English Quiz for NIACL AO Mains 2019 Exam: 23rd February 2019

Dear Aspirants,

english-quiz-for-niacl-ao-mains-2019

English Quiz For NIACL AO Mains

NIACL AO Mains Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL AO Mains Exam 2018-19.




Directions (1-5): Read the following passage and answer the following questions given below. 

A democracy is a system wherein power is supposed to lie in the hands of the people. They may choose to exercise this power directly or to elect representatives from amongst their numbers. These representatives then form a governing body such as a parliament.
In order for a democracy to work, it needs to have four solid aspects – free and fair elections, protection of the people’s human rights, the participation of citizens and the rule of law applied equally to everyone. However, without the freedom of the press, all of this is moot. (A) There can be no denying the fact that a democracy will only survived if there is freedom of the press or media. Since a democracy depends upon its citizens, these citizens must be well-informed so that they can make political decisions and elect their representatives appropriately. However, it is impossible or creates difficulty for every citizen to go searching for such information themselves.
This is where the press comes in. It falls upon the news media to collect, verify and disseminate the information that can help people make the decisions that allow a democracy to work. As such, the press becomes a powerful tool for the efficient functioning of a democratic government. By reporting verified facts, the press not only allows people to be knowledgeable about what is going on but also acts as a check on the government. It becomes obvious, then, that the press must be free to do its job. It should not have to face censorship that hides crucial information from the public. The right to freedom of speech and expression also includes the right of the press to the same freedom. If members of the press are intimidated and harassed or are discredited without reason, the people lose the only tool they have to participate effectively in the running of their country.
Without freedom of the press, no government can be considered ‘of the people, by the people and for the people’. Unfortunately, the past few years have seen increasing curbs, direct or indirect, on the media and its ability to report. These curbs have come in the form of harassment, threats and intimidation and are having increasingly disastrous consequences for the dissemination of unbiased information. Unless this trend is reversed, we may see some of the most powerful democracies in the world collapsing soon.

Q1. According to the passage, what are the four solid aspects required for a democracy to work?
Protection of the people’s human rights
Free and fair elections
The rule of law applied equally to everyone
The participation of citizens
All of the above
Solution:
All of the above are correct as per the passage. Refer paragraph 2.

Q2. What does right to freedom of speech and expression include according to the passage?
right of the press to the same freedom
right of the steel industries to the same freedom
right of the textile industries to the same freedom
right of the army to the same freedom
right of the navy to the same freedom
Solution:
Option (a) is correct here. Refer paragraph 3.

Q3. In the passage given, a sentence (A) is given in ITALICS. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there in no error then choose option (e) as your answer.
There can be no denying the
fact that a democracy
will only survived if there is
freedom of the press or media
No error
Solution:
Error is in option (c). It should be 'survive' instead of 'survived' since the sentence is in simple future tense.

Q4. Which of the following is OPPOSITE in meaning to the word INTIMIDATION given in BOLD?
Coercion
Encouraging
Frightening
Daunting
Demoralizing
Solution:
'Encouraging' is opposite in meaning to 'intimidation'. Intimidation means to force into or deter from some action by inducing fear.

Q5. Which of the following is SIMILAR in meaning to the word DISSEMINATION given in BOLD?
Successful
Loathing
Gathering
Promulgation
Collection
Solution:
'Promulgation' is similar in meaning to 'dissemination'. Dissemination means the act of disseminating or spreading widely.

Directions (6-10): In each of the following questions, a word has been used in sentences in THREE different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is CORRECT or APPROPRIATE.

Q6. MILEAGE
(i) If you are going to buy a used car, it is practical to buy one with low mileage so that it hasn’t been driven very far in the past.
(ii) Compared to a car, a plane’s mileage is going to be significantly greater since it can travel at a much faster speed.
(iii) Minnie and Mickey Mouse are the most famous mileage in Disney history.
Both (ii) and (iii)
Only (ii)
Both (i) and (ii)
All are correct
None of the above
Solution:
Option (c) is correct here. 'Mileage' means the aggregate number of miles traveled over in a given time.

Q7. DUO
(i) The dynamic duo, Batman and Robin, worked together to defeat the criminals in Gotham City.
(ii) The comedy pair took the stage and entertained the audience with their duo.
(iii) The worker was so exhausted and irritable that literally anything could cause her duo to plummet.
Only (iii)
Only (ii)
All are correct
Only (i)
None of the above
Solution:
Option (d) is correct here. 'Duo' means a couple or a pair.

Q8. LIKELIHOOD
(i) Since there was a strong likelihood of Tony failing his Algebra test, Tony asked the teacher for a lot of extra credit.
(ii) When the wind began to blow harder and the sky darkened, the likelihood of a storm approaching was relatively great.
(iii) The likelihood of a war between the two countries was evident when one country bombed the other one killing a fraction of their population.
All are correct
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
None of the above
Solution:
None of the above

Q9. CONSULTATIVE
(i) Some people like to be consultative on the lottery even though the odds are against them.
(ii) Your parents are supposed to play a consultative role in your lives where you can come to them and ask for advice about anything.
(iii) As a consultative writer, I am baffled by the success of silly novels about teenage vampires searching for love.
Only (i)
Both (i) and (iii)
Only (ii)
Only (iii)
None of the above
Solution:
Option (c) is correct here. 'Consultative' means of or relating to consultation; advisory.

Q10. SQUATTER
(i) After the refugee fled his war-scarred country, he took up residence as a squatter in an abandoned farm on the border.
(ii) The squatter is doing everything he can to prevent people from realizing he’s living in the house without proper consent.
(iii) When the police officer discovered a squatter living illegally in an office building, he was tasked with the duty of evicting the man.
Only (i)
All are correct
Only (ii)
Only (iii)
None of the above
Solution:
Option (b) is correct here. 'Squatter' means a person who settles on land or occupies property without title, right, or payment of rent.

Directions (11-15): In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer. 

Q11.

Celebration
Dissipation
Gratification
Restraint
Recreation
Solution:
'Restrain' is the antonym here and it means the state or fact of being restrained; deprivation of liberty; confinement.

Q12.
Wail
Grumble
Moan
Whine
Happiness
Solution:
'Happiness' is the antonym here and it means being happy.

Q13.
Discharge
Infringe
Breach
Encroach
Pirate
Solution:
'Discharge' is the antonym here and it means to leave.

Q14.
Glorious
Paltry
Bright
Dazzling
Grand
Solution:
'Paltry' is the antonym here and it means utterly worthless.

Q15.
Sublime
Exalted
Divine
Superb
Inferior
Solution:
'Inferior' is the antonym here and it means less important, valuable, or worthy.

               





You May also like to Read:
   
Print Friendly and PDF

No comments