Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 22nd February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The government has approved recapitalization of__________ in 12 public sector banks in this fiscal to help them maintain regulatory capital requirements and finance growth plans.
Rs 66,251 crore
Rs 40,448 crore
Rs 43,450 crore
Rs 48,239 crore
Rs 28,000 crore
Solution:
The government has approved recapitalization of Rs 48,239 crore in 12 public sector banks in this fiscal to help them maintain regulatory capital requirements and finance growth plans.

Q2. Prime Minister Narendra Modi, in South Korea, will receive the __________ in recognition of his dedication to international cooperation, global growth and human development.
South Korea Leadership Award
South Korea Peace Prize
Seoul Peace Prize
Korean Leadership Award
South Korea Energy and Environment Prize
Solution:
Prime Minister Narendra Modi arrived in Seoul on a two-day visit to South Korea. Mr Modi will hold bilateral talks with South Korean President Moon Jae-in and receive the Seoul Peace Prize in recognition of his dedication to international cooperation, global growth and human development.

Q3. Who among the following won Laureus World Sports Award for World Sportsman of the Year?
Roger Federer
Charles Hamelin
Mark Williams
Pankaj Advani
Novak Djokovic
Solution:
Novak Djokovic won Laureus World Sports Award for World Sportsman of the Year.

Q4. Who among the following won Laureus World Sports Award for Sportswoman of the Year?
Simone Biles
Anisa Sayyed
Mary Kom
Lindsey Vonn
Serena Williams
Solution:
Simone Biles won Laureus World Sports Award for Sportswoman of the Year.

Q5. Name the tele-law mobile application launched by the Law Minister Ravi Shankar Prasad that will benefit paralegal volunteers (PLVs) of National Legal Service Authority and State Legal Services Authorities (SLSA) in the country.
Justice City
Nyaya Bandhu
Nyaya Adalat
Nyaya Murti
Nyaya Mitr
Solution:
A tele-law mobile application ‘Nyaya Bandhu’ was launched by the Law Minister Ravi Shankar Prasad. The application will benefit 73,000 paralegal volunteers (PLVs) of National Legal Service Authority and State Legal Services Authorities (SLSA) in the country who will be associated under Tele-Law service.

Q6. Three days Conference on the VISION ZERO and its relevance to Occupational Safety and Health was held in ________.
Chennai
Hyderabad
Ahmadabad
Nagpur
Mumbai
Solution:
Heeralal Samariya, Secretary, Ministry of Labour and Employment inaugurated the three days Conference on the VISION ZERO and its relevance to Occupational Safety and Health was held in Mumbai.

Q7. ‘KALIA Chhatra Bruti’ scholarship scheme is launched by ___________.
Tamil Nadu
Karnataka
Odisha
Kerala
Telangana
Solution:
‘KALIA Chhatra Bruti’ scholarship for the children of farmers benefited under the KALIA scheme was launched by the Odisha Chief Minister Naveen Patnaik in Bhubaneshwar, Odisha.

Q8. Which of the following state hosted the 8th World CSR Congress?
Kerala
Uttar Pradesh
Andhra Pradesh
Haryana
Maharashtra
Solution:
World Corporate Social Responsibility Congress (World CSR Congress 2019) promotes Entrepreneurship, Social Responsibility, Sustainability and Social Development. The 8th World CSR Congress was held in Mumbai, Maharashtra.

Q9. Which of the following city hosted the 4th India-ASEAN Expo and Summit?
Bangalore
New Delhi
Nagpur
Navi Mumbai
Imphal
Solution:
The 4th India-ASEAN Expo and Summit started in New Delhi. This is a flagship event of Department of Commerce, being organized with FICCI to carry forward the momentum and to further strengthen India-ASEAN relations under the Act-East Policy.

Q10. Under ____________, government has aimed at equipping 9 lakh classrooms in schools and colleges across the country with digital facilities for teaching by 2022.
Operation Digital Board
Sarv Shiksha Abhiyan
Digital Shiksha Mission
Operation Digital Shiksha
Operation Black Board
Solution:
The Human Resource Development (HRD) Ministry launched Operation Digital Board on the lines of Operation Blackboard to provide better digital education in school. The government has aimed at equipping 9 lakh classrooms in schools and colleges across the country (7 lakh classrooms of 9th, 10th and 11th standards and 2 lakh classrooms of colleges and Universities) with digital facilities for teaching by 2022.

Q11. Which of the following city is hosting a month-long ‘Festival of India’?
Kathmandu
Thimphu
Seoul
Sydney
Melbourne
Solution:
A month-long ‘Festival of India’ began in Kathmandu, Nepal, to familiarise the new generation of the country about the similarities between the two countries.

Q12. International Mother Language Day is observed every year on ________ since February 2000 to promote linguistic and cultural diversity and multilingualism.
15th February
19th February
21st February
23rd February
28th February
Solution:
International Mother Language Day has been observed every year on 21st February since February 2000 to promote linguistic and cultural diversity and multilingualism.

Q13. What is the theme of the International Mother Language day 2019?
Indigenous languages matter for Indivisual development
Indigenous languages matter for development, peace building and reconciliation
Development, peace building and reconciliation of Mother Language
Indigenous languages and Indigenous people
Environment, Education, Women Empowerment and Mother Language Matter
Solution:
This year, International Mother Language day 2019 will be framed by the International Year of indigenous languages 2019 (IYIL19) around the theme “Indigenous languages matter for development, peace building and reconciliation”.

Q14. Under ‘Make in India’ initiative, Indian Railways has created history by converting a ______locomotive into _______locomotive for the first time in the world.
coal, electric
diesel, petrol
team, electric
diesel, electric
team, petrol
Solution:
Under ‘Make in India’ initiative, Indian Railways has created history by converting a diesel locomotive into electric locomotive for the first time in the world. This all new converted energy-efficient electric locomotive has been flagged off by PM Narendra Modi in Varanasi.

Q15. Raj Kumar Barjatya passed away in Mumbai. He was a __________.
Film producer
RTI Activist
Sound Engineer
Fashion Designer
Sportsman
Solution:
Veteran Bollywood producer and father of filmmaker Sooraj Barjatya, Raj Kumar Barjatya passed away in Mumbai.

                                                  




You may also like to Read:

            
         

Preparing for NIACL AO Phase-2: Fill this form for Study Material

Print Friendly and PDF

No comments