Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 28th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:


The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Who has authored/edited the book titled ‘Quality, Accreditation, and Ranking – A Silent Revolution in the Offing in Indian Higher Education’?
Vikram Seth
Amitav Ghosh
R Mahashankaran
Arundhati Roy
H Chaturvedi
Solution:
Vice President M Venkaiah Naidu launched the book titled ‘Quality, Accreditation, and Ranking – A Silent Revolution in the Offing in Indian Higher Education’ edited by Education Promotion Society for India’s (EPSI) Alternate President Dr. H Chaturvedi in New Delhi.

Q2. Which city hosted the Network-18 Rising India Summit?
Mumbai
New Delhi
Bhubaneswar
Kochi
Pune
Solution:
Prime Minister Narendra Modi addressed Network-18 Rising India Summit, held in New Delhi and laid out his vision for a ‘New India‘.

Q3. What is the theme of the Network-18 Rising India Summit?
Beyond Politics: Defining National Priorities
Micro Irrigation and Modern Agriculture
Focuses on digital, marketing, startup, technology and mobile
Shaping a New India
To bring the best outcome with great knowledge
Solution:
Prime Minister Narendra Modi addressed Network-18 Rising India Summit, held in New Delhi and laid out his vision for a ‘New India‘. The theme of the summit was, ‘Beyond Politics: Defining National Priorities’.

Q4. Who among the following has been chosen for this year’s META Lifetime Achievement Award?
R K Singh
Usman Ali Isani
Abdul Jamil Khan
Vandana Shiva
Mahesh Elkunchwar
Solution:
Eminent Indian playwright Mahesh Elkunchwar has been chosen for this year’s META Lifetime Achievement Award. The playwright will be conferred upon with the award on March 12, along with the winners of the 14th Mahindra Excellence in Theatre Awards (META) festival.

Q5. Which among the following Indian bank has tied up with Germany’s KfW Development Bank for funding of USD 113 million to refinance solar projects?
Corporation Bank
Bank of India
Bank of Baroda
Andhra Bank
Central Bank Of India
Solution:
State-run Bank of Baroda has tied up with Germany’s KfW Development Bank for funding of USD 113 million to refinance solar projects. The tie-up is part of an Indo-German Solar Energy Partnership signed in 2015.

Q6. Who has been re-elected as Nigeria’s President?
Muhammadu Buhari
Ellen Johnson Sirleaf
Aja Fatoumata Jallow
Joice Mujuru
Sophia Abdi Noor
Solution:
Muhammadu Buhari was re-elected Nigeria’s President, results showed, after a delayed poll that angered voters and led to claims of rigging and collusion.

Q7. The Reserve Bank of India (RBI) has taken 3 more banks from the PCA framework allowing them to resume their normal lending activities. What does C stands for in PCA framework?
Correlation
Certificate
Cheque
Commission
Corrective
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has taken off Allahabad Bank, Corporation Bank and Dhanlaxmi Bank from the Prompt Corrective Action (PCA) framework allowing them to resume their normal lending activities.

Q8. Inland Waterways Authority of India (IWAI) and __________signed an MoU for jointly developing infrastructure for fuels, lubricating oil, LPG, Natural Gas and any other related fuel and gas for meeting the requirement of National Waterways.
HPCL
IOCL
NTPC
ONGC
GAIL
Solution:
Inland Waterways Authority of India (IWAI) and Indian Oil Corporation Limited (IOCL) signed an MoU for jointly developing infrastructure for fuels, lubricating oil, LPG, Natural Gas and any other related fuel and gas for meeting the requirement of National Waterways.

Q9. A joint military exercise Sampriti-2019 is an important bilateral defence cooperation endeavour between India and ____________.
Myanmar
Bhutan
Nepal
Bangladesh
Japan
Solution:
As part of the ongoing India Bangladesh defence cooperation, a joint military exercise Sampriti-2019 will be conducted at Tangail, Bangladesh from 02 March to 15 March 2019.Exercise Sampriti-2019 is an important bilateral defence cooperation endeavour between India and Bangladesh.

Q10. Which Indian state has launched the Parents Responsibility and Norms for Accountability and Monitoring (PRANAM) Bill that aims to protect elderly parents of government employees in their times of need?
Assam
Sikkim
Manipur
Himachal Pradesh
Uttarakhand
Solution:
Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal launched the PRANAM Commission, which is a panel set up to look after the issues concerning a Bill brought in for the protection of parents of state government employees.

                                                       
You may also like to Read:

No comments