Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 8th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Which of the following player hammered the fastest fifty for India in Women’s T20Is?
Mithali Raj
Smriti Mandhana
Poonam Raut
Latika Kumari
Harmanpreet Kaur
Solution:
Indian opener Smriti Mandhana hammered the fastest fifty for India in Women’s T20Is. The left-handed batswoman struck a half-century in just 24 balls in the 1st T20I against New Zealand at Westpac Stadium in Wellington.

Q2. Who among the following has been honored with the ‘Freedom of the City Of London’ by the city of London Corporation?
Shobna Gulati
Gurinder Chadha
Sarita Choudhury
Samir Bhamra
Sanjiv Chadha
Solution:
The State Bank of India’s Uk chief Mr. Sanjiv Chadha has been honored with the ‘Freedom of the City Of London’ by the city of London Corporation in recognition of his contribution to promoting the bilateral relations.

Q3. Indian Banking Association has issued advisory requesting banks to waive off the processing, documentation, inspection and all other service charges for Kisan Credit Card and crop loans up to INR ______.
1 lakh
2 lakh
3 lakh
5 lakh
8 lakh
Solution:
Indian Banking Association has issued advisory requesting banks to waive off the processing, documentation, inspection and all other service charges for Kisan Credit Card and crop loans up to 3 lakh rupees.

Q4. As per the government data, the national sanitation coverage is now _______ compared to 39% in 2014.
78%
92%
84%
90%
98%
Solution:
As per the government data, over 50 crore people stopped defecating in the open since the launch of the Swachh Bharat Mission and with over 5.5 lakh villages have been declared Open Defecation Free (ODF) and the national sanitation coverage is now 98% compared to 39% in 2014.

Q5. 2019 Asia LPG summit was organised at _______.
Vienna
New Delhi
Sochi
Ranchi
London
Solution:
Mr. Dharmendra Pradhan, Union Minister for petroleum and natural gas, inaugurated the 2019 Asia LPG summit in New Delhi. The summit has been organized jointly by the major Indian oil marketing companies (OMCs) Indian Oil, Hindustan Petroleum and Bharat Petroleum together with the World LPG Association (WLPGA) at the Taj Palace Hotel in New Delhi.

Q6. Which of the following country signed an accord to join NATO to become the 30th member of the US-led alliance?
Romania
Cameroon
Montenegro
Macedonia
Croatia
Solution:
Macedonia signed an accord to join NATO to become the 30th member of the US-led alliance. At a formal signing of the NATO accession protocol, Macedonia’s Foreign Minister Nikola Dimitrov hailed the moment as showing that the country will never walk alone once in the alliance.

Q7. India and __________have joined hands for cooperation on Water and Waste Management.
Turkey
Poland
Bulgaria
Germany
Italy
Solution:
India and Germany have joined hands for cooperation on Water and Waste Management. During the meeting of 3rd Indo-German Working Group for cooperation on water and waste management which concluded in New Delhi, both sides discussed potential cooperation in this area.

Q8. Which of the following state has set up a committee to review various schemes being implemented for the welfare of tribals in the state?
Uttarakhand
Karnataka
Maharashtra
Madhya Pradesh
Goa
Solution:
The Maharashtra government has set up a committee to review various schemes being implemented for the welfare of tribals in the state. The 17-member committee, headed by former MLA and Shramjeevi Sanghatna president Vivek Pandit, will undertake the study of various works done for providing employment opportunities, minimum wages and proper livelihood to tribals.

Q9. Shobha Koser won Sangeet Natak Akademi Awards 2017. She is a noted _________-.
flute player
Kathak dancer
Sattriya dancer
Veena player
Kathakali dancer
Solution:
Shobha Koser won Sangeet Natak Akademi Awards 2017. She is a noted kathak dancer.

Q10. The Reserve Bank of India has slapped a ________ penalty on Syndicate Bank and ______ on Axis Bank for violating norms.
Rs1-crore, Rs20 lakh
Rs20 lakh, Rs50 lakh
Rs1-crore, Rs50 lakh
Rs50 lakh, Rs1-crore
Rs50 lakh, Rs 10 lakh
Solution:
The Reserve Bank of India has slapped a Rs1-crore penalty on Syndicate Bank and Rs20 lakh on Axis Bank for violating norms. The penalty on Syndicate Bank is due to non-compliance with the directions regarding frauds and risk management systems.

Q11. Ayushman Bharat Yojana or Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) App was launched on Google play store. Who is the CEO of PM-JAY?
Indu Bhushan
Indu Malhotra
Induja Kumari
Bharat Bhushan
Ravneet Kumar Gill
Solution:
Indu Bhushan is the CEO of PM-JAY. Ayushman Bharat Yojana or Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) is a centrally sponsored scheme; which was launched in the year 2018, under the Ayushman Bharat Mission of MoHFW in the country.

Q12. Which of the following payments bank has announced the launch of a sweep account facility in association with Suryoday Small Finance Bank (SSFB)?
Airtel Payments Bank
Paytm Payments Bank
Fino Payments Bank
EU Small Finance Bank
Aditya Birla Payments Bank
Solution:
Fino Payments Bank (FPB) has announced the launch of a sweep account facility in association with Suryoday Small Finance Bank (SSFB). This partnership will help FPB address the issue of deposit limits that all the payment banks face at the moment.

Q13. Who among the following has been appointed as the new secretary of the Ministry of Civil Aviation?
Kuldeep Singh Barola
Pradeep Singh Kharola
Prakash Kumar Badola
Roshan Dixit
Kamalkant Das
Solution:
The government appointed Air India chief managing director and Chairperson Pradeep Singh Kharola the secretary of the Ministry of Civil Aviation. Kharola will take over from Rajiv Nayan Choubey.

Q14. What is the policy repo rate after 6th Bi-Monthly Monetary Policy Committee meeting?
7.25%
6.75%
6.50%
6.25%
7.00%
Solution:
The Monetary Policy Committee (MPC) decided to reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points from 6.5% to 6.25% with immediate effect.

Q15. What is the marginal standing facility (MSF) rate after 6th Bi-Monthly Monetary Policy Committee meeting?
6.5%
7.25%
6.75%
6.25%
7.00%
Solution:
The reverse repo rate under the LAF stands adjusted to 6.0%, and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 6.5%.

               
हिंदी में पढ़े 


You may also like to Read:
             
         
Check the Video Course for General Awareness

Print Friendly and PDF

No comments