Simplification Problems For IBPS PO/Clerk Prelims: 24th January 2019

Dear Aspirants,

Simplification Problems For IBPS PO/Clerk Prelims: 24th January 2019


Quantitative Aptitude Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Directions (1-15): What should come in place of the question mark (?) in the following questions? 

Q1. 0.03 × 0.01 – 0.003 ÷ 100 + 0.03 =?
0.03027
0.0327
0.3027
1.03027
0.003027
Solution:
? = 0.0003 – 0.00003 + 0.03
= 0.03027

Q2. 25×3.25+50.4÷24 = ?
84.50
83.35
83.53
82.45
92.84
Solution:
? = 81.25+2.1
= 83.35

Q3. 350% of ? ÷50+248=591
4900
4890
4850
4950
4750
Solution:
350 × ?/100 × 1/50 = 343
? = 4900

Q4. 1/2 of 3842+15% of ? =2449
3520
3250
3350
3540
2850
Solution:
1/2×3842+15/100× ?=2449
? =(528×100)/15
? =3520

Q5. (833.25-384.45)÷24= ?
1.87
20.1
2.01
18.7
16.7
Solution:
?=448.8/24
?=18.7

Q6. (252 ÷ 21 × 12) ÷ ? = 16
11
9
8
13
17
Solution:
? = 144/16 = 9

Q7. 36865 + 12473 + 21045 – 44102 =?
114485
28081
26281
114845
79821
Solution:
? = 26,281

Q8. (21.6) ² ÷ (– 7.2) ² × ? = 15483.36 – 15276.09
23.03
23.3
32.03
32.3
42.3
Solution:
9 × ? = 207.27
⇒ ? = 23.03

Q9. 348 ÷ 29 × 15 + 156 = (?)³ + 120
12
6
36
9
13
Solution:
(?)³ = 180 + 156 – 120 = 216
⇒ ? = 6

Q10. (2√392 – 21) + (√8 – 7)² = (?)²
6
4
12
2
8
Solution:
(?)² = 2 × 7√8 – 21 + 8 + 49 – 14√8
= 57 – 21 = 36
∴ ? = ± 6

Q11. 46% of 450 +? % of 19.07 = 359.56
795
805
815
800
820
Solution:

Q12.
8
12
9
11
15
Solution:

Q13. 

Solution:

Q14. 7960+2956-8050+4028 = ?
6984
6884
6894
6954
7894
Solution:
? = 6894

Q15. 17 × 25 – 240 +? ÷ 41 = 354
6299
6929
9629
7129
6992
Solution:
?/41 = 354 –425+240
⇒ ? = 41 × 169
⇒ ? = 6929

               






You May also like to Read:

                         
        
Check the Video Course of Quantitative Aptitude    

Print Friendly and PDF

No comments