Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 16th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:


The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The Government of India, Government of Himachal Pradesh (GoHP) and the World Bank signed a __________ Loan Agreement to help bring clean and reliable drinking water to the citizens of the Greater Shimla area.
$200 Million
$80 Million
$150 Million
$90 Million
$40 Million
Solution:
The Government of India, Government of Himachal Pradesh (GoHP) and the World Bank signed a $40 Million Loan Agreement to help bring clean and reliable drinking water to the citizens of the Greater Shimla area, who have been facing severe water shortages and water-borne epidemics over the last few years.

Q2. The Indian Government has signed a deal with the US under Fast Track Procurement (FTP) to avail the Indian Army with 72,400 new ‘Sig Sauer Assault Rifles’. These new rifles will come at a cost of around ___________.
Rs. 300 Crore
Rs. 700 Crore
Rs. 450 Crore
Rs. 1000 Crore
Rs. 1250 Crore
Solution:
These new rifles will come at a cost of around Rs. 700 Crore and will be used by the army troops deployed along the 3,600 km China’s border.

Q3. Which of the following state has announced a Universal Old Age Pension scheme, named Mukhya Mantri Vriddha Pension Yojana (MMVPY), that facilitates the amount of Rs. 400 monthly pension for all in the state above the age of 60 who are not getting a pension from the government?
Haryana
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Sikkim
Bihar
Solution:
Bihar Chief Minister, Nitish Kumar announced a Universal Old Age Pension scheme, named Mukhya Mantri Vriddha Pension Yojana (MMVPY), that facilitates the amount of Rs. 400 monthly pension for all in the state above the age of 60 who are not getting a pension from the government.

Q4. India has withdrawn the MFN status that it had granted to Pakistan. What does F stands for in MFN?
Friendly
Financial
Finance
Fiscal
Favoured
Solution:
Following the attack in Jammu & Kashmir’s Pulwama that left 44 CRPF personnel dead, India has withdrawn the MFN (Most Favoured Nation) status that it had granted to Pakistan.

Q5. NASA announced that its Opportunity Rover mission is complete. This was launched by NASA in________.
1999
2003
2010
2007
2013
Solution:
The robotic rover, which wandered the surface of the red planet for over 15 years, was launched by NASA in July 2003 as a part of its Mars Exploration Rover program.

Q6. Who among the following has been appointed as the Election Commissioner?
Sushil Chandra
O P Rawat
Sunil Arora
Sunil Chandra
R S Sharma
Solution:
President Ram Nath Kovind appointed Central Board of Direct Taxes (CBDT) Chairman Sushil Chandra as an Election Commissioner.

Q7. India has withdrawn the MFN status that it had granted to Pakistan. In which year India had granted the status to Pakistan?
2016
2006
1986
1996
2004
Solution:
India had granted the status of MFN (Most Favoured Nation) to Pakistan in 1996, a year after WTO’s formation.

Q8. Who among the following has been appointed as the new chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
R S Sharma
Pramod Chandra Mody
R K Singh
Bimal Jalan
Sitakant Mahapatra
Solution:
Appointments Committee of Cabinet (ACC) has appointed senior IRS officer Pramod Chandra Mody as chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT). He will succeed Sushil Chandra, who was recently appointed Election Commissioner.

Q9. Who among the following has been awarded the ‘Oscat’ by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)?
Bradley Cooper
Denzel Washington
Johnny Depp
Brad Pitt
Angelina Jolie
Solution:
Bradley Cooper has been awarded the ‘Oscat’ by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). The animal rights organisation awarded Cooper “for his enlightened decision to cast his own canine companion in ‘A Star Is Born’ rather than using one supplied by a notorious animal exhibitor”.

Q10. Under Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan Yojana, the unorganised sector workers, with income of less than _______ per month and who belong to the entry age group of 18-40 years, will be eligible for the scheme.
Rs 18,000
Rs 5,000
Rs 15,000
Rs 10,000
Rs 7500
Solution:
The unorganised sector workers, with income of less than Rs 15,000 per month and who belong to the entry age group of 18-40 years, will be eligible for the scheme.

               

हिंदी में पढ़िए 


You may also like to Read:

            
         
Check the Video Course for General Awareness


Print Friendly and PDF

Preparing for NIACL AO Phase-2: Fill this form for Study Material

No comments