IBPS SO 2018 Professional Knowledge Quiz for IT | DBMS


IBPS SO IT Officer is amongst the most reputed jobs in the Banking Sector and many Aspirants work hard to get this job. The exam for this post consists of various subjects other than the common subjects in Bank exams. Here we are providing you with a quiz based on Information Technology which will cover DBMS chapter of professional knowledge for IT Officer exam. Practice with the questions based on the most updated pattern.



Q1. Which of the following is used to obtain information about a professor with name “pankaj”?
Solution:
(σ) is used to select operator.

Q2. How can you change "Tripathi" into "Purohit" in the "LastName" column in the Persons table?
MODIFY Persons SET LastName='Tripathi' INTO LastName='Purohit’
MODIFY Persons SET LastName='Purohit' WHERE LastName='Tripathi'
UPDATE Persons SET LastName='Tripathi' INTO LastName='Purohit'
UPDATE Persons SET LastName='Purohit' WHERE LastName='Tripathi'
CREATE Person SET LastName=’Purohit’ WHERE LastName=’Tripathi’
Solution:
The UPDATE statement is used to modify the existing records in a table.
Syntax:
UPDATE table_name
SET column1 = value1, column2 = value2, ...
WHERE condition;

Q3. In which type of SQL join returns all the rows from left table combine with the matching rows of the right table?
Inner join
Left outer join
Right outer join
Full join
Self join
Solution:
The LEFT JOIN keyword returns all records from the left table, and the matched records from the right table. The result is NULL from the right side, if there is no match.
Syntax:
SELECT column_name(s)
FROM table1
LEFT JOIN table2 ON table1.column_name = table2.column_name;

Q4. In E-R Diagram, total participation in entities is represented by which of the following shape?
Double Rectangle
Eclipse
Diamond
Double line
Double eclipse
Solution:
In total participation each entity is involved in the relationship. Total participation is represented by double lines.

Q5. Which SQL operator allows you to specify multiple values in a WHERE clause?
Between
Select
Joins
In
Like
Solution:
The IN operator allows you to specify multiple values in a WHERE clause.
Syntax:
SELECT column_name(s)
FROM table_name
WHERE column_name IN (value1, value2, ...);

Q6. In SQL server, indexes are organized as:
List
Array
Queue
B-tree
Stack
Solution:
In SQL Server, indexes are organized as B-trees. Each page in an index B-tree is called an index node. The top node of the B-tree is called the root node. The bottom level of nodes in the index is called the leaf nodes. Any index levels between the root and the leaf nodes are collectively known as intermediate levels. In a clustered index, the leaf nodes contain the data pages of the underlying table. The root and intermediate level nodes contain index pages holding index rows. Each index row contains a key value and a pointer to either an intermediate level page in the B-tree, or a data row in the leaf level of the index. The pages in each level of the index are linked in a doubly-linked list.

Q7. Which of the following is a condition created within a database or data storage technology in which the same piece of data is stored in two separate places?
Data Enumeration
Data Iteration
Data Concurrency
Data Redundancy
Data Sufficiency
Solution:
Storing same data in many places is called Data redundancy.

Q8. What does the SYSDATE function Contain:
Only Current Date
Only Current Time
Both Current Date and Current Time
Only Hours of Time
Only month
Solution:
The Oracle/PLSQL SYSDATE function returns the current system date and time on your local database.

Q9. By which of the following statements, we can undo all the updates performed on the transaction?
Undo
Commit
Rollback
Replace
Reverse
Solution:
Rollback is used to undo all the updates performed on the transaction.

Q10. What is OLTP?
Operating Limit Transaction Processing
Operation Line Transaction Processing
On-line Transaction Processing
Online Termination processing
Operation Line Termination Processing
Solution:
OLTP (On-line Transaction Processing) is characterized by a large number of short on-line transactions (INSERT, UPDATE, DELETE). The main emphasis for OLTP systems is put on very fast query processing, maintaining data integrity in multi-access environments and an effectiveness measured by number of transactions per second.

Q11. Which of the following is not a DDL command?
CREATE
ALTER
DROP
UPDATE
TRUNCATE
Solution:
DDL (Data Definition Language) commands are used for creating, modifying, and dropping the structure of database objects. The commands are CREATE, ALTER, DROP, RENAME, and TRUNCATE.
UPDATE is a DML (Data Manipulation Language) command.

Q12. Checkpoints are a part of which of the following measures?
Recovery measure
Security measure
Concurrency measure
Authorized measure
Design measures
Solution:
Checkpoint is a mechanism where all the previous logs are removed from the system and stored permanently in a storage disk. Checkpoint is used in the recovery measure of database.

Q13. Which of the following concepts is applicable with respect of 2 NF?
Full functional dependency
Partial dependency
Transitive dependency
None- transitive dependency
None of these
Solution:
A database is in second normal form if it satisfies the following conditions: It is in first normal form and all non-key attributes are fully functional dependent on the primary key.

Q14. How to convert weak entity set to strong entity set?
Using aggregation
Adding appropriate attributes
Using generalization
Normalization
None of these
Solution:
We can convert any weak entity set to a strong entity set by simply adding appropriate attributes.

Q15. The ability to modify the internal schema without causing any change to the external scheme:
Physical data independence
Logical data independence
External data independence
Both Physical and External data independence
None of these
Solution:
Physical Data Independence the ability to modify the way database stored (data structures, file organization, etc. - internal view of a database) without affecting the next higher level conceptual schema is the physical data independence.

               

   

You may also like to read:

No comments