New Pattern Questions (English Quiz) Based on IBPS Clerk Mains | 22nd January 2019

new-pattern-english-questions-asked-in-ibps-clerk-main-2018-19


New Pattern Based English Language Quiz

IBPS Clerk Mains exam has concluded and many Aspirants had appeared for the same. English Language section in the exam included a variety of Questions with certain new pattern Questions included as well. Some Questions were asked based on the similar Pattern as asked in IBPS PO Mains. Also, some New Pattern Questions were asked in the IBPS Clerk Mains Exam. Here are some Questions based on the New Pattern introduced in the IBPS Clerk Mains exam 2018-19. Practice these Questions as these will help you get familiar with the questions for the upcoming NIACL AO exam.

Watch Video Solutions Here

               


Directions (1-5): In the following questions, a grammatically correct and meaningful sentence is given which is divided into five parts, (A),(B),(C),(D) and (E). Part (E) is fixed and highlighted in BOLD. You have to arrange the other four parts to make a contextually and grammatically meaningful sentence (the meaning can be different from the one given in the question). If no such rearrangement is possible mark (e) as your answer i.e. 'No rearrangement is possible'. 

Q1. concentration, time management (A)/ and discipline in the study (B)/ hours are required (C)/ to achieve success (D)/ in the long run. (E)/
DCBAE
ACBDE
DABCE
ADCBE
No rearrangement is possible
Solution:
DABCE can form a grammatically correct sentence here.

Q2. for more than three decades, (A)/governments have been promising (B)/ that with environmental (C)/ safeguards, growth can (D)/be made sustainable.(E)/
ABDCE
ACBDE
BACDE
BCDAE
No rearrangement is possible
Solution:
BACDE can form a grammatically correct sentence here.

Q3. Adivasis and other communities (A)/ have a dismal record of safeguarding (B)/ the environment and the (C)/ livelihoods of governments (D)/ in the last few years.(E)/
DCABE
ACBDE
CABDE
ABDCE
No rearrangement is possible
Solution:
No other rearrangement is possible.

Q4. sedition and conspiracy charges (A)/ have been filed against (B)/ three former students of (C)/ Jawaharlal Nehru University (JNU)(D)/ and seven others.(E)/
ABDCE
DCABE
CBDAE
ADCBE
No rearrangement is possible
Solution:
No other rearrangement is possible.

Q5. students assembled on the grounds (A)/of JNU more than three years (B)/ ago spoke of liberation (C)/ from a caste-ridden (D)/and inegalitarian society. (E)/
ADCBE
CBDAE
BCDAE
ABDCE
No rearrangement is possible
Solution:
No other rearrangement is possible.

Directions (6-10): Read the following passage and answer the questions as directed. 

Although food has classically been perceived as a means to provide energy and building material to the body, its ability to prevent and protect against diseases is starting to be recognized. In particular, research over the past 5 years has provided exciting (A)……………….. for the influence of dietary factors on specific molecular systems and mechanisms that maintain mental function. For instance, a diet that is rich in omega-3 fatty acids is (B)garnering appreciation for supporting cognitive processes in humans and upregulating genes that are important for maintaining synaptic function and plasticity in rodents. In turn, diets that are high in saturated fat are becoming notorious for reducing molecular substrates that support cognitive processing and increasing the risk of neurological dysfunction in both humans and animals. Although these studies emphasize an important effect of food on the brain, further work is necessary to determine the mechanisms of action and the conditions for therapeutic applications in humans.

Over thousands of years, diet, in conjunction with other aspects of daily living, such as exercise, (C)………………………………………………………………... Advances in molecular biology have revealed the ability of food-derived signals to influence energy metabolism and synaptic plasticity and, thus, mediate the effects of food on cognitive function, which is likely to have been crucial for the evolution of the modern brain. Feeding habits have been intrinsically associated with the development of human civilization, as people’s choice of what to eat is influenced by culture, religion and society. The newly discovered effects of food on cognition are intriguing for the general public, as they might challenge preconceptions, and they attract substantial interest from the media.


Q6. Which of the following words should fill in the blank in (A) to make a contextually correct and meaningful sentence?

resulting
evidence
maturity
distinct
management
Solution:
Evidence: the available body of facts or information indicating whether a belief or proposition is true or valid.

Q7. Which of the following words can replace the word given in bold in (B) without changing the meaning of the sentence?
disperse
squandering
dissipating
accumulating
spreading
Solution:
Garner: gather or collect (something, especially information or approval).
Accumulate: gather together or acquire an increasing number or quantity of.

Q8. Which of the following is the effect of diet that is rich in saturated fat?
Supporting cognitive processes in humans and upregulating genes.
Reducing molecular substrates that support cognitive processing.
Increasing the risk of neurological dysfunction in both humans and animals.
All (a), (b) and (c)
Both (b) and (c)
Solution:
Both (b) and (c) are correct. Refer first paragraph.

Q9. Which of the following phrases should fill the blank given in (C) to make it grammatically and contextually correct and meaningful?
holds the ability to modulate brain health and function.
into the conscious aspect of emotions, which influences mood and has psychiatric manifestations
to determine the mechanisms of action and the conditions for therapeutic applications in humans.
has had a crucial role in shaping cognitive capacity and brain evolution
None of the Above
Solution:
"has had a crucial role in shaping cognitive capacity and brain evolution" is the correct choice here.

Directions (10-13): Read the following passage and answer the questions as directed. 

Our brains depend on proper hydration to function optimally. Brain cells require a delicate balance between water and various elements to operate, and when you lose too much water, that balance is (A)disrupted. Your brain cells lose efficiency.

Years of research have found that when we're parched, we have more difficulty (I). Dehydration can impair short-term memory function and the recall of long-term memory. The ability to perform mental arithmetic, like calculating whether or not you'll be late for work if you hit snooze for another 15 minutes, is compromised when your fluids are low.

Over the course of a typical twenty-four hour period, the longest spell most of us go without fluid intake is the six to eight hours (II). Sleeping is hardly the kind of activity that you (B)……….. over, but that doesn't mean you're not losing water during the night. With every somnolent breath, you expel moisture, and the cumulative effect of a night's sleep is to dry out.

It's for this reason that I habitually get a drink soon after I wake up. If you're like me, when you're simply reminded of (III), your next thought is to head for the water cooler.


Q10. Which of the following words can replace the word given in bold in (A) without changing the meaning of the sentence?

soothe
appeased
explained
disturbed
organised
Solution:
Disrupt: interrupt (an event, activity, or process) by causing a disturbance or problem./disturb

Q11. In the Question below three phrases are given which must be filled in the positions given in I,II and III in the passage. From the options given below, choose the correct order of phrases that should be filled in the positions given. 

A. the negative effects of dehydration 
B. keeping our attention focused 
C. we spend sleeping

ABC
CAB
BCA
BAC
ACB
Solution:
BCA will be the correct sequence.

Q12. Which of the following words should fill in the blank in (B) to make a contextually correct and meaningful sentence?
hit
meet
sweat
gather
drink
Solution:
'sweat' will be grammatically and contextually correct here.

Q13. Which of the following can be inferred as the theme of the passage above?
Water scarcity is a complex situation these days
Water enhances ability to solve complex aithmetic problems
Water enhances mental functioning and is essential to survival
Mild dehydration impairs cognitive performance and mood of men
All of the Above
Solution:
"Water enhances mental functioning and is essential to survival" is the theme of the passage.

Q14. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
flexible
gentle
rigorous
lenient
soft
Solution:
'Rigorous' means harsh and demanding. Hence, it is opposite in meaning from the other words.

Q15. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
ample
plentiful
decent
sufficient
inadequate
Solution:
'Inadequate' means lacking the quality or quantity required; insufficient for a purpose. Hence, it is opposite in meaning from the other words.

               

Print Friendly and PDF

No comments