GA for NIACL AO Main | 7th February 2019

Dear Aspirants, 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in NIACL AO Exam 2018-19.


Q1. Who among the following has taken over as India’s chief boxing coach?
Devendro Singh
Nicola Adams
C A Kuttappa
Ren Cancan
Amit Panghal
Solution:
Dronacharya awardee C A Kuttappa has taken over as India’s chief boxing coach at the ongoing national camp. He took over from veteran coach SR Singh at the beginning of the camp.

Q2. Kuno wildlife sanctuary has been declared as a national park. It is located in which of the following state?
Uttarakhand
Gujarat
Kerala
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Solution:
Madhya Pradesh State government has declared Kuno wildlife sanctuary as a national park in compliance with the last condition imposed by a Supreme Court-appointed committee for the much awaited ‘translocation of Asiatic lions from Gir in Gujarat.’

Q3. Who among the following has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018?
Manju Mehta
Preeti Mallick
Saroj Khan
Alka Yagnik
Lata Mangeshkar
Solution:
Noted sitar player Manju Mehta has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018 by the Madhya Pradesh government.

Q4. International Whaling Commission (IWC) is recently in news. The headquarters of IWC is located in which of the following country?
Japan
Spain
The United States
United Kingdom
China
Solution:
The IWC has a full-time Secretariat with headquarters located in the City of Cambridge, United Kingdom.


Q5. The Union Government, Rajasthan and the World Bank signed a _______________________ million Development Policy Loan (DPL) to support Rajasthan in improving the performance of its Electricity Distribution Sector under the State’s ‘24x7 Power for All’ program.
USD 400 million
USD 250 million
USD 500 million
USD 725 million
USD 1200 million
Solution:
The Union Government, Rajasthan and the World Bank signed a USD 250 million Development Policy Loan (DPL) to support Rajasthan in improving the performance of its Electricity Distribution Sector under the State’s ‘24x7 Power for All’ program.

Q6. The Central government and the _____________________ have signed 300 million dollar loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme.
Asian Infrastructure Investment Bank
New Development Bank
International Monetary Fund
Asian Development Bank
World Bank
Solution:
The Central government and the World Bank have signed 300 million dollar loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme. They signed 220 million dollar Loan Agreement and an 80 million Guarantee Agreement for the Efficiency Scale-Up Program.

Q7. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to-
Jharkhand
Odisha
West Bengal
Kerala
Rajasthan
Solution:
National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to West Bengal. The fund, alloted in August, would be used for 158 minor irrigation projects and 23 flood protection projects.

Q8. Who among the following has created history by winning the Junior Debate Championship at the World Scholar’s Cup held at Yale University, the USA?
Sai Parnab Kumar
A K Vijay
Aadi Sai Vijaykaran
Akash Mehta
Ravichandran Vijaykaran
Solution:
Aadi Sai Vijaykaran created history by winning the Junior Debate Championship at the World Scholar’s Cup held at Yale University, the USA. The theme for the cup was ‘An Entangled World: diplomacy, human relationships, the science of memory, and literature, art’.

Q9. Which of the following country formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters?
Japan
The UK
The USA
China
South Korea
Solution:
In a landmark policy shift, Japan formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters next year for the first time in more than 30 years.

Q10. Prime Minister of Bhutan is in New Delhi on a three-day official visit to India. Name the Prime Minister of Bhutan.
Tandi Dorji
Dawa Gyeltshen
Lotay Tshering
Ugyen Dorji
Jai Bir Shering
Solution:
Prime Minister of Bhutan Dr. Lotay Tshering arrived in New Delhi on a three-day official visit to India. Thimphu is the capital city of Bhutan.

Q11. The ‘Raja Mansingh Tomar Honour’ is given in the field of________.
Painting
Poetry
Economy
Politics
Music
Solution:
The ‘Raja Mansingh Tomar Honour’ was given to the Sankat Mochan Pratishthan in Varanasi for 2017 and the Natrang Pratishthan of New Delhi for 2018. The award is given to institutions for nurturing good music.

Q12. Luka Modric is a footballer who plays as a midfielder. He belongs to which country?
Argentina
Brazil
Spain
Croatia
Germany
Solution:
Luka Modric is a Croatian professional footballer who plays as a midfielder for Spanish club Real Madrid and is the captain of the Croatia national team.

Q13. Navy Day is being celebrated in India on 4th December. The day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in-
1962
1965
1971
1982
1999
Solution:
Navy Day is being celebrated in India on 4th December. The day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in 1971 when Indian warships attacked Karachi port and successfully hurt Pakistani operations in the western coast.

Q14. Who is the present President of Asian Development Bank (ADB)?
Takehiko Nakao
Jin Liqun
Christine Lagarde
Jim Yong Kim
KV Kamath
Solution:
Takehiko Nakao is a Japanese civil servant who was elected the ninth president of the Asian Development Bank in 2013.

Q15. The Reserve Bank of India (RBI) appointed former governor _________ as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank.
Y V Reddy
Bimal Jalan
Raghuram Rajan
D. Subbarao
C Rangarajan
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) appointed former governor Bimal Jalan as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank. Former RBI deputy governor Rakesh Mohan has been appointed the vice-chairman of the committee.

               





You may also like to Read:
             
         
Check the Video Course for General Awareness

Print Friendly and PDF

No comments