Number Series (Missing Term) Problems For IBPS PO/Clerk Prelims: 26th January 2019

Dear Aspirants,

Number Series (Missing Term) Problems For IBPS PO/Clerk Prelims: 26th January 2019


Quantitative Aptitude Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Directions (1-15): What will come in place of (?) in the following number series?

Q1. 8, 7, 11, 12, 14, 17, 17, 22, ?
27
20
22
24
25
Solution:
Two series are there. i.e. (8, 11, 14, 17, 20) and (7, 12, 17, 22) increasing by 3 and 5

Q2. 11, 29, 83, 245, 731, ?
2193
2189
2139
2389
2219
Solution:
Series is ×3-4
So, ? = 731×3-4=2189

Q3. 3, 8, 20, 46, 100, 210, ?
436
438
416
432
430
Solution:
Series is as ×2+2, ×2+4, ×2+6, ×2+8, ×2+10, ×2+12
So, ? = 210 × 2 + 12 = 432

Q4. 5, 7, 17, 55, 225, 1131, ?
6973
6379
7639
7369
6793
Solution:
Series is as, ×1+2,×2+3,×3+4,×4+5,×5+6,×6+7
? = 1131 × 6 + 7 = 6793

Q5. 1, 5, 14, 30, 55, 91, ?
128
140
135
138
142
Solution:
Pattern is +2²,+3²,+4²,+5²…….
? = 91 + 7² = 140

Q6. 4, 1, 0.5, 0.5, 1, ?
4
5
6
4.5
5.5
Solution:
Series is
×0.25, ×0.5, ×1, ×2, ×4

Q7. 6, 9, 18, 45, 126, ?
396
369
362
364
352
Solution:

Q8. 2, 4.5, 9.5, 19.5, 39.5, ?
75.5
77.5
79.5
83.5
69.5
Solution:
Series is +2.5, +5, +10, +20, +40
∴ ? = 39.5 + 40 = 79.5

Q9. 677, 785, 901, 1025, ? , 1297
1162
1157
1297
1264
1257
Solution:

Q10. 1, 4, 15, 64, 325, ?
1856
1844
1952
1956
1786
Solution:
Series is ×2+2, ×3+3, ×4+4, ×5+5, ×6+6
∴ ? = 325 × 6 + 6 = 1956

Q11. 100, 121, 144, 169, 196, ?
225
230
235
240
245
Solution:

Q12. 6, 3, 3, 4.5, 9, ?
23.5
20
22.5
21.5
24
Solution:

Q13. 3, 4, 10, 33, 136, ?
685
695
775
705
675
Solution:

Q14. 441, 484, 529, 576, 625, ?
676
678
680
682
684
Solution:

Q15. 1, 6, 21, 66, 201, ?
627
609
618
606
636
Solution:

               






You May also like to Read:


                         
        
Check the Video Course of Quantitative Aptitude  

Print Friendly and PDF

No comments