Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 19th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Who has won fourth title at the Yonex-Sunrise 83rd Senior Nationals recently?
Sourabh Verma
Chirag Shetty
Saina Nehwal
Pranaav Jerry Chopra
PV Sindhu
Solution:
In badminton, Saina Nehwal won her fourth title at the Yonex-Sunrise 83rd Senior Nationals. She defeated P.V.Sindhu in the finals in Guwahati. Sourabh Verma completed a hat-trick of titles, claiming the men’s singles crown after defeating young Lakshya Sen in straight games.

Q2. In which city India’s first district cooling system will be build?
Amaravati
New Delhi
Hyderabad
Mumbai
Bengaluru
Solution:
United Arab Emirates (UAE) based international cooling provider, National Central Cooling Company PJSC (Tabreed) entered into a 30-year concession with Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA) to build India’s first district cooling system in Amaravati.

Q3. Which Bank has rolled out the first US bank cryptocurrency?
Citigroup
Goldman Sachs
Wells Fargo
Bank of America
JP Morgan
Solution:
JP Morgan rolled out the first US bank cryptocurrency. The currency is designed to be decentralized so that no one has control over transactions being sent over the network. Cryptocurrencies are used successfully to move money between the bank and a client which usually runs on a blockchain technology.

Q4. Which of the following city, 83rd Senior National Badminton Championship was concluded?
Patna
Guwahati
Jaipur
Bhopal
Siliguri
Solution:
83rd Senior National Badminton Championship was concluded in Guwahati, Assam.

Q5. _________________ based international cooling provider, National Central Cooling Company PJSC (Tabreed) has entered into a 30-year concession with Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA) to build India’s first district cooling system in Amaravati.
UK
Germany
Russia
UAE
France
Solution:
United Arab Emirates (UAE) based international cooling provider, National Central Cooling Company PJSC (Tabreed) entered into a 30-year concession with Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA) to build India’s first district cooling system in Amaravati.

Q6. Who has been conferred the first ever Football Ratna honour by Football Delhi, the association governing the sport in Delhi?
Sandesh Jhingan
Bhaichung Bhutia
Subrata Pal
Gurpreet Singh Sandhu
Sunil Chhetri
Solution:
Sunil Chhetri, the all-time leading scorer for India in international football, has been conferred the first ever Football Ratna honour by Football Delhi, the association governing the sport in Delhi.

Q7. The Reserve Bank of India (RBI) withdrew the ____________ limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments.
40%
50%
10%
20%
30%
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) withdrew the 20% limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments. As part of the review of the FPI investment in corporate debt undertaken in April 2018, it was stipulated that no FPI should have an exposure of more than 20% of its corporate bond portfolio to a single corporate (including exposure to entities related to the corporate).

Q8. The government of India gets _________________ crore from Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) by additional offering.
Rs 40000 crores
Rs 20000 crores
Rs 10000 crores
Rs 30000 crores
Rs 50000 crores
Solution:
The government of India gets Rs.10000 crore from Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) by additional offering. The government has absorbed approximately Rs.46000 crore by way of disinvestment with the successful offering of Bharat-22 ETF.

Q9. Eva de Goede from _____________ and Arthur van Doren of _______________ were titled the International Hockey Federation’s Players of the Year for 2018.
Germany, France
Netherlands, Belgium
USA, Austria
Spain, South Africa
Argentina, Portugal
Solution:
Eva de Goede from Netherlands and Arthur van Doren of Belgium were titled the International Hockey Federation’s Players of the Year for 2018. Eva de Goede, 29, was named the Female Player of the Year and Arthur van Doren, 24, won the Male Player of the Year award for the second year in a row.

Q10. Who has won the International Human Rights Prize?
Abdul Aziz Muhamat
Bradley Cooper
Sanjay Subrahmanyam
Francois Laborde
Sitanshu Yashashchandra
Solution:
Sudanese refugee, Abdul Aziz Muhamat, who spent 5 years in the Australian detention centre on Manus Island in Papua New Guinea, was given the Martin Ennals Award 2019 in Geneva, Switzerland, for exposing “the very cruel asylum seeker policy of the Australian Government”.

Q11. Who has won the Men’s Goalkeeper of the Year Award by the International Hockey Federation’s recently?\
Maddie Hinch
Alyson Annan
Shane McLeod
Vincent Vanasch
Arthur de Sloover
Solution:
Eva de Goede from Netherlands and Arthur van Doren of Belgium were titled the International Hockey Federation’s Players of the Year for 2018. Eva de Goede, 29, was named the Female Player of the Year and Arthur van Doren, 24, won the Male Player of the Year award for the second year in a row.

Other awards given were:
Men’s Goalkeeper of the Year: Vincent Vanasch.
Male Rising Star of the Year: Arthur de Sloover.
Male Coach of the Year: Shane McLeod.
Female Coach of the Year: Alyson Annan.
Female Goalkeeper of the Year: Maddie Hinch.


Q12. Who has become the First Indian Woman Flight Engineer of the Indian Air Force(IAF)?
Hina Jaiswal
Surekha Yadav
Preethi Alandur
Sarla Thakral
Akriti Thakkar
Solution:
Flight Lieutenant Hina Jaiswal from Chandigarh, became the First Indian Woman Flight Engineer of the Indian Air Force(IAF). She was commissioned in the IAF’s engineering branch in 2015 and completed the 6-month Flight Engineer course from the 112 Helicopter Unit attached to the Air Force Station in Yelahanka, Bengaluru. The Flight Engineer branch was opened to women officers in 2018.

Q13. Who has been appointed as Controller, Assistant Secretary-General for Programme Planning, Budget and Finance in the management strategy, policy and compliance department in UN?
PV Bharathi
Pradeep Singh Kharola
Ruchira Kamboj
PC Mody
Chandramouli Ramanathan
Solution:
Chandramouli Ramanathan has been appointed as Controller, Assistant Secretary-General for Programme Planning, Budget and Finance in the management strategy, policy and compliance department. He succeeds Bettina Tucci Bartsiotas of Uruguay.

Q14. The government appointed Air India chief managing director and Chairperson ________________ the secretary of the Ministry of Civil Aviation.
Sushil Chandra
Chandramouli Ramanathan
Pradeep Singh Kharola
C Ramanathan
Dilip Sadarangani
Solution:
The government appointed Air India chief managing director and Chairperson Pradeep Singh Kharola the secretary of the Ministry of Civil Aviation. Kharola will take over from Rajiv Nayan Choubey.

Q15. A book ‘Simplicity & Wisdom’ written by _________________ was launched at Parmarth Ashram in Kumbh Mela.
AR Rahman
Dinesh Shahra
Keshari Nath Tripathi
Swami Chidanand Saraswati
MK Rao
Solution:
A book ‘Simplicity & Wisdom’ written by Dinesh Shahra was launched at Parmarth Ashram in Kumbh Mela. Launched by the Governor of West Bengal– Keshari Nath Tripathi and Swami Chidanand Saraswati, Head of Parmarth Ashram, this book is dedicated to Late Vedanti Swami Pragananandji. The book aims at guiding towards saintly wisdom and leading a content and happy life.

Q16. Which company has launched a next-generation digital platform ‘InfyTQ’ to facilitate engineering students with best learning experiences by imparting technical and professional skills?
Infosys
Wipro
TCS
HCL
RIL
Solution:
Infosys, the country’s 2nd largest IT firm has launched a next-generation digital platform ‘InfyTQ’ to facilitate engineering students with best learning experiences by imparting technical and professional skills.

Q17. India with immediate effect has boosted the Customs Duty on all the goods imported from Pakistan to ______________ followed by the day after India repealed Most Favoured Nation (MFN) status from Pakistan.
150%
200%
50%
100%
300%
Solution:
India with immediate effect has boosted the Customs Duty on all the goods imported from Pakistan to 200% followed by the day after India repealed Most Favoured Nation (MFN) status from Pakistan. This punitory move followed by the Pulwana Terrorist attack that led to the death of 42 CRPF (Central Reserve Police Force).

Q18. A book ‘Simplicity & Wisdom’ written by Dinesh Shahra was launched at Parmarth Ashram in Kumbh Mela. This Book launched by-
Ram Nath Kovind
Narendra Modi
Keshari Nath Tripathi
Manmohan Singh
Yogi Adityanath
Solution:
A book ‘Simplicity & Wisdom’ written by Dinesh Shahra was launched at Parmarth Ashram in Kumbh Mela. Launched by the Governor of West Bengal– Keshari Nath Tripathi and Swami Chidanand Saraswati, Head of Parmarth Ashram, this book is dedicated to Late Vedanti Swami Pragananandji. The book aims at guiding towards saintly wisdom and leading a content and happy life.

Q19. Bruno Ganz who is famous for his role of German dictator, Adolf Hitler in the Oscar-nominated film Downfall has passed away recently. He was from-
Australia
Switzerland
USA
Germany
France
Solution:
77 years old Swiss actor, Bruno Ganz who is famous for his role of German dictator, Adolf Hitler in the Oscar-nominated film Downfall, passed away in Zurich, Switzerland due to Colon Cancer.

Q20. Which team has won the Irani cup titles at Jamtha Stadium in Nagpur by defeating rest of India?
Vidarbha
Bombay
Karnataka
Delhi
Punjab
Solution:
Vidarbha became the only 3rd team in Indian Domestic Cricket history after Bombay and Karnataka to defend their Irani cup titles at Jamtha Stadium in Nagpur by defeating rest of India. Vidarbha chased a target of 280 runs on the day and young Karnewar was the Player of the match.

               

हिंदी में पढ़ें 


You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments