English Quiz (Column Based Fillers) for IBPS 2019 Exam: 8th February 2019

english-quiz-column-based-fillers-for-IBPS-2019

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 



Directions (1-15): In the questions given below a sentence is given with two blanks in each. 

Corresponding to each question two columns are given with three words in each column. Which combination of words from the two columns will perfectly fit into the blanks to make the sentence contextually correct and meaningful. 

Q1. I _______________ this statement of considerable importance; it sets the background against which it is _____________ to consider the issues in the case.
 
 A-D, A-F, C-D and C-F
 A-E, B-E, A-D and B-D
B-F
B-E, B-F, C-E and C-F
C-D, C-F
Solution:
For the first blank, the word(s) which can fill the blank are ‘Regard’ and ‘reckon’ and for the second blank, the word(s) which can fill the blank are ‘crucial’ and ‘pertinent’. So, A-E, B-E, A-D and B-D are all of the correct combinations. Hence, option (b) is the correct answer.

Q2. I am now well into my third month of unpaid holiday and beginning to entertain the ______________suggestion of an idea of a ________________ that I could get used to this. 

A-E, C-F and B-D
A-C, B-D and B-F
A-F only
B-E and C-D
A-D and C-D
Solution:
For the first blank, the correct word(s) which can fill the blank are ‘merest’ and ‘trifling’. For the second blank, the correct alternative(s) which can fill the blank is ‘suspicion’. So, A-D and C-D are all the correct combinations. Hence, option (e) is the correct answer.

Q3. ..................... volunteers ................... the members with games of cards and bingo, while some just meet up for a chat and a cup of tea.


B-D and B-E
C-E and C-F
A-D
A-E, B-D and C-F
A-E, B-E, B-F and A-F
Solution:
Gainsay [verb] means ‘deny or contradict; speak against or oppose’; For the first blank, the correct word(s) to fill the blank is ‘dedicated’. For the second blank, the correct word(s) to fill the blank are ‘entertain’ and ‘fascinate’. So, C-E and C-F are all the correct combinations to fill the blank. Hence, option (b) is the correct answer.

Q4. Her ................. brought its reward with a number of junior tournament .................
 
A-D and B-F
B-E
C-F
B-F
C-D
Solution:
For the first blank, the correct word to fill the blank is ‘determination’. For the second blank, the correct word to fill the blank is ‘victories’. So, B-F is the correct combination to fill the blank. Hence, option (d) is the correct answer.

Q5. The main reason we have a hard time ................... these scenarios isn’t just that the technical problems are ....................
 
A-E
A-F
A-E, A-F, C-E and C-F
C-E
C-F
Solution:
Glut [verb means ‘supply with an excess of’; For the first blank, the correct word(s) which can fill the blank are ‘imagining’ and ‘envisaging’. For the second blank, the correct word(s) which can fill the blank are ‘intimidating’ and ‘daunting’. So, A-E, A-F, C-E and C-F are all the correct combinations. Hence, option (c) is the correct answer.

Q6. The Kisan Samman Nidhi Yojana ......... land-owning farmers, when it is actually landless labourers and tenant farmers who are experiencing rural distress more ..............
 
B-D and C-F
A-E and C-E
A-F and A-D
C-D and C-F
A-F and C-D
Solution:
A-F and A-D are the correct combinations.

Q7. The Election Commission on Tuesday .............. the Madras High Court that it had made its clear way back in 2017 that there shall be 100% use of the Voter Verifiable Paper Audit Trail (VVPAT) system during the Lok Sabha election this year to gain voter .................. 
A-B
B-E
C-F
B-F
A-D
Solution:
B-E is the correct combination.

Q8. On Monday, the Centre had set up a five-member working committee to ........ into revising the norms of the angel tax ........ on start-ups.
 
A-F
B-D
C-E
C-D
A-D and B-F
Solution:
C-D is the correct combination.

Q9. The Angel tax, which was first introduced in 2012 to curb money-laundering ......... the sale of shares of private unlisted companies at bloated prices, has caused a lot of ........ among start-up investors in the country.
 
B-D
A-F and B-D
C-E and C-F
B-E
A-E
Solution:
B-D is the correct combination. 'Anguish' means be extremely distressed about something.

Q10. In trying to curb money-laundering, Section 56(2)(viib) of the Indian Income Tax Act, 1961 gives income tax officials a free hand to ....... even genuine start-ups looking to raise investments for their ...........
 
A-E
B-F
C-D
B-D
A-F
Solution:
B-F is the correct combination.

Q11. The newly released World Economic Situation and Prospects for 2019 .............. how rising economic, social and environmental challenges ................ progress towards the United Nations Sustainable Development Goals.
 
A-F and B-E
B-D and C-F
A-E, B-E, A-D and B-D
C-E and B-D
A-F, B-E, C-D
Solution:
A-E, B-E, A-D and B-D are the correct combinations. 'Hinder' and 'hamper' mean make it difficult for (someone) to do something or for (something) to happen.

Q12. Given rapid population growth, the fight ....... poverty will require faster economic growth and dramatic reductions ....... income inequality.
 
A-F
B-E
C-D
C-F
A-E
Solution:
C-F is the correct combination.

Q13. Despite investors becoming ........... of the food tech sector, top companies, including Zomato and Swiggy, have been .......... continuous rounds of capital to win share in a cut-throat market.
 
A-E
 C-F
C-D
A-F
B-F
Solution:
B-F is the correct combination.

Q14. A universal basic income ............. a monthly stipend that would .......... that a person would be above the poverty line without any other source of income.
 
A-F
B-E
C-F
A-E
C-D
Solution:
A-F is the correct combination.

Q15. The term ‘universal’ is meant to ......... that the minimum or basic income will be provided to everyone irrespective of .......... their current income is.
 
A-E
B-E
B-F
C-D
C-E
Solution:
B-E is the correct combination.

               





You may also like to Read:

    

Print Friendly and PDF

No comments