GA for NIACL AO Main | 25th January 2019

Dear Aspirants, 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main and Karnataka Bank PO Examinations!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Karnataka Bank PO and NIACL AO Exam 2018-19.






Q1. Prime Minister Narendra Modi releases a ______rupees commemorative coin in honour of former Prime Minister and Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee.
1000
100
75
50
150
Solution:
Prime Minister Narendra Modi releases a 100 rupees commemorative coin in honour of former Prime Minister and Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee. Atal Bihari Vajpayee’s birth anniversary, which falls on 25th December, is celebrated as ‘Good Governance Day’.

Q2. Burundi has declared the country’s new political capital. Name the city.
Gitega
Ngozi
Kabegi
Isale
Ruyigi
Solution:
Burundi declared the small central city of Gitega the country’s new political capital, in line with a presidential promise, made a decade ago.

Q3. The Reserve Bank of India has shortlisted six major IT companies, including TCS, Wipro and IBM India, to set up a wide-based DPCR. What does C stands for in DPCR?
Clearing
Corporate
Corporation
Credit
Cheque
Solution:
The Reserve Bank of India has shortlisted six major IT companies, including TCS, Wipro and IBM India, to set up a wide-based digital Public Credit Registry (PCR) for capturing details of all borrowers and wilful defaulters.

Q4. Who among the following has been elected as the president of the Archery Association of India?
Uday Shankar Rao
WV Raman
Harsh Vardhan Shringla
Pranab Das
B V P Rao
Solution:
B V P Rao has been elected as the president of the Archery Association of India in the polls held under a High Court-appointed administrator. Rao, who represented Archery Association of Assam, beat Rupak Debroy of Tripura at the elections held at the Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi.

Q5. The __________________________ has the responsibility of administering the functions of currency management, a core function of the Reserve Bank in terms of the Reserve Bank of India Act, 1934.
Derivative of Currency Management
District of Currency Management
Department of Currency Management
Department of Currency Manager
Department of Current Management
Solution:
The Department of Currency Management has the responsibility of administering the functions of currency management, a core function of the Reserve Bank in terms of the Reserve Bank of India Act, 1934. Currency management essentially relates to issue of notes and coins and retrieval of unfit notes from circulation.

Q6. SDDS is an International Monetary Fund standard to guide member countries in the dissemination of national statistics to the public. SDDS stands for-
Special Data Dissemination Service
Special Data Dissemination Standard
Special Data Dissemination System
Special Durable Dissemination Standard
Simple Data Dissemination Standard
Solution:
Special Data Dissemination Standard (SDDS) is an International Monetary Fund standard to guide member countries in the dissemination of national statistics to the public.

Q7. ______________ is responsible for discharging certain core traditional central banking functions, viz., acting as bankers to the Government and banks and managing public debt of both, central and state governments.
CDBS
FISIM
DEIO
ECGC
DGBA
Solution:
The Department of Government and Bank Accounts (DGBA) is responsible for discharging certain core traditional central banking functions, viz., acting as bankers to the Government and banks and managing public debt of both, central and state governments. It is also responsible for maintenance of the Reserve Bank's internal accounts and compilation of its weekly and annual accounts.

Q8. Legendary singer Dipali Borthakur passed away. She was also popularly referred to as the____________.
Nightingale of Manipur
Nightingale of Tripura
Nightingale of North-East
Nightingale of Assam
Nightingale of Meghalaya
Solution:
Legendary Assamese singer Dipali Borthakur popularly referred to as the “Nightingale of Assam” passed away. She was 77. Borthakur had been suffering from a motor neuron disease for the last four decades.

Q9. Which state assembly has passed a bill which recommends life imprisonment for those involved in mob violence if it results in the death of a person?
Tripura
Manipur
Delhi
Meghalaya
Karnataka
Solution:
The Manipur Assembly has passed a bill which recommends life imprisonment for those involved in mob violence if it results in the death of a person. Chief Minister N Biren Singh, who also holds charge of the Home department, moved the ‘The Manipur Protection from Mob Violence Bill, 2018’ in the state Assembly.

Q10. National Consumer Day is celebrated every year on ____.
24th December
22nd December
28th December
25th December
23th December
Solution:
Every Year 24th December is observed as National Consumer Day with a specific theme in India.

Q11. Name the top three performing states under the maternity benefit programme Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY).
Karnataka, Madhya Pradesh and Uttarakhand
Andhra Pradesh, Goa and Karnataka
Delhi, Madhya Pradesh and Goa
Meghalaya, Himachal Pradesh and Delhi
Andhra Pradesh, Himachal Pradesh and Madhya Pradesh
Solution:
Andhra Pradesh, Himachal Pradesh and Madhya Pradesh were the top three performing states under the maternity benefit programme Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY).

Q12. Who is the present President of Ireland?
Theresa May
Nicola Sturgeon
Ruth Davidson
Michael D Higgins
Tony Blair
Solution:
Michael Daniel Higgins is an Irish politician who has served as the 9th President of Ireland since November 2011.

Q13. What is the currency of Rwanda?
Dirham
Ruble
Dinar
Franc
Peso
Solution:
Rwandan franc is the currency of Rwanda.

Q14. The Ukai Dam has constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in-
Manipur
Andhra Pradesh
Kerala
Gujarat
Maharashtra
Solution:
The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in Gujarat after the Sardar Sarovar.

Q15. What is the theme for the National Consumer Day 2018?
Complaints and Quickly Disposal
Quickly Disposal of Complaints
Handle the Consumer Complaints
Timely Disposal of Consumer Complaints
Consumer Is Everything
Solution:
Every Year 24th December is observed as National Consumer Day with a specific theme in India. This year the National Consumer Day is celebrated with the theme “Timely Disposal of Consumer Complaints”.

               




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments