GA for NIACL AO Main | 24th January 2019

Dear Aspirants, 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main and Karnataka Bank PO Examinations!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Karnataka Bank PO and NIACL AO Exam 2018-19.




Q1. The strategic surface-to-surface Agni-IV missile was flight tested from launch complex-4 of the Integrated Test Range (ITR) at Dr Abdul Kalam Island, which was earlier known as __________.
Hanging Island
Wheeler Island
Belle Island
Pocock Island
Stewart Island
Solution:
India successfully test-fired its nuclear-capable long-range ballistic missile Agni-IV, with a strike range of 4,000 km, as part of a user trial by the Army. The strategic surface-to-surface Agni-IV missile was flight tested from launch complex-4 of the Integrated Test Range (ITR) at Dr Abdul Kalam Island, earlier known as Wheeler Island.

Q2. In which of the following state Prime Minister Modi inaugurated the Lalitgiri Archaeological Museum?
Odisha
Karnataka
Andhra Pradesh
Rajasthan
Kerala
Solution:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated several projects worth over Rs 14,500 cr during a day-long visit to Odisha. Prime Minister Modi inaugurated the Lalitgiri Archaeological Museum and released a commemorative coin and a postage stamp in memory of Paika Rebellion at a function in IIT Bhubaneswar.

Q3. Who among the following has been appointed as the Acting Secretary of Defense by US President Donald Trump?
Patrick Shanahan
Keith Donohue
Vincent Bedford
Ollie Lee Hudson
Rochelle Hudson
Solution:
US President Donald Trump announced that he would replace Defence Secretary Jim Mattis with his deputy Patrick Shanahan as acting Pentagon chief. Shanahan will assume charge of Acting Secretary of Defense from 1 January, 2019.

Q4. PM Narendra Modi announced the institution of a new Award for National Integration, which would be given for “outstanding efforts to further national integration”. Name the award.
Mahatma Gandhi Award for National Integration
Atal Bihari Vajpayee Award for National Integration
Deendayal Upadhyay Award for National Integration
APJ Abdul Kalam Award for National Integration
Sardar Patel Award for National Integration
Solution:
PM Narendra Modi announced the institution of ‘Sardar Patel Award for National Integration’, which would be given for “outstanding efforts to further national integration”.

Q5. The functions of DBOD is broadly related to prescription of regulations for compliance with various provisions of Banking Regulation Act on establishment of banks such as-
Investments and loans
Maintenance of statutory liquidity
Issue of guidelines on Prudential Norms relating to Capital Adequacy
Management and operations
All of the given options are true
Solution:
The Department of Banking Operations & Development is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the B.R. Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies. Its functions broadly relate to prescription of regulations for compliance with various provisions of Banking Regulation Act on establishment of banks such as licensing, branch expansion, maintenance of statutory liquidity, management and operations, amalgamation, reconstruction and liquidation of banking companies and issue of guidelines on Prudential Norms relating to Capital Adequacy, investments and loans. In order to achieve its objective, it has to maintain a flexible organizational set-up with activities in tune with the time.

Q6. CFRA is a unique document that incorporates comparable information relating to the accounts of the Union and all the States for a year, together with their balances and outstanding liabilities and other information relating to the financial health of the Union and the States. CFRA stands for-
Combined Finance and Revenue Accounts
Common Finance and Revenue Accounts
Combined Funding and Revenue Accounts
Combined Finance and Review Accounts
Combined Finance and Revenue Agency
Solution:
The Combined Finance and Revenue Accounts (CFRA) is a unique document that incorporates comparable information relating to the accounts of the Union and all the States for a year, together with their balances and outstanding liabilities and other information relating to the financial health of the Union and the States.

Q7. The CGRA is the unrealized gain/loss in the value of gold and foreign exchange RBI holds based on movements in their value which is not considered in the income account but taken as a balance-sheet item. What is the full form of CGRA?
Currency and Gold Revaluation Amount
Currency and Gold Registration Account
Current and Gold Revaluation Account
Currency and Gold Revaluation Account
Convertible and Gold Revaluation Account
Solution:
The Currency and Gold Revaluation Account (CGRA) is the unrealized gain/loss in the value of gold and foreign exchange RBI holds based on movements in their value which is not considered in the income account but taken as a balance-sheet item.

Q8. In which of the following city defence minister Nirmala Sitharaman inaugurated the Indian Navy’s Information Fusion Centre (IFC)?
Ahmedabad
Kochi
New Delhi
Gurugram
Dehradun
Solution:
Defence Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the Indian Navy’s Information Fusion Centre (IFC) in Gurugram that aims to collaborate with partner countries and multi-national agencies to develop maritime awareness and share information on vessels.

Q9. National Farmers’ Day (Kisan Diwas) is celebrated all over India in the honour of _________.
Rajendra Prasad
Chaudhary Charan Singh
Lal Bahadur Shastri
Chandrashekar
Jawahar Lal Nehru
Solution:
National Farmers’ Day (Kisan Diwas) 2018 was celebrated all over India on 23rd of December. It is celebrated in the honour of the former Prime Minister of India Chaudhary Charan Singh with the focus on the upliftment of the status of farmers.

Q10. Which of the following club has won the Club World Cup for a third consecutive year, and record fourth in total?
Real Madrid
Barcelona
Al Ain
Juventus
Mohan Bagan
Solution:
Spain’s Real Madrid won the Club World Cup for a third consecutive year, and record fourth in total, by beating Abu Dhabi side Al Ain in the final. Real now hold the record for most victories in the competition, which was first held in 2000, moving one clear of Spanish rivals Barcelona.

Q11. Under ‘transport‘ category, Indian Railways obtained 10 awards for the subsector railway station at the ‘National Energy Conservation Awards (NECA) 2018’. Which of the following station won the first prize under this category?
Prayagraj railway station
Deendayal Upadhyay railway station
New Delhi railway station
Dehradun railway station
Vidisha railway station
Solution:
Under ‘transport‘ category, Indian Railways obtained 10 awards for the subsector railway station. Vidisha railway station in Madhya Pradesh won the first prize.

Q12. What is the capital city of Cyprus?
Amman
Nicosia
Beirut
East Jerusalem
Muscat
Solution:
Nicosia is the Capital of Cyprus.

Q13. What is the currency of Morocco?
Peso
Rand
Dinar
Euro
Dirham
Solution:
Moroccan dirham is the currency of Morocco.

Q14. Padmanabha Balakrishna Acharya is present Governor of which state?
Meghalaya
Bihar
Nagaland
Arunachal Pradesh
West Bengal
Solution:
Padmanabha Balakrishna Acharya is present Governor of Nagaland.

Q15. Who among the following was conferred with Skoch Chief Minister of the Year Award?
Trivender Singh Rawat
Arvind Kejriwal
Sarbananda Sonowal
Mamata Banerjee
Raghubar Das
Solution:
Chief Minister of West Bengal Mamata Banerjee was conferred with skoch Chief Minister of the Year Award.

               



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments