose option (E) “All are correct” as your answer.

By integral idealism we may understand a synthetic philosophy of spirit.
I use the concept of emergence as descriptive rather than explanatory.
This is the best gift which she could ever get in her marriage anniversary.
The noticeable fact is that evolution doesn’t mean the total supersession of lower forms in course of time.
All are correct
Solution:
All the sentences given in the options are grammatically correct except (c).
Hence, option (c) is the correct answer.
The relative pronoun ‘that’ is used instead of ‘who’ or ‘which’ after adjectives in the superlative degree.

Q5. For each question, four sentences are given corresponding to each option. One of the sentences is grammatically incorrect. Choose the option which mentions the grammatically incorrect sentence. If all the four sentences are grammatically correct, then choose option (E) “All are correct” as your answer.

BJP’s allies suddenly seem to have a better bargaining hand after the saffron party’s defeat in three assembly polls.
The detailed study of mind is the subject matter of psychology, just as the detailed study of nature is the subject of physical science.
While learning how to make yourself comfortable with new people, being sociable is of utmost importance.
Though he is a great musician but he has his keen interest in gastronomy.
All are correct
Solution:
All the sentences given in the options are grammatically correct except (d).
Hence, option (d) is the correct answer.
‘Though’ is followed by ‘yet’ and not by ‘but’.
The correct framing of the sentence will be like, “Though he is a great musician, yet he has his keen interest in gastronomy.”

Directions (6-10): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence but none of the alternatives is correct to replace that part, then choose (d), i.e., None of the (I), (II) and (III) as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., No correction required as your answer. 



Q6. When she went to the zoo, (I)/Lindsay got to see not only tigers, (II)/ but polar bears, iguanas, and toucans (III).


(I)When she goes to the zoo, 

(II)Lindsay got to seeing not only tigers, 
(III) but also polar bears, iguanas, and toucans.
Only (I)
Only (III)
Both (I) and (III)
None of the (I), (II) and (III)
No correction required
Solution:
Option (b) is the correct choice as there is error in only part (III) and the correct explanation of it is: “In standard English, when you use the phrase "not only" in a sentence, it should be followed by the phrase "but also." So, the correct answer is "When she went to the zoo, Lindsay got to see not only tigers, but also polar bears, iguanas, and toucans."

Q7. The teacher reprimanded his class, (I)/saying that he was neither pleased with their poor work (II)/nor was he willing to accept their rowdy behavior (III).

(I)The teacher reprimand his class, 

(II) saying that he was either pleased with their poor work 
(III) nor willing to accept their rowdy behavior.
Only (I)
Both (II) and (III)
Only (III)
None of the (I), (II) and (III)
No correction required
Solution:
Option (c) is the correct choice. The part (III) must be replaced as such given. This is according to the explanation, “The correlative conjunctions “neither” and “nor” belong together. In "neither . . . nor" sentences, the two options (“pleased with their poor work” and “willing to accept their rowdy behavior”) must be presented in a grammatically parallel way so that the words following “neither” and the words following “nor” are parallel phrases.”

Q8. While selecting her classes for the next semester(I),/ Emmie knew she would have to take either Introduction(II)/ to Literary Analysis nor Neuroscience, but not both(III).

(I)While selecting for her classes for the next semester, 

(II) Emmie know she will have to take either Introduction 
(III) to Literary Analysis or Neuroscience, but not both.
Only (I)
Only (III)
Both (I) and (II)
None of the (I), (II) and (III)
No correction required
Solution:
Option (b) is the most appropriate choice to be selected as the answer of the question as correction is required in part (III) of the sentence. This question requires you to correct a correlative conjunction error. Since the end of the sentence—"but not both"—indicates that Emmie will have to take one or the other, we know that the correlative conjunction "neither . . . nor" will not be used here, as it is used in situations when both options are rejected. Therefore, the correlative conjunction "either . . . or" has to be used, making the corrected sentence "When selecting her classes for the next semester, Emmie knew she would have to take either Introduction to Literary Analysis or Neuroscience, but not both."

Q9. A Emily Brontë ’s novel Wuthering Heights,(I) / the heroine, Catherine, must choose (II)/between true love or social pre-eminence.(III)/

(I) In Emily Brontë ’s novel Wuthering Heights,  

(II) the heroine, Catherine, must have choose 
(III) between true love and social pre-eminence.
Both (I) and (III)
Only (III)
Only (II)
None of the (I), (II) and (III)
No correction required
Solution:
Option (a) is the correct option as (I) and (III) are the correct replacement of the parts given in the question. As the statement is talking about Emily Bronte’s novel, tan adverb of place ‘in’ will be used rather than the article ‘a’ given in the beginning of the sentence. Furthermore, "the heroine, Catherine, must choose between true love or social pre-eminence," contain an incorrect idiomatic expression. When we have "between," we typically need the word "and"—rather than "or"—to separate the entities that follow.

Q10. Although the giant squid is an elusive creature rarely seen by humans,(I)/ scientists are beginning to gain a better understanding of the creature (II)/by studying it using remote cameras.(III)/

(I)Because the giant squid is a elusive creature rarely seen by humans, 

(II) scientists are beginning to gain a better understanding for the creature 
(III) by using it to study it using remote cameras.
Only (II)
Both (II) & (III)
Both (I) and (III)
None of the (I), (II) and (III)
No correction required
Solution:
Option (e) is the most apt choice. There is no correction required in the sentence given. The sentence is trying to explain that in spite of the giant squid's elusiveness, scientists are finding new ways of studying it. The sentence therefore is trying to contrast two ideas. Hence (e) is the correct answer.

Directions (11-15): In each sentence below, four words are given in BOLD, one of which may be either inappropriate in the context of the sentence or wrongly spelt. Choose that inappropriate option. If all the four words are appropriate and also correctly spelt, mark option (e) i.e. all correct as your answer. 

Q11. Prana is finer than the electromagnetic forces and is the pyramidal sea of energy from which the very atoms emerge.

Finer
Electromagnetic
Pyramidal
Emerge
All are correct
Solution:
Option (c) is the wrong answer. This word doesn’t fit in terms of context here. The word that must come in place of ‘pyramidal’ is ‘primordial’ which means existing at or from the beginning of time; primeval. Rest all the words are correct as given in the sentence.

Q12. The power of introverts in a world that can't stop talking' by Susa Cain is a Kick-starter of the quite revolution and talks about all successful introverts.
Introverts
Quite
Revolution
Successful
All are correct
Solution:
Option (b) is the most appropriate choice as it is the only option which is a wrong choice. Instead of the word ‘quite’, the word ‘quiet’ will be used. Rest all the options are correct.

Q13. In a world that is far more choatic than ever since Independence, India must keep its options open and be multi-aligned, even as the U.S. forms a key part in that scheme of things.
Choatic
Options
Multi-aligned
Scheme
All are correct
Solution:
Option (a) is the most suitable choice. Here the word ‘choatic’ is wrongly spelt. The correct spelling of the given word is ‘chaotic’. Rest all the options are correct and spelt correctly and appropriate in context too.

Q14. Water is available in huge quantities throughout the world, but scarcities can arise on a local level, since rainfall, natural water reservoirs, and demand create an uneven distribution at the globe.
Huge
Scarcities
Uneven
At
All are correct
Solution:
Option (d) is the most suitable choice. Here the preposition ‘at’ is used in a wrong way. The preposition ‘across’ will be used. We use across as a preposition (prep) and an adverb (adv.). Across means on the other side of something, or from one side to the other of something which has sides or limits such as a city, road or river.
On the other hand, ‘at’ is used as a preposition when it is used to show an exact position or particular place. Rest all the options are correct.

Q15. Washington is skeptic of Seoul taking a conciliatory approach to Pyongyang.
Skeptic
Taking
Conciliatory
Approach
All are correct
Solution:
Option (a) is the correct option as instead of the word skeptic which is the noun, an adjective ‘skeptical’ will be used which means not easily convinced; having doubts or reservations. Thus this word is not correct in terms of grammatical usage. Rest all the words are correct in the sentence. Conciliatory means Intended or likely to placate or pacify.
Approach means Start to deal with (a situation or problem) in a certain way.

               

        

Print Friendly and PDF

No comments