Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 17th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:


The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The 5th India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting was held in _________.
New Delhi
Chittagong
Kolkata
Dhaka
Chennai
Solution:
The 5th India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting, co-chaired by External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Affairs Minister of Bangladesh Dr. Abdul Momen was held in New Delhi.

Q2. In which of the following state Dr. Harsh Vardhan, inaugurated India’s first agromet forecast centre, NKAFC?
Assam
Sikkim
Uttarakhand
Tamil Nadu
Karnataka
Solution:
Dr. Harsh Vardhan, inaugurated the North Karnataka Agromet Forecasting and Research Centre (NKAFC), India’s first agromet forecast centre, at University of Agricultural Sciences (UAS) in Dharwad, Karnataka.

Q3. The Expert Committee has submitted its report on “Determining the Methodology for Fixation of the National Minimum Wage” to the Government. This Committee was led by___________.
Justice M B Shah
Anoop Satpathy
H R Khan
Nachiket Mor
P J Nayak
Solution:
The Expert Committee led by Anoop Satpathy, Fellow of V. V. Giri National Labour Institute (VVGNLI), submitted its report on “Determining the Methodology for Fixation of the National Minimum Wage” to the Government.

Q4. World Sustainable Development Summit (WSDS) 2019 held at Vigyan Bhawan, New Delhi. What was the theme of the summit?
Sustainable Development Goals 2030 Agenda and our promise
Delivering required to achieve Sustainable Development Goals 2030
Achieving Sustainable Development Goals 2030
Attaining the 2030 Agenda: delivering on our promise
None of the above option is the right answer
Solution:
The theme of WSDS 2019 was ‘Attaining the 2030 Agenda: delivering on our promise’.

Q5. As per the World Employment and Social Outlook Trends 2019 report, unemployment rates will fall to ______ in 2019 and remains steady in 2020.
11.8%
5.4%
6.1%
3.3%
4.9%
Solution:
The International Labour Organization released World Employment and Social Outlook Trends 2019 report. As per the report, unemployment rates will fall to 4.9% in 2019 and remains steady in 2020.

Q6. Which city hosted the 'Early Ed Asia 2019', the two-day event which is Asia’s largest conference on Early Childhood?
Chennai
Jodhpur
Jaipur
New Delhi
Gurugram
Solution:
Early Ed Asia 2019, the two-day event which is Asia’s largest conference on Early Childhood, was held at the City Palace in Jaipur, Rajasthan. The motto of the event was ‘Our Children. Our Future’.

Q7. Amazon launched “Amazon Pay Unified Payments Interface (UPI)” for Android users in partnership with __________ to issue UPI IDs to its customers in India.
Axis Bank
SBI
PNB
ICICI Bank
BoB
Solution:
Amazon launched “Amazon Pay Unified Payments Interface (UPI)” for Android users in partnership with Axis Bank to issue UPI IDs to its customers in India.

Q8. NASA has announced a new space telescope mission dedicated to understanding the origins of life and the universe. It’s called the _________.
Canaveral
SpaceX
CURIOSITY
Opportunity
SPHEREx
Solution:
NASA has announced a new space telescope mission dedicated to understanding the origins of life and the universe. It’s called the Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer or SPHEREx, for short. The space agency is aiming for a 2023 launch.

Q9. Inland Waterways Authority of India (IWAI) launched a new portal, LADIS for real-time data on available depth on stretches of National Waterways. What does I stands for in LADIS?
Indivisual
India
Information
Indus
Inland
Solution:
Inland Waterways Authority of India (IWAI) launched a new portal Least Available Depth Information System (LADIS) for real-time data on available depth on stretches of National Waterways.

Q10. As per the submitted report on “Determining the Methodology for Fixation of the National Minimum Wage” the expert Committee Recommends ________ Monthly National Minimum Wage irrespective of sectors, skills, occupations and rural-urban locations for a family comprising of 3.6 consumption units.
Rs 10,000
Rs 5,500
Rs 4,750
Rs 9,750
Rs 7,750
Solution:
The Expert Committee led by Anoop Satpathy, recommended the fixation of need-based National Minimum Wage (NMW) for India at Rs 375 per day or Rs 9,750 per month irrespective of sectors, skills, occupations and rural-urban locations for a family comprising of 3.6 consumption units. The Present NMW is Rs. 4,576.

               




You may also like to Read:

            
         
Check the Video Course for General Awareness

Print Friendly and PDF

Preparing for NIACL AO Phase-2: Fill this form for Study Material

No comments