Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 9th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Name the longest-serving congressman in US history, who has passed away aged 92.
James Smith
John Dingell
Maria Garcia
Carl Hayden
Ted Kennedy
Solution:
John Dingell, the longest-serving congressman in US history, has passed away aged 92. He was first elected in 1955, serving in the House of Representatives for the next 59 years. He retired in 2015.

Q2. GeM (national public procurement platform of Ministry of Commerce and Industries) and Competition Commission of India (CCI) entered into an MoU to enable a fair and competitive environment in the___________.
Agri Marketplace
Retail Market
Wholesale Market
e Marketplace
None of the above option is the right answer
Solution:
Government e Marketplace (GeM) and Competition Commission of India (CCI) entered into an MoU to enable a fair and competitive environment in the e-Marketplace.

Q3. The India Pavilion at the _______International Film Festival 2019 was inaugurated by Mr Matthijis Wouter Knol, Director European Film Market (EFM).
Berlin
Brussels
Cannes
Paris
Venice
Solution:
The India Pavilion at the Berlin International Film Festival (Berlinale) 2019 was inaugurated by Mr Matthijis Wouter Knol, Director European Film Market (EFM). The poster of IFFI 2019 was also inaugurated by the dignitaries during the inaugural ceremony.

Q4. Which of the following city hosted the 'Parmanu Tech 2019' conference to discuss the issues related to Nuclear Energy and Radiation Technologies?
Kudankulam
Tarapur
Narora
Kaiga
New Delhi
Solution:
Ministry of External Affairs and Department of Atomic Energy (DAE) organized Parmanu Tech 2019 in New Delhi to discuss the issues related to Nuclear Energy and Radiation Technologies.

Q5. India ranks _______on the International Intellectual Property (IP) Index, 2019.
36th
42th
48th
54th
56th
Solution:
India has jumped eight places to 36th position on the International Intellectual Property (IP) Index, which analyses the IP climate in 50 global economies, this year. India’s eight-point jump in 2019 from 44th position in 2018 is the highest increase among 50 nations mapped by the index.

Q6. Who among the following was conferred the Légion d’Honneur (Legion of Honour), the highest civilian award of France, in recognition of his work for specially-abled children?
Rosa Parks
Kailash Satyarthi
Francois Laborde
Claudette Colvin
Sedick Isaacs
Solution:
Father Francois Laborde, a 92-year-old priest, was conferred the Légion d’Honneur (Legion of Honour), the highest civilian award of France, in recognition of his work for specially-abled children.

Q7. Name the app launched by Chennai police that can track the status of stolen two-wheelers and cell phones.
CellCop
Copwheel
SuperCop
FriendlyCop
DigiCop
Solution:
Actor Vijay Sethupathi launched the mobile App ‘DigiCop’ of the Chennai police department at the Commissioner’s office. Using the App, people can track the status of stolen two-wheelers and cell phones.

Q8. Who among the following notched up a gold (48kg category) medal at the EGAT Cup in Thailand?
Mirabai Chanu
Punam Yadav
Santoshi Matsa
Geeta Rani
Kunjarani Devi
Solution:
World champion Indian weightlifter Saikhom Mirabai Chanu notched up a gold medal at the EGAT Cup in Thailand. Chanu won the 48kg category gold with an effort of 192 kg in the silver level Olympic qualifying event.

Q9. The 5th India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting was held in_______.
Chittagong
Kolkata
Dhaka
Mumbai
New Delhi
Solution:
The 5th India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting was held in New Delhi. External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Affairs Minister of Bangladesh Dr. A. K. Abdul Momen co-chaired the meeting.

Q10. The first meeting of the US-India CEO Forum will be held in _______on February 14.
New York
New Delhi
Washington DC
California
Mumbai
Solution:
US Commerce Secretary Wilbur Ross has announced the names of the American private sector members of the US-India CEO Forum among who are MasterCard CEO Ajay Banga and Qualcomm CEO Steve Mollenkopf. The first meeting of the forum will be held in New Delhi on February 14.

               


हिंदी में पढ़िए 


You may also like to Read:
             
         
Check the Video Course for General Awareness

Print Friendly and PDF

No comments