Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 27th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Which of the following team scored 278 to register the highest-ever total in T20s?
Afghanistan
New Zealand
South Africa
Australia
Sri Lanka
Solution:
Afghanistan scored 278 for the loss of three wickets from their allotted 20 overs, to register the highest-ever total in T20s at the Rajiv Gandhi International Cricket Stadium in Dehradun, Uttarakhand.

Q2. Which of the following state launched the scheme ‘Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana’ that guarantees 100 days of employment every year to urban youth from economically weaker sections?
Tripura
Maharashtra
Rajasthan
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Solution:
Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath launched the State Government’s flagship scheme ‘Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana’ that guarantees 100 days of employment every year to urban youth from economically weaker sections.

Q3. Which of the following cricket team became the first Asian side to win a Test series in South Africa?
India
Sri Lanka
Pakistan
Afghanistan
Bangladesh
Solution:
Sri Lanka cricket team became the first Asian side to win a Test series in South Africa after winning the series by 2-0. This was Sri Lanka’s sixth series in South Africa and their first win. Kusal Perera was given the Man of the Series award.

Q4. Who among the following has joined Amazon’s board of directors?
Adi Godrej
Dilip Shanghvi
Ratan Tata
Indra Nooyi
Kiran Mazumdar Shaw
Solution:
PepsiCo’s India-born former CEO Indra Nooyi has joined Amazon’s board of directors, the online retail giant. Starbucks executive Rosalind Brewer has also joined the Amazon Board. Ms. Nooyi will be a member of the audit committee.

Q5. FCI Aravali Gypsum and Minerals India Limited (FAGMIL) has taken up a project to establish a white cement plant near village Nohra Dhar in ____________, at a project cost of approximately Rs. 605 crores.
Andhra Pradesh
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Himachal Pradesh
Telangana
Solution:
Under its diversification programme, FCI Aravali Gypsum and Minerals India Limited (FAGMIL) has taken up a project to establish a white cement plant near village Nohra Dhar in Himachal Pradesh, at a project cost of approximately Rs. 605 crores.

Q6. Who among the following was awarded Lifetime Achievement award at the FMSCI (Federation of Motor Sports Clubs of India) annual awards function?
Aditya Patel
Narayan Karthikeyan
G.R. Karthikeyan
Armaan Ebrahim
Jehan Daruwala
Solution:
G.R. Karthikeyan, father of India’s first Formula One driver Narain Karthikeyan, was honored with the Lifetime Achievement award at the FMSCI annual awards function. FIA president Jean Todt was the chief guest and handed over the awards.

Q7. Which of the following Indian Grandmaster lifted the Cannes International Open trophy?
Koneru Humpy
Krishnan Sasikiran
Praveen Thipsay
Dibyendu Barua
Abhijeet Gupta
Solution:
Indian Grandmaster Abhijeet Gupta lifted the Cannes International Open trophy. He took an easy draw with Pier Luigi Basso of Italy in the ninth and final round.

Q8. Prime Minister Narendra Modi dedicated a new National War Memorial to the nation. It is situated in _________.
New Delhi
Mumbai
Goa
Pune
Kochi
Solution:
Prime Minister Narendra Modi dedicated a new National War Memorial, situated in the India Gate complex in New Delhi, to the nation. He lit the flame positioned at the bottom of the stone obelisk to pay homage to the soldiers who died in the line of duty.

Q9. Which of the following Indian city hosted the 4th Global Digital Health Partnership Summit?
Mumbai
Gorakhpur
Dehradun
Nagpur
New Delhi
Solution:
J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare inaugurated the ‘4th Global Digital Health Partnership Summit’ in New Delhi, in the presence of Shri Ravi Shankar Prasad Union Minister of Law & Justice and Electronics & Information Technology and Health Ministers from several countries.

Q10. Who among the following was awarded with the Gandhi Peace Prize 2018 for his contribution in Leprosy Eradication in India and across the world?
Fazalur Rehman
Yohei Sasakawa
Shinzo Abe
Keith Donohue
Ahsan Basir Sheikh
Solution:
Japan’s Yohei Sasakawa was awarded with the Gandhi Peace Prize 2018 for his contribution in Leprosy Eradication in India and across the world.

               


हिंदी में पढ़ें 

You may also like to Read:

            
         

Preparing for NIACL AO Phase-2: Fill this form for Study Material

Print Friendly and PDF

No comments