Banking Questions (Budget Based) for NIACL AO Main | 06th February

Dear Aspirants,

banking-questions-for-niacl-ao-mains-2018-19

Banking Quiz for NIACL AO Main 2018-19:

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.



Q1. Interim Finance Minister Piyush Goyal has allocated ___________________ crore for a key scheme aimed at the rural poor MGNREGA for fiscal year 2018-19.
Rs 80,000 crore
Rs 20,000 crore
Rs 50,000 crore
Rs 60,000 crore
Rs 10,000 crore
Solution:
In a Budget that comes before the general elections, Interim Finance Minister Piyush Goyal has allocated Rs 60,000 crore for a key scheme aimed at the rural poor, NREGS. He allocated Rs 60,000 core to the scheme in 2019-20. For fiscal year 2018-19, NREGS was allocated Rs 55,000 crore.

Q2. How much amount has been allocated in union budget of 2019-20 for development of roads in rural and backward area under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) to pushing rural infrastructure in the new financial year?
Rs 19,000 crore
Rs 28,000 crore
Rs 40,000 crore
Rs 60,000 crore
Rs 56,000 crore
Solution:
Pushing rural infrastructure in the new financial year, union budget of 2019-20 allocated Rs 19,000 crore for development of roads in rural and backward area under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY).

Q3. The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) was launched by the Government of India to provide connectivity to unconnected Habitations as part of a poverty reduction strategy. PMGSY was launched on-
25th December 2005
25th December 2002
25th December 2003
25th December 2001
25th December 2000
Solution:
The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY), was launched by the Govt. of India to provide connectivity to unconnected Habitations as part of a poverty reduction strategy. Govt. of India is endeavoring to set high and uniform technical and management standards and facilitating policy development and planning at State level in order to ensure sustainable management of the rural roads network. With a view to redressing the situation, Government had launched the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana on 25th December, 2000 to provide all-weather access to eligible unconnected habitations.

Q4. The 22nd All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) will be established in which state?
Bihar
Uttar Pradesh
Haryana
Rajasthan
Gujarat
Solution:
The 22nd All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) will be established at village Manethi in Haryana’s Rewari district.

Q5. How much amount has been allocated for Integrated Child Development Scheme (ICDS) in budget 2019-20?
Rs.10,100 crore
Rs.27,584 crore
Rs.15,300 crore
Rs.31,600 crore
Rs.32,187 crore
Solution:
Allocation for Integrated Child Development Scheme (ICDS) is being increased from Rs.23,357 crore in RE 2018-19 to Rs.27,584 crore in BE 2019-20.

Q6. Interim finance minister Piyush Goyal has announced a 35.6% increase in Allocation for Welfare of Scheduled Castes (AWSC) from Rs 56,619 crore in 2018-19 financial year to Rs _____________________ in 2019-20.
Rs 32,703 crore
Rs 47,504 crore
Rs 15,217 crore
Rs 56,619 crore
Rs 76,801 crore
Solution:
Interim finance minister Piyush Goyal announced a 35.6% increase in Allocation for Welfare of Scheduled Castes (AWSC) from Rs 56,619 crore in 2018-19 financial year to Rs 76,801crore in 2019-20. The allocation under the Scheduled Tribes component was increased 28% from Rs 39,135 crore in 2018-19 to Rs 50,086 crore in 2019-20.

Q7. The allocation under the Scheduled Tribes component was increased 28% from Rs 39,135 crore in 2018-19 to Rs ______________ crore in 2019-20.
Rs 32,703 crore
Rs 47,504 crore
Rs 56,619 crore
Rs 50,086 crore
Rs 76,801 crore
Solution:
Interim finance minister Piyush Goyal announced a 35.6% increase in Allocation for Welfare of Scheduled Castes (AWSC) from Rs 56,619 crore in 2018-19 financial year to Rs 76,801crore in 2019-20. The allocation under the Scheduled Tribes component was increased 28% from Rs 39,135 crore in 2018-19 to Rs 50,086 crore in 2019-20.

Q8. The Finance Minister has announced that for the first time the country’s Defence Budget will be of over _________________ lakh crore.
Rs 10 lakh crore
Rs 7 lakh crore
Rs 3 lakh crore
Rs 15 lakh crore
Rs 1 lakh crore
Solution:
The Finance Minister announced that for the first time, the country’s Defence Budget will be of over Rs.3 lakh crore.

Q9. According to union budget 2019-20, How many airports has operational with the commissioning of the Pakyong airport in Sikkim?
150
100
50
200
250
Solution:
The Finance Minister, Shri Piyush Goyal pointed-out that domestic air traffic passengers have doubled during the last five years, leading to large number of jobs also being created. The number of operational airports has crossed 100 with the commissioning of the Pakyong airport in Sikkim. Arunachal Pradesh came on the air map recently and Meghalaya, Tripura and Mizoram have come on India’s rail map for the first time.

Q10. How much amount has allocated for Railways in union budget 2019-20?
Rs 64,587 crore
Rs 1,58,658 crore
Rs 17,500 crore
Rs 12,340 crore
Rs 74,286 crore
Solution:
Government allocates Rs.64,587 Crore for Railways in 2019-20. In the Interim Budget 2019-20, the Railways has been allocated Rs.64,587 crore.

Q11. The Interim Budget for 2019-20 puts total expenditure at-
Rs 47,12,700 crore
Rs 36,23,500 crore
Rs 27,84,200 crore
Rs 24,13,800 crore
Rs 15,72,300 crore
Solution:
The Interim Budget for 2019-20 puts total expenditure at Rs 27,84,200 crore, marking an increase of 13.3 per cent as compared to Rs 24,57,235 crore in 2018-19.

Q12. The fiscal deficit for 2019-20 is estimated to be ____________ per cent of the gross domestic product (GDP).
3.4%
3.2%
3.6%
3.0%
3.8%
Solution:
The fiscal deficit for 2019-20 is estimated to be 3.4 per cent of the gross domestic product (GDP), Finance Minister Piyush Goyal said while presenting the budget proposals in the Lok Sabha.

Q13. Which scheme will set up to improve sustainable genetic upgrading of cow resources, and to enhance production and productivity of cows?
Rashtriya Gaay Aayog
Rashtriya Kamdhenu Ghar
Bhartiya Kamdhenu Aayog
Rashtriya Kamdhenu Aayog
Rashtriya Gouseva Aayog
Solution:
The Interim Budget presented by Finance Minister Piyush Goyal in Lok Sabha proposed setting up a scheme for cows. Mr. Goyal announced the "Rashtriya Kamdhenu Aayog" to improve sustainable genetic upgrading of cow resources, and to enhance production and productivity of cows.

Q14. Finance Minister Piyush Goyal has announced the launch of a social security pension scheme for workers in the unorganised sector, called the Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan in Interim Budget 2019-20. Under the scheme, an assured monthly pension of ________________ per month will be provided to workers in the unorganised sector after _____________________ years of age.
Rs 5,000, 65 years
Rs 3,000, 60 years
Rs 1,000, 55 years
Rs 9,000, 50 years
Rs 7,000, 62 years
Solution:
Finance Minister Piyush Goyal, while presenting Budget 2019, on Friday announced the launch of a social security pension scheme for workers in the unorganised sector, called the Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan. Under the scheme, an assured monthly pension of Rs 3,000 per month will be provided to workers in the unorganised sector after 60 years of age. However, to avail of the scheme, workers will have to contribute Rs 100 month.

Q15. Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan is a scheme launched by union government which provides an assured monthly pension for workers in the unorganised sector who earn up to Rs. _____________ per month.
Rs 25,000
Rs 5,000
Rs 20,000
Rs 10,000
Rs 15,000
Solution:
Finance Minister Piyush Goyal has announced the "Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan", a scheme to provide an assured monthly pension of Rs. 3,000 per month for workers in the unorganised sector who earn up to Rs. 15,000 per month.

               





You may also like to read:
                 
      
         

Print Friendly and PDF

No comments