General Awareness Quiz For IBPS Clerk and NIACL AO Main | 03rd January 2019

Dear Aspirants,

General Awareness for IBPS Clerk Mains 

Preparing for NIACL AO and IBPS Clerk Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Karnataka Bank PO and Lakshmi Vilas Bank PO Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank, Insurance and other competitive examinations.




Q1. World Science Day for Peace and Development is celebrated every year on __________.
4 November
7 November
10 November
3 November
1 November
Solution:
World Science Day for Peace and Development is celebrated every year on 10 November. The theme for 2018 is “Science, a Human Right”.

Q2. Name the country in which Vice President M Venkaiah Naidu has recently inaugurated Indian War Memorial at Villers Guislain.
France
Russia
Greece
Italy
Denmark
Solution:
Vice President M Venkaiah Naidu was a three-day visit to France. He inaugurated Indian War Memorial at Villers Guislain. Earlier the Vice President attended the Indian community reception in Paris.

Q3. Indian Army inducted new artillery guns and equipment, including K9 Vajra and M777 howitzers, at Deolali artillery centre in Nashik, Maharashtra. The guns have a range of __________.
20 km
40 km
50 km
30 km
25 km
Solution:
Indian Army inducted new artillery guns and equipment, including K9 Vajra and M777 howitzers, at Deolali artillery centre in Nashik, Maharashtra. The guns have a range of 30 km and can be moved to the desired location using helicopters and service aircraft.

Q4. Name the two countries that have recently started the 25th edition of SIMBEX that is the “largest since 1994 in terms of scale and complexity”.
India and Switzerland
India and Singapore
India and Indonesia
Indonesia and Singapore
Pakistan and Singapore
Solution:
India and Singapore have started the 25th edition of SIMBEX (Singapore-India Maritime Bilateral Exercise) off Andaman Sea and Bay of Bengal. According to the Defence Ministry, SIMBEX 2018 is the “largest since 1994 in terms of scale and complexity”.

Q5. "Your Own Bank" is tagline of-
UCO Bank
Indian Bank
Bank of India
Corporation Bank
Bank of Baroda
Solution:
"Your Own Bank" is the tagline of Indian Bank.

Q6. What is the tagline of Bank of India?
Where India Banks
A Tradition of Trust
Honours Your Trust
A Friend you can Bank Upon
Relationship beyond Banking
Solution:
"Relationship Beyond Banking" is the tagline of Bank of India.

Q7. Corporation Bank is a public-sector banking company headquartered in Mangalore, India. What is the tagline of Corporation Bank?
A Premier Public Sector Bank
A Tradition of Trust
Honours Your Trust
India's International Bank
Relationship Beyond Banking
Solution:
Corporation Bank is a public-sector banking company headquartered in Mangalore, India. The bank has a pan-Indian presence. The tagline of Corporation Bank is "A Premier Public Sector Bank".

Q8. The theme for 2018 World Science Day for Peace and Development was ____________.
Role of science for peaceful and sustainable society
Science, a Human Right
International solidarity for shared science between countries
Science for Peace
None of the given theme is true
Solution:
World Science Day for Peace and Development is celebrated every year on 10 November. The theme for 2018 is “Science, a Human Right”.

Q9. Which of the following state Government has announced Rs378 crore investment in the second phase of the State’s flagship aquaculture mission aimed at cutting down fish imports into the hill State?
Sikkim
Assam
Himachal Pradesh
Meghalaya
Arunachal Pradesh
Solution:
The Meghalaya Government announced Rs378 crore investment in the second phase of the State’s flagship aquaculture mission aimed at cutting down fish imports into the hill State. The mission — Meghalaya State Aqua Mission 2.0 — was announced by Fisheries Minister Comingone Ymbon at the 5th state aqua festival held in Shillong at the U Soso Tham auditorium premises.

Q10. Unemployment rate in the country rose to what percent in October 2018 which is highest in two years, according to a report by the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE)?
5.6%
6.9%
6.3%
5.1%
3.4%
Solution:
Unemployment rate in the country rose to 6.9% in October, the highest in two years, according to a report by the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE). The estimated number of people employed during October 2018 was 397 million.

Q11. As per the recent announcement by RBI, the minimum average maturity requirement for ECBs in the infrastructure space raised by eligible borrowers has been reduced to three years from earlier five years. ECB stands for?
External Company Borrowings
External Commercial Borrowings
Exempted Company Borrowings
Exempted Commercial Borrowings
Editorial Classic Budget
Solution:
The Reserve Bank has liberalised the norms governing foreign borrowings for infrastructure creation “in consultation with the Government”. As per the notification, the minimum average maturity requirement for ECBs (external commercial borrowings) in the infrastructure space raised by eligible borrowers has been reduced to three years from earlier five years.

Q12. The Ukai Dam has constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in-
Manipur
Andhra Pradesh
Kerala
Gujarat
Maharashtra
Solution:
The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in Gujarat after the Sardar Sarovar.

Q13. In which state Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary is located?
Tamil Nadu
Rajasthan
Uttarakhand
Himachal Pradesh
Odisha
Solution:
Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary is located in the Rajsamand District of Rajasthan State in western India.

Q14. International Literacy Day is celebrated annually on-
September 27
September 8
September 14
September 16
September 10
Solution:
International Literacy Day, celebrated annually on 8 September, is an opportunity for Governments, civil society and stakeholders to highlight improvements in world literacy rates, and reflect on the world's remaining literacy challenges. The issue of literacy is a key component of the UN's Sustainable Development Goals and the UN's 2030 Agenda for Sustainable Development.

Q15. The Reserve Bank of India is likely to establish an ombudsman for __________ by March 2019 to take the load off the increasing number of complaints currently being handled by the banking ombudsman.
All RRBs
NBFCs
Digital payments
All PSBs
None of the given options is true
Solution:
The Reserve Bank of India is likely to establish an ombudsman for digital payments by March 2019 to take the load off the increasing number of complaints currently being handled by the banking ombudsman.

                               




You may also like to Read:

     

Print Friendly and PDF

No comments