Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 20th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Who among the following beat world number 3, Simona Halep to win the Qatar Open?
Anna Chakvetadze
Venus Williams
Maria Sharapova
Serena Williams
Elise Merten
Solution:
Elise Merten, world number 21 from Belgium beat world number 3, Simona Halep to win the Qatar Open held in Doha, Qatar. This is her first WTA Premier-level crown and fifth title of her overall career.

Q2. Home Minister Rajnath Singh and Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi launched a pan-India emergency number _________ in New Delhi.
108
112
101
911
118
Solution:
Home Minister Rajnath Singh and Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi launched a range of citizen safety initiatives in New Delhi. It included the Emergency Response number 112. Persons in distress can dial a pan-India number: 112.

Q3. Iran’s President Hassan Rouhani recently unveiled the first Iranian made semi-heavy submarine. Name the submarine.
Dorna
Kowsar
Tofan
Fateh
Panha
Solution:
Iran’s President Hassan Rouhani unveiled the first Iranian made semi-heavy submarine named ‘Fateh’ (‘Conqueror’ in Persian), capable of being fitted with missiles, as per the reporting on Iran’s state TV.

Q4. Name the first walking robot to have navigational capabilities without GPS or mapping.
AntBot
SpiderBot
Beebot
GoatBot
CowBot
Solution:
AntBot is the first walking robot to have navigational capabilities without GPS or mapping. It has been designed by Centre for Scientific Research (CNRS) and Aix-Marseille University researchers at ISM, on lines similar to desert ants who use polarised lights and UV radiation to navigate in space.

Q5. Which of the following NGO won the Laureus Sports for Good Award?
Milap
Pahal
Laxmi
Yuwa
Bachpan
Solution:
Jharkhand based NGO Yuwa won the Laureus Sports for Good Award. Yuwa works for girl empowerment and became the third Indian entry to receive this honour.

Q6. In which of the following city union culture minister Mahesh Sharma inaugurated India’s very first ‘Fulldome 3D Digital Theatre’?
New Delhi
Chennai
Kolkata
Pune
Ahmadabad
Solution:
Union Culture Minister Mahesh Sharma inaugurated India’s very first ‘Fulldome 3D Digital Theatre’ at the Science City in Kolkata, West Bengal. It is fully funded by the Ministry of Culture at a cost of Rs 20 crore.

Q7. Who among the following was awarded the Maharashtra State Government’s Shiv Chhatrapati Award?
Rajkumar Hirani
Salman Khan
Mithali Raj
Virat Kohli
Smriti Mandhana
Solution:
Mallakhamb coach, Uday Deshpande, and batswoman, Smriti Mandhana, were awarded the Maharashtra State Government’s Shiv Chhatrapati Award by the State’s Governor C. Vidyasagar Rao at an event held at the Gateway of India, Mumbai.

Q8. Which of the following state's Legislative Assembly passed the bills to end the minimum education criterion for panchayat and civic polls candidates?
Sikkim
Rajasthan
Gujarat
Haryana
Punjab
Solution:
The Legislative Assembly of Rajasthan passed the Rajasthan Panchayati Raj (Amendment) Bill, 2019 and the Rajasthan Municipality (Amendment) Bill, 2019 to end the minimum education criterion for panchayat and civic polls candidates.

Q9. Which of the following city hosted the 40th International Annual Desert Festival?
Bikaner
Alwar
Jaisalmer
Jaipur
Udaipur
Solution:
The 40th International Annual Desert Festival held on the sand dune in Jaisalmer with thousands of tourists participating in the colourful event.

Q10. 4th Agri Leadership Summit 2019 was held at _____________.
Sonipat, Haryana
Jaipur, Rajasthan
Dehradun, Uttarakhand
Gangtok, Sikkim
Ludhiana, Punjab
Solution:
Union Minister of Agriculture and Farmer’s Welfare, Radha Mohan Singh, inaugurated the 4th Agri Leadership Summit 2019 at the India International Horticulture Market (IIHM) in Ganaur, Sonipat district, Haryana.

Q11. The Reserve Bank has announced that it will transfer an interim surplus of INR ________ rupees to the central government for the half-year ended 31st December 2018.
42,000 crore
34,000 crore
66,000 crore
28,000 crore
25,000 crore
Solution:
The Reserve Bank has announced that it will transfer an interim surplus of 28,000 crore rupees to the central government for the half-year ended 31st December 2018. With this interim transfer, the government will get a total of Rs 68,000 crore from the central bank in the current fiscal. The RBI had transferred Rs 40,000 crore to the government in August 2018.

Q12. Indian Air Force conducted mega exercise ‘Vayu Shakti’ at _________.
Tezpur
Pokhran
Panagarh
Jaisalmer
Jaipur
Solution:
Indian Air Force conducted mega exercise ‘Vayu Shakti’ in Pokhran, Rajasthan. The exercise was carried out day and night where the IAF showcased firepower capability of indigenously developed platforms and efficacy of missiles.

Q13. Wallace Smith Broecker passed away in New York. He was a well-known _____________.
Director
Actor
Quiz master
Social activist
Climate scientist
Solution:
Climate scientist Wallace Smith Broecker, who popularised the term "global warming" has passed away in New York.

Q14. Which of the following country is to launch its first moon mission, sending an unmanned spacecraft to collect data to be shared with NASA?
Israel
China
France
India
Germany
Solution:
Israel is to launch its first moon mission, sending an unmanned spacecraft to collect data to be shared with NASA. According to a report, the 585-kilogram Beresheet (Genesis) spacecraft is to lift off atop a Falcon 9 rocket from Cape Canaveral, Florida.

Q15. India and Argentina signed many agreements during state visit of President of Argentina to India. What is the currency of Argentina?
Argentine riyal
Argentine dollar
Argentine peso
Argentine ruble
Argentine dinar
Solution:
Argentine peso is the Currency of Argentina.

               

                          Get 25% Off | Use Code EXAM25



हिंदी में पढ़ें 


You may also like to Read:

            
         

Preparing for NIACL AO Phase-2: Fill this form for Study Material


Print Friendly and PDF

No comments