Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 13th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. Prime Minister Narendra Modi launched a dedicated 24×7 Satellite channel for Arunachal Pradesh. Name the channel.
DD Prabhat
DD Arunasha
DD Arunoday
DD Arun- Aanchal
DD Arunprabha
Solution:
Prime Minister Narendra Modi launched a dedicated 24×7 Satellite channel, ‘DD Arunprabha’ for Arunachal Pradesh during his visit to Arunachal Pradesh, Assam, and Tripura. DD Arunprabha is the Doordarshan’s second channel for the northeastern region; DD Northeast was the first one.

Q2. The Meghalaya Cabinet has decided to rename the Dikkibandi stadium in Tura town after __________.
Konrad Sangma
P A Sangma
Mukul Sangma
Ranjan Gogoi
Tarun Gogoi
Solution:
The Meghalaya Cabinet has decided to rename the Dikkibandi stadium in Tura town after former Lok Sabha Speaker Purno A Sangma. The Dikkibandi Stadium was formerly known as MP stadium. Purno A Sangma is also a former chief minister of Meghalaya.

Q3. A three-day Krishi Kumbh was organised in ___________.
Meghalaya
Madhya Pradesh
Sikkim
Bihar
Assam
Solution:
In Bihar, Governor Lalji Tandon and Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh jointly inaugurated the three-day Krishi Kumbh in Motihari. The objective of Krishi Kumbh is to promote modern techniques and diversification in agriculture that could help in doubling farmers income.

Q4. The Ministry of Environment, Forests and Climate Change, India signed a Letter of Intent with the Ministry of Foreign Affairs,_______ establishing the Marine Pollution Initiative.
Norway
Finland
New Zealand
Australia
The USA
Solution:
The Ministry of Environment, Forests and Climate Change signed a Letter of Intent establishing the India-Norway Marine Pollution Initiative together with the Norwegian Ministry of Foreign Affairs.

Q5. Mahesh Anand has passed away at the age of 57. He was a noted_____.
Dancer
Writer
Actor
Activist
Singer
Solution:
Noted actor Mahesh Anand, best known for playing the villain in several Bollywood films in the late 1980s and 1990s has passed away at the age of 57. The actor has worked in many hit movies like ‘Kurukshetra’, ‘Swarg’, ‘Coolie No 1’, ‘Vijeta’, ‘Shahenshah’ and more.

Q6. Who among the following made history by becoming the first female driver to win the MRF challenge title?
Lella Lombardi
Giovanna Amati
Teresa Chadwick
Maria Teresa de Filippis
Jamie Chadwick
Solution:
Jamie Chadwick from England made history by becoming the first female driver to win the MRF challenge title after scoring a triple win in the final round in Chennai. The 20-year-old became the first woman to win the coveted prize after an incredible performance.

Q7. The 83rd edition of Senior National Badminton Championships held at______.
Guwahati
Ambala
Chandigarh
Gangtok
Dehradun
Solution:
The 83rd edition of Senior National Badminton Championships has begun in Guwahati. Defending champion Saina Nehwal and last edition’s runner-up PV Sindhu will be the biggest attractions in Women’s Singles.

Q8. International Day of Women and Girls in Science is celebrated on____________.
10 February
11 February
12 February
30 January
27 January
Solution:
11 February is celebrated as International Day of Women and Girls in Science to recognize the critical role women and girls play in science and technology.

Q9. In which year International Day of Women and Girls in Science was celebrated the first time?
2014
2016
2017
2010
2011
Solution:
In December 2015, the United Nations adopted a resolution to celebrate February 11 as the International Day of Women and Girls in Science. 2016 is the first time it was celebrated.

Q10. Union Environment Minister, Dr. Harsh Vardhan, announced the ________ as the mascot for the 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) to be held in 2020.
Sarus Crane
Parrot
Hornbill
Great Indian Bustard
Greater Flamingo
Solution:
Union Environment Minister, Dr. Harsh Vardhan, announced the Great Indian Bustard (GIB) as the mascot for the 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) to be held in Gujarat in 2020. He also revealed that the bird has been fondly named by the ministry as ‘Gibi‘.

               
हिंदी में पढ़े 


You may also like to Read:
             
         
Check the Video Course for General Awareness

Print Friendly and PDF

No comments