GA for NIACL AO Main | 23rd January 2019

Dear Aspirants, 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main and Karnataka Bank PO Examinations!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Karnataka Bank PO and NIACL AO Exam 2018-19.



Q1. The NITI Aayog released the Baseline Report of the SDG India Index, which comprehensively documents the progress made by India’s States and Union Territories. What does SDG stands for?
Sustainable Development Goals
Scribed Development Goals
Sustainable Development Generation
Supersonic Development Gap
None of the given options is true
Solution:
The NITI Aayog released the Baseline Report of the Sustainable Development Goals (SDG) India Index, which comprehensively documents the progress made by India’s States and Union Territories towards implementing the 2030 SDG targets.

Q2. The UN General Assembly has adopted the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, the first-ever negotiated global framework on a common approach to international migration in all its dimensions. India voted _________
against it
did not vote
was on neutral platform
in favour of it
none of the given options is true
Solution:
The UN General Assembly has adopted the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, the first-ever negotiated global framework on a common approach to international migration in all its dimensions. India voted in favour of the resolution.

Q3. National Mathematics Day is celebrated to commemorate the birth anniversary of _______________.
Aryabhata
Homi Jahangir Bhabha
Srinivasa Ramanujan
CV Raman
APJ Abdul Kalam
Solution:
Every year, the country celebrates National Mathematics Day on December 22 to commemorate the birth anniversary of Mathematician Srinivasa Ramanujan.

Q4. In the recently released SDG India Index, which of the following states were found as top performers?
Uttarakhand and Himachal Pradesh
Kerala and Telangana
Himachal Pradesh & Kerala
Telangana and Maharashtra
Maharashtra and Uttar Pradesh
Solution:
In the recently released SDG India Index 2018, Himachal Pradesh and Kerala were found as top performers among all states.

Q5. The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in _____________ by expanding irrigation networks and system efficiency.
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Maharashtra
Gujarat
Rajasthan
Solution:
The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in Madhya Pradesh by expanding irrigation networks and system efficiency.

Q6. The Government of India has released ________________ grant for Terai roads project in Nepal to maintain fund liquidity for the ongoing construction of 14 road packages under Postal Highway Project.
560 million Nepali rupees
260 million Nepali rupees
330 million Nepali rupees
470 million Nepali rupees
None of the given option is true
Solution:
The Government of India has released 470 million Nepali rupees grant for Terai roads project in Nepal. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri handed over a cheque of grant to Secretary, Ministry of Physical Infrastructure and Transport of Nepal, Madhusudan Adhikari in Kathmandu, Nepal.

Q7. DBOD is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the Banking Regulation Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies. What is the full form of DBOD?
Department of Banking Operations & District
Department of Banking Operations & Development
Department of Banking Operations & Division
Department of Branches Operations & Development
Department of Banking Order & Development
Solution:
The Department of Banking Operations & Development or DBOD is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the B.R. Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies.

Q8. Odisha CM Naveen Patnaik announced a Rs10,000 crore scheme named KALIA for the overall development of farmers. KALIA stands for ______________.
Krushak Accommodation for Livelihood and Income Agriculture
Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation
Krushak Accommodation for Livelihood and Independent Agriculture
Krushak Assistance for Livelihood and Independent Augmentation
None of the given options is true
Solution:
Odisha CM Naveen Patnaik announced a Rs10,000 crore scheme for the overall development of farmers. Named Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA), the scheme will provide farmers with Rs10,000 a year at the rate of Rs5,000 each for Kharif and Rabi season. Ganeshi Lal is the Governor of Odisha.

Q9. The 15th edition of a two-day Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII) in _____________.
Mumbai
Pune
Chennai
New Delhi
Kolkata
Solution:
The 15th edition of a two day Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII) in association with Government e-marketplace in New Delhi. The theme of the event was ‘Building Partnerships through Global Value Chains.’

Q10. Name the Indian Olympic Association (IOA) Secretary General who has been elected the President of South Asian Fencing Body for a period of four years.
Susheel Mehta
Tushar Singh
Rajeev Mehta
Ankush Kurmi
Nandan Narayana
Solution:
Indian Olympic Association (IOA) Secretary General, Rajeev Mehta has been elected the President of South Asian Fencing Body for a period of four years after the meeting of South Asian Fencing Federation (SAFF) at Hyderabad.

Q11. The 15th edition of Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII). The theme of the event was ______________.
Sustainable Development through Value Goals
Building Partnerships through Global Value Chains
Building Partnerships through Internal Linkages
Sustainable Development through Business Partnership
None of the given theme is true
Solution:
The 15th edition of a two day Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII) in association with Government e-marketplace in New Delhi. The theme of the event was ‘Building Partnerships through Global Value Chains.’

Q12. Chandil is a census town in Seraikela Kharsawan district of Jharkhand. It has been constructed on the river _____________ .
Kangsabati
Barakar
Subarnarekha
Ganga
Konar
Solution:
The Mukutmanipur Dam is a dam in Khatra subdivision of Bankura district. It is located at the confluence of the Kangsabati and Kumari rivers close to the Jharkhand border.

Q13. In which state, Patora dam is constructed across Jonk River?
Karnataka
Odisha
Assam
Uttar Pradesh
Sikkim
Solution:
Patora dam is constructed across Jonk River and one of the famous location in Nuapada district along with nearby places Nrusinghanath Temple, Harishankar Temple and Bull Yogeswar temple of Odisha.

Q14. Who is the present Governor of West Bengal?
Keshari Nath Tripathi
Satyadev Narayan Arya
Lalji Tandon
Ram Naik
Anandiben Patel
Solution:
Keshari Nath Tripathi is an Indian politician and the present Governor of West Bengal.

Q15. Who among the following has become the fastest Asian to cycle the globe?
Shivani Mehta
Shikha Sahai
Sakshi Chawla
Kalpana Kulkarni
Vedangi Kulkarni
Solution:
The 20-year old Indian woman Vedangi Kulkarni becomes the fastest Asian to cycle the globe. She had completed 29,000 kilometres’ distance required to qualify as bicycling across the globe. Vedangi spent 159 days peddling up to 300 kilometers a day in 14 countries.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments