Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 7th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Who has been appointed as the next Ambassador of India to Argentina?
Mihir Singh
Rajeev Ranjan
Dinesh Mondol
Ramesh Kumar Singh
Dinesh Bhatia
Solution:
The government has appointed Dinesh Bhatia, the present Consul General, Consulate General of India at Toronto as the next Ambassador of India to Argentina.

Q2. Who among the following Indian squash player won the Seattle Open, a PSA challenger squash Tour event?
Saurabh Ghosal
Ramit Tandon
Dipika Pallikal
Harindar Pal Sandhu
Janet Vidhi
Solution:
Indian squash player Ramit Tandon defeated Egyptian Mohamed El Sherbini in the finals to win the Seattle Open, a PSA challenger squash Tour event.

Q3. Ramesh Bhatkar passed away aged 70. He was a well-known _________.
Marathi actor
Marathi singer
Telugu actor
Tamil singer
Telugu singer
Solution:
Veteran Marathi actor Ramesh Bhatkar passed away aged 70 after battling cancer for over one and a half years.

Q4. Who among the following has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Colombia?
PV Bharti
Poonam Khetrapal
Sanjiv Ranjan
Rajeev Chopra
Brahm Dutt
Solution:
The MEA stated that present India’s envoy to Argentina Sanjiv Ranjan has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Colombia.

Q5. Which of the following firm has been selected as winner under the Miniratna Category (Category II) by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)?
BEL
NFDC
HPCL
EIL
HAL
Solution:
National Film Development Corporation (NFDC) of India has been selected as Winner under the Miniratna Category (Category II) by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).

Q6. Which state government announced a high-powered 5-member committee to prepare a comprehensive action plan to boost the dairy sector with the aim of supplementing the income of farmers in a result-oriented manner?
Gujarat
Karnataka
Punjab
Maharashtra
Uttar Pradesh
Solution:
Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh announced a high-powered 5-member committee to prepare a comprehensive action plan to boost the dairy sector with the aim of supplementing the income of farmers in a result-oriented manner.

Q7. India’s______ communication satellite GSAT-31 has been launched successfully from French Guiana.
69th
40th
75th
50th
101st
Solution:
India’s 40th communication satellite GSAT-31 has been launched successfully from French Guiana.

Q8. Shehri Samridhi Utsav is an initiative by which of the following ministry?
MRD
HRD
MHA
MCA
MoHUA
Solution:
Shehri Samridhi Utsav, an initiative of Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA), aims to extend the outreach of Deendayal Antyodaya Mission – National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM), to the most vulnerable, showcase its initiatives and facilitate access of Self-Help Group (SHG) members to the other government schemes.

Q9. India’s communication satellite GSAT-31 was launched successfully from French Guiana. The ______ rocket lifted off with it from Kourou Launch Base.
KSLV-3
Ariane-5
Long March- 4
PSLV-XL
Shavit
Solution:
India’s 40th communication satellite GSAT-31 has been launched successfully from French Guiana. The Ariane-5 rocket lifted off with it from Kourou Launch Base, and in 42-minutes, placed it in the intended Geosynchronous Transfer Orbit.

Q10. Who among the following has been appointed as the new chief of the Central Bureau of Investigation (CBI)?
Rakesh Kumar Asthana
Alok Verma
Alok Kumar Shukla
Rishi Kumar Shukla
Rishi Kumar Mahapatra
Solution:
Rishi Kumar Shukla, 1983 batch IPS officer of Madhya Pradesh cadre, was appointed as the new chief of the Central Bureau of Investigation (CBI). He will be serving for a fixed term of two years.

               




You may also like to Read:
             
         
Check the Video Course for General Awareness

Print Friendly and PDF

No comments