Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 15th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:


The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.
Q1. Gordon Banks passed away at the age of 81 in England. He was a famous__________.
Cricketer
Footballer
Hockey player
Actor
Activist
Solution:
One of the world’s most famous goalkeeper Gordon Banks passed away at the age of 81 in England. Gordon Banks was named as FIFA (The Federation Internationale de Football) Goalkeeper of the year six times and earned 73 caps for England between 1963 and 1972.

Q2. Who among the following has been awarded the EY Entrepreneur of the Year for 2018?
Sanjay Agarwal
Nirmal K Minda
Kishore Biyani
Siddhartha Lal
Byju Raveendran
Solution:
Siddhartha Lal, managing director and chief executive officer, Eicher Motors, has been awarded the EY Entrepreneur of the Year for 2018. Lal will now represent India at the EY World Entrepreneur of the Year Award (WEOY) in Monte Carlo from 6 – 8 June 2019

Q3. Who has authored the book titled 'Undaunted: Saving the Idea of India'?
Meneka Gandhi
Hamid Ansari
Rajnath Singh
Manmohan Singh
P Chidambaram
Solution:
Former Vice President Hamid Ansari launched the new book of former Finance Minister P Chidambaram named “Undaunted: Saving the Idea of India” at Nehru Memorial Museum, New Delhi.

Q4. Which of the following state will host the 2022 National Games?
Uttarakhand
Kerala
Sikkim
Manipur
Meghalaya
Solution:
Meghalaya will host the 2022 National Games, which is coinciding with its 50 years of statehood.

Q5. _____has been chosen as the Mascot for the National Games 2022.
Asian Lion
Panda
Clouded Leopard
Great Indian bustard
Great hornbill
Solution:
The Sports and Youth Ministry in the meeting of Executive Committee of the National Games 2022 has chosen the Smiling Clouded Leopard to be the Mascot for the National Games 2022.

Q6. The country, formerly known as the Republic of Macedonia officially changed its name to the ___________, on paper ending a decades-long dispute.
Republic of West Macedonia
Republic of North Macedonia
Republic of East Macedonia
Republic of South Macedonia
None of the above option is the right answer
Solution:
The country, formerly known as the Republic of Macedonia officially changed its name to the Republic of North Macedonia, on paper ending a decades-long dispute that should pave the way for NATO membership.

Q7. 'Exercise Topchi' was held at Deolali Camp near ______________.
Kochi
Ranchi
Panaji
Nashik
Lucknow
Solution:
Indian Army showcased its artillery firepower by using ultralight Howitzers and indigenous Swathi weapon-locating radar at the annual “Exercise Topchi”. The exercise was held at Deolali Camp near Nashik.

Q8. Minister of State (IC) for AYUSH, ____________ launched the e-AUSHADHI portal, for online licensing of Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathy drugs and related matters at New Delhi.
Shripad Yesso Naik
Ajay Tamta
Giriraj Singh
Jitendra Singh
None of the above option is the right answer
Solution:
Minister of State (IC) for AYUSH, Shripad Yesso Naik launched the e-AUSHADHI portal, for online licensing of Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathy drugs and related matters at New Delhi.

Q9. What is the name of India’s 1st Aqua Mega Food Park?
Godavari Mega Aqua Food Park
Krishna Mega Aqua Food Park
Kaveri Mega Aqua Food Park
Palar Mega Aqua Food Park
Kollidam Mega Aqua Food Park
Solution:
Union Minister of Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal commissioned Godavari Mega Aqua Food Park at Tundurru Village in Bhimavaram Mandal, West Godavari District, Andhra Pradesh through video conferencing.

Q10. India’s 1st Aqua Mega Food Park was stablished in _____________.
Sikkim
Karnataka
Tamil Nadu
Andhra Pradesh
Uttarakhand
Solution:
Union Minister of Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal commissioned Godavari Mega Aqua Food Park at Tundurru Village in Bhimavaram Mandal, West Godavari District, Andhra Pradesh through video conferencing.

Q11. Manfred Eigen, passed away aged 91. He jointly won the 1967 Nobel Prize for________.
Economics
Physics
Chemistry
Peace
Medicine
Solution:
German scientist Manfred Eigen, who jointly won the 1967 Nobel Prize for Chemistry, passed away aged 91. Eigen had won the prize for working on a method to calculate speeds of extremely fast chemical reactions, effected by disturbing the equilibrium by means of short energy pulses.

Q12. Who among the following has been awarded the EY Lifetime Achievement Award for 2018?
Mukesh Ambani
Ratan Tata
Bill Gates
Azim Premji
Swaraj Paul
Solution:
Azim Premji was awarded the EY Lifetime Achievement Award for 2018.

Q13. Which among the following start-up has been awarded the EY Start-up of the year award for 2018?
BYJU’S
Adda247
Unacademy
Swiggy
Udemy
Solution:
BYJU’S has been awarded the EY Start-up of the year award for 2018.

Q14. Minimum Support Price for Raw Jute for 2019-20 season hiked to ______ from Rs.3700/- per quintal by the Cabinet.
Rs. 4150
Rs. 4000
Rs. 3950
Rs. 4500
Rs. 4350
Solution:
Minimum Support Price for Raw Jute for 2019-20 season hiked to Rs.3950/- from Rs.3700/- per quintal by the Cabinet.

Q15. The Cabinet has approved the proposal for allotment of land measuring 30 acres to Pasteur Institute of India for the establishment of New Viral Vaccine Manufacturing Unit in________.
Uttar Pradesh
Punjab
Gujarat
Uttarakhand
Tamil Nadu
Solution:
The Cabinet has approved the proposal for allotment of land measuring 30 acres to Pasteur Institute of India for the establishment of New Viral Vaccine Manufacturing Unit at Coonoor, Tamil Nadu.

               

हिंदी में पढ़ें 


You may also like to Read:

            
         
Check the Video Course for General Awareness


Print Friendly and PDF

Preparing for NIACL AO Phase-2: Fill this form for Study Material

No comments