Quantitative Aptitude Quiz For NIACL AO Prelims: 2nd January 2019

Dear Aspirants,

Quantitative Aptitude Quiz For NIACL AO Prelims: 2nd January 2019

Quantitative Aptitude Quiz For NIACL AO

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Directions (1-5): Find out the approximate value which should replace the question mark (?) in the following questions. Note: (You are not expected to find out the exact value) 

Q1. 18% of 609 + 27.5% of 450 = ?
220
233
267
248
274
Solution:
? = 109.62 + 123.75 = 233.37
? ≈ 233

Q2. 8399.999 ÷ 375.002 × 14.996 = ?
565
225
335
625
455
Solution:

Q3. 6√2+14.275=? of 176.35
1/3
1/4
1/8
1/5
1/2
Solution:

Q4. 1599 × 199 ÷ 49 – 1398 + 3877 = ?
9400
9000
8000
8400
9200
Solution:

Q5. 40.005% of 439.998 + ?% of 650.011 = 228.5
8
17
12
20
5
Solution:

Directions (6-10): The following line graph shows the total no. of students of three different streams viz SSC, Bank and Railway who participated in a seminar organized by career power in five different years. 

The table shows the ratio of male to female in them. Study both graph and table carefully and answer the questions that follow. 

Q6. The total no. of male students in 2014 from all streams participating in seminar is approximately what percent of total no. of female students from all stream participating in seminar in 2013?
547%
457%
455%
452%
745%
Solution:

Q7. If 10% male students and 5% female students from Banking asked questions to the speaker in seminar of 2015 while 10% of total students of SSC stream in 2015 asked the question to the speaker, then total no. of student from banking who asked question is what percent of the total no. of students from SSC who asked question in year 2015?
90.54%
92.44%
94.44%
9.444%
98.44%
Solution:

Q8. What is the average no. of male students from Railway who participated in seminar throughout all the five years ?
22 thousand
25 thousand
20.5 thousand
21.5 thousand
19.5 thousand
Solution:

Q9. Total no. of male students from Banking in 2016 and 2017 together is approximately what percent more than the total no. of female students from SSC who participated in the seminar in the same years?
Solution:

Q10. In 2012 the same company i.e. career power had organized the seminar but the total no. of students in each stream i.e( Bank, SSC, and Railway) were 10%, 20% and 25% less than that of 2013 respectively and total no. of boys who participated in the seminar in year 2012 from Bank, SSC, Railway were 1000, 1500 and 2000 less than that of 2013 respectively. Find the total no. of girls participated in seminar in 2012 from all the three streams respectively.
6,850
5,670
7,650
6,750
7,550
Solution:

Directions (11-15): What should come in place of the question mark (?) in following number series problems? 

Q11. 7, 16,-2, 25, ?, 34
8
-11
10
-12
9
Solution:
Series is
+9,-18,+27,-36,+45
so,25 - 36 = -11

Q12. 6, 7, 24, ?, 882, 7947
12
20
64
81
125
Solution:
6×1+1, 7×3+3, 24×5+5, 125×7+7, 882×9+9
so,24 × 5 + 5 = 125

Q13. 2, 4, 16, ?, 132, 282
42
36
52
63
72
Solution:
Series is
2+(1² +1³ ),4+ (2² +2³ ),16+(3² +3³ ),52+ (4² +4³ )
so,16 + (3² +3³ ) = 52

Q14. 1, 2, 4.5, 11, 30, ?
93
72
78
84
90
Solution:
Series is
×1+1,×1.5+1.5,×2+2,×2.5+2.5,×3+3
So, 30 × 3 + 3 = 93

Q15. 2, 7, 28, 63, ?
126
81
121
111
100
Solution:
Series is
1³ + 1, 2³ - 1, 3³ + 1, 4³ - 1, 5³ + 1
So, 125 + 1 = 126

               






You May also like to Read:

            

Print Friendly and PDF

No comments