GA for NIACL AO Main | 8th February 2019

Dear Aspirants, 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in NIACL AO Exam 2018-19.


Q1. Which among the following former Australian player has recently been inducted into the ICC Cricket Hall of Fame?
Adam Gilchrist
Claire Taylor
Greg Ritchie
Ricky Ponting
Matthew Hayden
Solution:
Former Australia captain Ricky Ponting was formally inducted into the ICC Cricket Hall of Fame. Ponting received his commemorative cap from compatriot ICC Cricket Hall of Famer, Glenn McGrath at the MCG.

Q2. The NITI Aayog released the Second Delta ranking for the Aspirational Districts which measures the incremental progress made by them in some developmental areas. How many developmental areas are taken in count preparing the list?
6
10
8
11
15
Solution:
The NITI Aayog released the Second Delta ranking for the Aspirational Districts which measures the incremental progress made by them between June 1, 2018 and October 31, 2018, across six developmental areas of Health and Nutrition, Education, Agriculture and Water Resources, Financial Inclusion, Skill Development, and Basic Infrastructure. The Second Delta Ranking was released by Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog.

Q3. As per the Second Delta ranking for the Aspirational Districts released by the NITI Aayog, which of the following district is the most improved district?
Virudhunagar
Dehradun
Nuapada
Guntur
Srikakulam
Solution:
Virudhunagar in Tamil Nadu is the most improved district followed by Nuapada in Odisha and Siddharthnagar in Uttar Pradesh.

Q4. Nepal has imposed limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. What is that limit?
INR 10 lakh per year
INR 2 lakh per month
INR 1 lakh per month
INR 50,000 per week
INR 50,000 per month
Solution:
Nepal imposed a monthly limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. A spokesperson of the Nepal Rastra Bank (NRB) stated that a Nepali citizen would be unable to spend more than INR 1 lakh per month while paying for goods and services in India.

Q5. HDFC ERGO, India's third-largest non-life insurance provider in the private sector, announced the launch of 'E@Secure', a Cyber Insurance Policy for individuals. HDFC ERGO is based in-
Mumbai
New Delhi
Chennai
Kolkata
Bengaluru
Solution:
HDFC ERGO, India's third-largest non-life insurance provider in the private sector, announced the launch of 'E@Secure', a Cyber Insurance Policy for individuals. This policy aims at providing comprehensive protection to individuals and their families against any cyber-attacks, cyber frauds or digital threats that could lead to a financial loss and or reputational loss. HDFC ERGO is a non-life insurance provider in the private sector and its headquarters in Mumbai.

Q6. The government of India has doubled the monetary limit to _________________ rupees for filing loan recovery application in the Debt Recovery Tribunals (DRT) by banks and financial institutions.
50 lakh rupees
60 lakh rupees
10 lakh rupees
30 lakh rupees
20 lakh rupees
Solution:
The government of India has doubled the monetary limit to 20 lakh rupees for filing loan recovery application in the Debt Recovery Tribunals (DRT) by banks and financial institutions. As per the Finance Ministry, the move is aimed at helping reduce pendency of cases in DRTs.

Q7. Which Bank has launched an overdraft (OD) facility for micro and small enterprise (MSE) customers across its branches nationally?
City Bank
Ujjivan Small Finance Bank
Airtel Payments Bank
State Bank of India
India Post Payments Bank
Solution:
Ujjivan Small Finance Bank, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has launched an overdraft (OD) facility for micro and small enterprise (MSE) customers across its branches nationally. The facility is an add-on product to the existing MSE term loans offered by the bank. The OD facility is offered to all MSEs with a turnover of Rs 50 lakh or more, at a competitive rate of interest.

Q8. Minister of State (I/C) for Tourism, signed an MoU under the ‘Adopt a Heritage’ scheme to Resbird Technologies for development of a mobile Audio Guide App for five iconic sites. Which of the following is not included in the list of five?
Amer Fort
Kaziranga
Colva Beach
Ajanta Ellora Caves
Mahabodhi Temple
Solution:
K J Alphons, Minister of State (I/C) for Tourism, signed an MoU under the ‘Adopt a Heritage’ scheme to Resbird Technologies for development of a mobile Audio Guide App for five iconic sites. The five iconic sites for which the mobile Audio Guide App is to be developed are Amer Fort (Rajasthan), Kaziranga (Assam), Colva Beach (Goa), Kumarakom (Kerala) and Mahabodhi Temple (Bihar). Ajanta Ellora Caves is not in the list of these sites.

Q9. 12th Annual Indian Subcontinent Decision Sciences Institute (ISDSI) Conference recently held at which of the following city?
Mumbai
Colombo
Kathmandu
Dhaka
New Delhi
Solution:
SPJIMR hosted the 12th Annual Indian Subcontinent Decision Sciences Institute (ISDSI) Conference at SPJIMR, Mumbai. The theme of this international conference is “Data-Driven Decision Making in the Digital Age”.

Q10. Which of the following country has launched its first ever messaging app?
China
Uzbekistan
Kirgizstan
North Korea
Turkmenistan
Solution:
Turkmenistan has launched its first messaging app BizBarde. The privately developed BizBarde app will allow the exchange of messages, files, photos and videos, the state Yaslyk television station announced.

Q11. The Mrs. India My Identity Beauty Pageant 2018 finale was held in Delhi and Divya Patidar Joshi was crowned with the prestigious honor. She belongs to which of the following Indian state?
Madhya Pradesh
Maharashtra
Uttar Pradesh
Goa
Karnataka
Solution:
Hailing from Madhya Pradesh’s Ratlam, Divya won the crown of Mrs India this year from among 24 promising contestants. She won all the rounds of Beauty with Brain contest along with Best Cat Walk title.

Q12. OPEC is a permanent, intergovernmental Organization, created at the Baghdad Conference on September 10–14, 1960, by Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela. What is the full form of OPEC?
Organization of the Permanent Exporting Countries
Organization of the Petroleum Exporting Chamber
Organization of the Petroleum Exporting Council
Organization of the Petroleum Empty Countries
Organization of the Petroleum Exporting Countries
Solution:
The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a permanent, intergovernmental Organization, created at the Baghdad Conference on September 10–14, 1960, by Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela.

Q13. The European Central Bank (ECB) is the central bank of the 19 European Union countries which have adopted the euro. Where is the headquarters of ECB?
Madrid, Spain
Frankfurt, Germany
Paris, France
Bern, Switzerland
Rome, Italy
Solution:
The European Central Bank (ECB) based in Frankfurt, Germany.

Q14. What is the capital city of Qatar?
Riyadh
Kuwait City
Tripoli
Doha
Tehran
Solution:
Doha, capital of the peninsular Arabian Gulf country Qatar, is a modern city on Doha Bay.

Q15. The 41st meeting of the Central Sanctioning and Monitoring Committee was held in ______.
Patna
Bhubaneswar
Mumbai
New Delhi
Panaji
Solution:
The 41st meeting of the Central Sanctioning and Monitoring Committee was held in New Delhi. In the meeting, the Ministry of Housing & Urban Affairs has approved the construction of another 3,10,597 more affordable houses for the benefit of urban poor under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban).

               

हिंदी में पढ़े 



You may also like to Read:

             
         
Check the Video Course for General Awareness

Print Friendly and PDF

No comments