IBPS SO 2018 Professional Knowledge Quiz for IT


IBPS SO IT Officer is amongst the most reputed jobs in the Banking Sector and many Aspirants work hard to get this job. The exam for this post consists of various subjects other than the common subjects in Bank exams. Here we are providing you with a quiz based on Information Technology which will covers chapters of professional knowledge for IT Officer exam. Practice with the questions based on the most updated pattern.




Q1. Which feature in Object Oriented Programming allows reusing code?
Polymorphism
Inheritance
Encapsulation
Data hiding
Recursion
Solution:
Inheritance in java is a mechanism in which one object acquires all the properties and behaviors of parent object. The idea behind inheritance in java is that you can create new classes that are built upon existing classes. When you inherit from an existing class, you can reuse methods and fields of parent class, and you can add new methods and fields also.

Q2. What would be the worst run time complexity of queue and dequeue operations, if queue is implemented using arrays?
O(n),O(n)
O(n),O(1)
O(1),O(n)
O(1),O(1)
None of these
Solution:
As queue is maintain by two separate pointers for queue and dequeue operations, the run time for both is O (1).

Q3. What is the work of compiler?
A program that programs into memory and prepares them for execution
A program that automates the translation of assembly language into machine language
Program that accepts a program written in a high-level language and produces an object program
A program that appears to execute a source program as if it were machine language
A program that translates a high- level program line-by-line to machine language.
Solution:
A compiler is a software program that transforms high-level source code that is written by a developer in a high-level programming language into a low- level object code (binary code) in machine language, which can be understood by the processor.

Q4. By which statement you can force immediate termination of a loop, by passing the conditional expression and any remaining code in the body of the loop.
Break
Continue
Terminate
Loop Close
Return
Solution:
break statement is encountered inside a loop, the loop is immediately terminated, and the program control resumes at the next statement following the loop.

Q5. Which of the following tag is used to link the URL?
 <a>
 <style>
 <link>
 <hyperlink>
 <b>

Q6. Which of the following is an online cloud storage service from Microsoft?
MicroDrive
OneDrive
CloudDrive
WindowsDrive
None of these
Solution:
OneDrive integrates with Microsoft Office so users can access Word, Excel and PowerPoint documents in OneDrive. The system allows users to simultaneously edit Office documents, edit documents in browsers, and create and share folders.

Q7. Which of the following sorting algorithm is best if a list is already sorted?
Insertion sort
Quick Sort
Merge Sort
Heap sort
Bubble Sort
Solution:
insertion sort is the best sort when the list is already sorted as the no of comparison reduces its complexity is n.

Q8. Which of the following HTTP error message shows when server is currently unavailable?
503
404
406
400
202
Solution:
503 shows when the server is currently unavailable (overloaded or down).

Q9. Which of the following phase produce intermediate representations of the source program in compiler design?
Lexical Analyzer
Syntax Analyzer
Semantic Analyzer
Intermediate code generator
Machine Independent code optimiser
Solution:
After semantic analysis the compiler generates an intermediate code of the source code for the target machine. It represents a program for some abstract machine. It is in between the high-level language and the machine language. This intermediate code should be generated in such a way that it makes it easier to be translated into the target machine code.

Q10. Which of the following register holds the address of memory where CPU wants to read or write data.
I/O address register
Memory buffer register
Memory address register
Program counter
Flag register
Solution:
Memory address register, holds the memory addresses of data and instructions. This register is used to access data and instructions from memory during the execution phase of an instruction. Suppose CPU wants to store some data in the memory or to read the data from the memory. It places the address of the-required memory location in the MAR.

Q11. What is FPGA?
Field Programmable Gate Array
Forward Programmable Gate Array
Forward Parallel Gate Array
Field Parallel Gate Array
Field Parallel Game Array
Solution:
The Field Programmable Gate Array, or FPGA is a type of device that is widely used in the logic or digital electronic circuits. FPGAs are semiconductor devices that contain programmable logic and interconnections. The programmable logic components, or logic blocks as they are known, may consist of anything from logic gates, through to memory elements or blocks of memories, or almost any element.

Q12. Which data structure is used to implement priority queue?
Array
List
Heap
All of the mentioned
Only (b) and (c)
Solution:
Priority queue can be implemented using an array, a list, a binary search tree or a heap, although the most efficient one being the heap.

Q13. An assembler that runs on one machine but produces machine code for another machine is called:
Simulator
Emulator
Cross assembler
Boot-strap loader
Native code compiler
Solution:
Cross assembler is an assembly program that allows a computer program written on one type of computer to be used on another type.

Q14. Amazon Web Services is which type of cloud computing distribution model?
Software as a service
Platform as a service
Infrastructure as a service
Communication as a service
None of these
Solution:
Infrastructure as a service, IaaS is a form of cloud computing that provides virtualized computing resources over the internet.

Q15. Which of the following is java web server?
Apache Tomcat
Jetty
Resin
Oracle iPlanet
All of the above
Solution:
Java web server is required to run java server pages (JSP). Example of Java web server is- Apache Tomcat, Jetty, Resin, Oracle iPlanet.

               


        

You may also like to read:

No comments