Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 14th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.





Q1. The seventh session of the World Government Summit held in____________.
Dubai, UAE
Riyad, Saudi Arab
New Delhi, India
Karachi, Pakistan
London, UK
Solution:
The seventh session of the World Government Summit held in Dubai, United Arab Emirates (UAE). More than 4,000 people from 140 countries participated in the event.

Q2. Who among the following has become the third Indian player to break into the top-100 barrier in Men’s Singles in the past decade?
Rohan Bopanna
Ramkumar Ramanathan
Yuki Bhambri
Somdev Devvarman
Prajnesh Gunneswaran
Solution:
Prajnesh Gunneswaran has made it to the top-100 of Men’s Singles Tennis rankings with a jump of six places that took him to 97. Prajnesh is the third Indian player to break into the top-100 barrier in the past decade after Somdev Devvarman and Yuki Bhambri.

Q3. At which of the following place foundation stone of Sri Krishna Ayush University was laid by Mr Modi?
Vrindavan
Dwarka
Kurukshetra
Ayodhya
Mathura
Solution:
Foundation stone of Sri Krishna Ayush University at Kurukshetra was laid by Mr Modi. It will be the first university related to Indian system of medicine in Haryana as well as the first of its kind in India.

Q4. In which of the following country LAWASIA hosted its 1st LAWASIA Human Rights Conference?
Philippines
Malaysia
India
Indonesia
Bhutan
Solution:
LAWASIA, in association with the Bar Association of India, hosted its 1st LAWASIA Human Rights Conference in New Delhi with a motive to explore a broad range of human rights issues of relevance in the Asia Pacific region.

Q5. What was the theme of the 1st LAWASIA Human Rights Conference?
State Power, Business and Human Rights: Contemporary Challenges
Human Rights Challenges
Challenges in Business and Human Rights
Dignity & Justice
State Power, Dignity & Justice
Solution:
The theme of the conference was “State Power, Business and Human Rights: Contemporary Challenges”.

Q6. What was the theme of the CREDAI YouthCon -19?
Dignity & Justice
Secure Future
Today & Tomorrow
Next Generation
Tomorrow’s Youth
Solution:
Prime Minister Narendra Modi addressed the CREDAI YouthCon -19 in New Delhi’s Talkatora Stadium. The event is organized by the Confederation of Real Estate Developers’ Association of India, CREDAI. The theme for this YouthCon is ‘Next Generation’.

Q7. The NITI Aayog and the ____________signed a Statement of Intent (SOI) to codify, document and share best practices to improve learning outcomes in public school education in India.
Michael & Susan Dell Foundation
Bill & Melinda Gates Foundation
Chan Zuckerberg Initiative
Azim Premji Foundation
None of the above option is the right answer
Solution:
The NITI Aayog and the Michael & Susan Dell Foundation (MSDF) signed a Statement of Intent (SOI) to codify, document and share best practices to improve learning outcomes in public school education through systemic reforms, based on their collective experiences of working with various state governments in India.

Q8. Joint Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise `Exercise Rahat´ was held at __________.
Faridabad
Jodhpur
Jaipur
Gangtok
Dispur
Solution:
oint Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise `Exercise Rahat´ concluded in Jaipur, Rajasthan. It was demonstrated in Jaipur, Kota, and Alwar in Rajasthan. With a view to co-operating efforts for humanitarian assistance and Disaster Relief operations, NDMA coordinated the exercise.

Q9. The 5th International Dam Safety Conference–2019 was held at_____________.
Hyderabad
Nagpur
New Delhi
Bhubaneswar
Amravati
Solution:
The 5th International Dam Safety Conference–2019 held in Bhubaneswar as a joint initiative of the Government of India, Government of Odisha and the World Bank under aegis of the ongoing World Bank assisted Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) as a part of institutional strengthening.

Q10. World Radio Day is celebrated every year on___________.
10 February
13 February
11 February
15 February
9 February
Solution:
13 February is celebrated as World Radio Day by UNESCO all over the world. The date of 13 February, the day United Nations Radio was established in 1946, was proposed by the Director-General of UNESCO. On 14 January 2013, the United Nations General Assembly formally endorsed UNESCO’s proclamation of World Radio Day.

Q11. Which of the following city hosted the two-day National Conference on Unani Medicine organized by the Central Council for Research in Unani Medicine (CCRUM) as a part of 3rd Unani Day Celebration?
Bengaluru
Gangtok
Amravati
New Delhi
Pune
Solution:
The two-day National Conference on Unani Medicine organized by the Central Council for Research in Unani Medicine (CCRUM) as a part of 3rd Unani Day Celebration in New Delhi concluded with the note that integration and synergy of all medical systems is the need of the hour to address the health challenges we are facing today.

Q12. Who among the following won the prestigious Dan David Prize 2019 for his work on inter-cultural encounters between Asians, Europeans and people of North and South America during the early modern era?
K. S. Chandrasekharan
Sanjay Subrahmanyam
C. R. Rao
C. N. R. Rao
S. Chandrashekar
Solution:
Indian historian Sanjay Subrahmanyam won the prestigious Dan David Prize 2019. He won Israel’s prestigious USD 1 million dollar award in the category of ”Past Time Dimension” for his work in macro-history.

Q13. With which of the following bank state-owned power giant NTPC has signed a term loan agreement for Rs 5,000 crore?
PNB
BoB
OBC
SBI
RBI
Solution:
State-owned power giant NTPC has announced that it has signed a term loan agreement for Rs 5,000 crore with State Bank of India. The loan facility is extended at an interest rate linked to 3-Month MCLR of the Bank.

Q14. The First Annual Conference of Media Units working under I&B Ministry was organized in _________.
Jakarta
Goa
Mumbai
New Delhi
Berlin
Solution:
The First Annual Conference of Media Units working under I&B Ministry was organized at Vigyan Bhawan, New Delhi. Union Minister of State (IC) for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports Col. Rajyavardhan Rathore chaired the Conference.

Q15. Which of the following firm has been declared winner under the Miniratna Category (Category II) by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)?
NTPC
NFDC
BEL
HAL
HPCL
Solution:
National Film Development Corporation of India has been declared winner under the Miniratna Category (Category II) by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).

               
हिंदी में पढ़े 


You may also like to Read:
             
         
Check the Video Course for General Awareness

Print Friendly and PDF

No comments