Banking Questions for NIACL AO Main | 09th February

Dear Aspirants,

banking-questions-for-niacl-ao-mains-2018-19

Banking Quiz for NIACL AO Main 2018-19:

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.




Q1. ____________________ and SBI Life Insurance came together and signed a bancassurance pact, to offer a holistic financial planning solution to consumers.
Punjab National Bank
Allahabad Bank
Canara Bank
Bank of Baroda
Union Bank of India
Solution:
Allahabad Bank and SBI Life Insurance came together and signed a bancassurance pact, to offer a holistic financial planning solution to consumers. The tie-up, one of the largest Bancassurance partnerships in the country, will see 3,238 branches of Allahabad Bank across the country offer SBI Life’s range of protection, wealth creation, and savings products to its customers.

Q2. The government has infused how much crore Rupees in four public sector banks, including UCO Bank and Syndicate Bank recently?
Rs 28,615 crore
Rs 43,203 crore
Rs 54,102 crore
Rs 72,504 crore
Rs 10,882 crore
Solution:
The government has infused 10,882 crore Rupees in four public sector banks, including UCO Bank and Syndicate Bank. It is a part of 28,615 crore rupees capital infusion to be done in about half a dozen public sector lenders. UCO Bank has received 3,074 crore rupees in the equity by way of preferential allotment yesterday. Besides, Bank of Maharashtra got 4,498 crore rupees, Syndicate Bank 1,632 crore rupees and Central Bank of India 1,678 crore rupees.

Q3. The Reserve Bank of India (RBI) has allowed ________________________________ to restart opening new accounts for its consumers after almost six months of the ban.
Paytm Payments Bank
Aditya Birla Payments Bank
India Post Payments Bank
Fino Payments Bank
Airtel Payments Bank
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has allowed Paytm Payments Bank to restart opening new accounts for its consumers after almost six months of the ban.
Paytm Payments Bank stopped enrolling new customers in June 2018, following an audit by the RBI, which made certain observations about the process the company follows in acquiring new customers and its adherence to know-your-customer (KYC) norms.

Q4. Who is present MD and CEO of Allahabad Bank?
Satish Kumar Gupta
Usha Ananthasubramanian
Sanjeev Nautiyal
SS Mallikarjuna Rao
Sunil Mehta
Solution:
SS Mallikarjuna Rao assumed charge as Managing Director and CEO of Allahabad Bank on 19/09/2018. Prior to joining the Bank, he served as Executive Director of Syndicate Bank since 15/9/2016. He has been a professional banker for over 33 years having held position as General Manager & CFO in Oriental Bank of Commerce.

Q5. In which bank the central government has infused Rs 3,076 crore of capital into it by way of preferential allotment recently?
Punjab National Bank
Allahabad Bank
UCO Bank
Bank of Baroda
Union Bank of India
Solution:
State-run lender UCO Bank stated the central government has infused Rs 3,076 crore of capital into it by way of preferential allotment. The government "has conveyed its decision to invest Rs 3,074 crore in the equity of the Bank by way of preferential allotment and Bank has received the amount.

Q6. Who is present Managing Director & Chief Executive Officer of Paytm Payments Bank Limited?
Satish Kumar Gupta
Vaibhav Goel
GS Sundararajan
Ashit Ranjit Lilani
Vijay Shekhar Sharma
Solution:
Satish Kumar Gupta is Managing Director & Chief Executive Officer of Paytm Payments Bank Limited. Mr Gupta has vast experience in Banking and digital payments. He served the country’s largest bank, State Bank of India for over thirty four years and held several assignments viz., Branch Manager of several branches, Training Establishment, Local Head Office and Corporate Office. He was deputed to National Payments Corporation of India (NPCI), for creating the country’s own cards “RuPay”, which was launched in 2012. Mr Gupta formally joined NPCI post his retirement in 2013 as Chief Project Officer. He was instrumental in introducing several digital payments & financial inclusion products and in coordinating with Govt. & RBI to promote digital payments.

Q7. Reserve Bank allowed a one-time restructuring of existing debt up to Rs ___________ crore for the companies which have defaulted on payment but the loans given to them have continued to be classified as standard assets.
Rs 50 crore
Rs 25 crore
Rs 10 crore
Rs 40 crore
Rs 5 crore
Solution:
Reserve Bank allowed a one-time restructuring of existing debt up to Rs 25 crore for the companies which have defaulted on payment but the loans given to them have continued to be classified as standard assets. The decision will help the micro, small and medium enterprises (MSMEs) which are facing a cash crunch in the wake of demonetization and GST implementation.

Q8. The Reserve Bank of India has released the ___________ issue of the Financial Stability Report (FSR).
17th
16th
18th
20th
19th
Solution:
The Reserve Bank of India has released the 18th issue of the Financial Stability Report (FSR). The FSR reflects the collective assessment of the Sub-Committee of the Financial Stability and Development Council (FSDC) on risks to financial stability, as also the resilience of the financial system. The Report also discusses issues relating to the development and regulation of the financial sector.

Q9. The cabinet has approved the merger of Vijaya Bank & Dena Bank with Bank of Baroda. After this merger, Bank of Baroda will become the __________ biggest public sector bank.
fifth
second
fourth
third
first
Solution:
The cabinet has approved the merger of Vijaya Bank & Dena Bank with Bank of Baroda. After this merger, Bank of Baroda will become the third biggest public sector bank. The merger will be effective from April 1. This is also the first ever three-way merger in Indian banking.

Q10. Shaktikanta Das is the ___________ governor of the Reserve Bank of India.
26th
24th
27th
23rd
25th
Solution:
Shaktikanta Das is a retired 1980 batch Indian Administrative Service officer of Tamil Nadu cadre. Currently serving as the 25th governor of the Reserve Bank of India, he was earlier a member of the Fifteenth Finance Commission of India and India's Sherpa to the G20.

Q11. FSDC is an apex-level body constituted by the government of India. What is the full form of FSDC?
Financial Stability and Development Chamber
Funding Stability and Development Council
Financial Stability and Department Council
Financial Stability and Development Council
Financial Security and Development Council
Solution:
Financial Stability and Development Council (FSDC) is an apex-level body constituted by the government of India. The idea to create such a super regulatory body was first mooted by the Raghuram Rajan Committee in 2008.

Q12. Bank of Baroda (BoB) finalised the share swap ratio for the merger of Vijaya Bank and Dena Bank with itself. As per the Scheme of Amalgamation, shareholders of Vijaya Bank will get 402 equity shares of BoB for every ______________ shares held.
1500 shares
1000 shares
500 shares
100 shares
800 shares
Solution:
The cabinet has approved the merger of Vijaya Bank & Dena Bank with Bank of Baroda. After this merger, Bank of Baroda will become the third biggest public sector bank. The merger will be effective from April 1. This is also the first ever three-way merger in Indian banking. Bank of Baroda (BoB) finalised the share swap ratio for the merger of Vijaya Bank and Dena Bank with itself. As per the Scheme of Amalgamation, shareholders of Vijaya Bank will get 402 equity shares of BoB for every 1,000 shares held. In case of Dena Bank, its shareholders will get 110 shares for every 1,000 shares of BoB.

Q13. _______________ and SBI Life Insurance signed a bancassurance pact aiming to offer a comprehensive financial planning solution to its customers.
Indian Bank
Allahabad Bank
Corporation Bank
Bank of Baroda
Syndicate Bank
Solution:
Syndicate Bank and SBI Life Insurance signed a bancassurance pact aiming to offer a comprehensive financial planning solution to its customers. The pact was signed between Syndicate Bank MD & CEO, Mrutyunjay Mahapatra and MD and CEO of SBI Life, Sanjeev Nautiyal.

Q14. Which company has pipped ICICI Prudential MF to become the country’s largest asset management company after a gap of over two years?
Reliance Mutual Fund
Aditya Birla Sun Life Mutual Fund
HDFC Mutual Fund
Kotak Mahindra Mutual Fund
SBI Mutual Fund
Solution:
HDFC Mutual Fund has pipped ICICI Prudential MF to become the country’s largest asset management company after a gap of over two years. As of December-end, HDFC MF manages assets to the tune of Rs 3.35 lakh crore, while those of ICICI Prudential MF stood at Rs 3.08 lakh crore, as per the latest data available with Association of Mutual funds in India (AMFI).

Q15. Which of the following bank has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Small Business FinCredit India Private Limited (SBFC) to jointly provide credit worth up to Rs 1 crore to MSMEs for a tenure of 15 years?
ICICI Bank
State Bank of India
Axis Bank
Bank of Baroda
HDFC Bank
Solution:
ICICI Bank, in a first-of-its-kind programme, signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Small Business FinCredit India Pvt. Ltd. (SBFC), a systemically important Non-Banking Finance Company for entrepreneurs, to jointly provide credit worth up to Rs 1 crore to MSMEs for a tenure of 15 years. Under this arrangement, ICICI Bank will co-originate loan against property with SBFC at a mutually agreed ratio.

               





You may also like to read:
                 
      
         

Print Friendly and PDF

No comments