Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 24th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated a new park which houses the replicas of seven wonders of the world in___________.
Assam
Tripura
Goa
Delhi
Agra
Solution:
Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated a new park which houses the replicas of seven wonders of the world at South Delhi. The park, which is called the ‘Waste to Wonder Park’, was built by the South Delhi Municipal Corporation (SDMC).

Q2. The Odisha Cabinet approved the ___________scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state.
Kalia
Khushi
Balika
Padman
Kanya
Solution:
The Odisha Cabinet approved the ‘Khushi‘ scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state. The scheme will benefit nearly 17.25 lakh school girls from Class VI to XII studying in government and government-aided schools.

Q3. Wallace’s giant bee (Wallace Bee), the largest bee known on the Earth which was considered to be extinct since 1981 was re-spotted in an _________forest.
Australian
Malaysian
Indonesian
Indian
African
Solution:
Wallace’s giant bee (Wallace Bee), the largest bee known on the Earth which was considered to be extinct since 1981 was re-spotted in an Indonesian forest.

Q4. Who among the following became the First Indian Woman to be honoured with the ‘Future for Nature Award’ for her work on marine conservation?
Divya Karnad
Mahima Nodiyal
Isha Dua
Yashita Maurya
Aarti Chaturvedi
Solution:
33-year-old Ashoka University teacher and Wipro Sustainable Fellow, Divya Karnad became the First Indian Woman to be honoured with the ‘Future for Nature Award’ for her work on marine conservation.

Q5. Which of the following state government has decided to observe Adolescent girls’ day on 8th of every month at Anganwadi centers across the state?
Telangana
Sikkim
Madhya Pradesh
Andhra Pradesh
Uttar Pradesh
Solution:
In Uttar Pradesh, Chief Minister Yogi Adityanath launched Scheme for Adolescent girls (SAG). The state government also decided to observe Adolescent girls’ day on 8th of every month at Anganwadi centres across the state.

Q6. In which of the following country, its president Omar al-Bashir has declared a year-long state of emergency, dissolving his cabinet and local governments throughout the country?
Iraq
Sudan
Kenya
Nigeria
Tanzania
Solution:
Sudanese President Omar al-Bashir has declared a year-long state of emergency, dissolving his cabinet and local governments throughout the country. Omar al-Bashir in a televised address called on Sudan’s parliament to postpone constitutional amendments that would allow him to run for another term in a presidential election in 2020.

Q7. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) formed a 4-member committee to look into the matter of taxation related pain points. It is headed by __________________.
Dinesh Bhatiya
Pradeep Singh
Rajeev Sharma
Rajiv Shukla
Sanjeev Sharma
Solution:
The Central Board of Direct Taxes (CBDT) formed a 4-member committee, headed by income tax commissioner Sanjeev Sharma, to look into the matter of taxation related pain points and submit its final report and recommendations by mid-March.

Q8. Defence Ministry has approved the acquisition of more than ____________ torpedoes which will be equipped on the force’s six Scorpene-class submarines.
500 lightweight
350 lightweight
100 heavyweight
350 heavyweight
1000 heavyweight
Solution:
In a major boost for the Navy’s firepower, the Defence Ministry has approved the acquisition of more than 100 heavyweight torpedoes which will be equipped on the force’s six Scorpene-class submarines being built at Mazagon Dockyards in Mumbai.

Q9. Which of the following ministry won 'Platinum' status in Digital India Awards 2018 under 'Web Ratna - Ministry/Department' category?
Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises
Ministry of Home Affairs
Ministry of Corporate Affairs
Ministry of Human Resource Development
Solution:
Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises won 'Platinum' status in Digital India Awards 2018 under 'Web Ratna - Ministry/Department' category.

Q10. Which of the following mobile app won 'Platinum' status in Digital India Awards 2018 under Best Mobile App category?
Meeseva App
Umang App
ePathshala
eCourts Services
Sugam App
Solution:
eCourts Services mobile app won 'Platinum' status in Digital India Awards 2018 under the Best Mobile App category.

               
हिंदी में पढ़ें 


You may also like to Read:

            
         

Preparing for NIACL AO Phase-2: Fill this form for Study Material

Print Friendly and PDF

No comments