IBPS English Quiz (Column- Based Fillers) for 2019 Exams: 15th February


English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 










Directions (1-15): In the questions given below a sentence is given with two blanks in each. Corresponding to each question two columns are given with three words in each column. Which combination of words from the two columns will perfectly fit into the blanks to make the sentence contextually correct and meaningful. 

Q1. Generation Gap ............. when there is a considerable difference of age (an entire generation) ......................... two people.


A-E
A-F and C-E
A-E, A-F, C-E and C-F
B-D
C-F and B-E
Solution:
B-D is grammatically and contextually correct.

Q2. While generation gap is usually a …………………. of conflict between the children and their parents, it is ………………… an interesting concept.


A-F
B-D
C-E
C-D
A-D and B-F
Solution:
A-F is grammatically and contextually correct.

Q3. Money is the most basic requirement of life without which one cannot ……………… his basic needs and requirements of the daily…………………..


B-D
A-F and B-D
C-E and C-F
C-D
A-E
Solution:
C-D is grammatically and contextually correct.

Q4. A good leader ………………. to understand the strengths and weaknesses of people in his team as well as their situation in order to bring …………….. the best in them.

A-E
A-F
A-E, A-F, C-E and C-F
C-E
C-F
Solution:
A-E is grammatically and contextually correct. 'Bring out' means to effectively develop (something, such as a quality).

Q5. No matter how close you are to your team and how much you ……………………. a two-way communication, those who look up to you often make you sit on a pedestal and this can lead to a ……………… of isolation.


A-F
B-D
C-E
C-D
A-D and B-F
Solution:
B-D is grammatically and contextually correct.

Q6. Earlier, newspapers were ………………….. with only news details, but currently they contain news and views about various subjects, covering …………………. everything.


B-D
A-F and B-D,
C-E and C-F
B-E
A-F
Solution:
A-F is grammatically and contextually correct.

Q7. In this modern time, when people do not have time to ……………… about things other than their job, Newspapers let them know …………… days and dates of the fairs, festival, occasions, cultural events, etc.


A-F
B-D
C-E
C-D
A-D and B-F
Solution:
B-D is grammatically and contextually correct.

Q8. Private banks have their own call centres that are ……………….. towards answering the queries of the customers, ………………… to their complaints and taking service requests.


A-E
A-F
A-E, A-F, C-E and C-F
C-D
C-F
Solution:
C-D is grammatically and contextually correct. 'Adhere' means closely follow, observe, or represent.

Q9. Scientists have been trying to ……………… evidences to figure out whether life has ever existed on Mars or is it inhabited with people presently or if there is any ……………….. of life on Mars in the future.


B-D
A-F and B-D
C-E and C-F
B-E
A-F
Solution:
A-F is grammatically and contextually correct. 'Collate' means collect and combine (texts, information, or data).

Q10. While the scientists keep sending spacecrafts and rovers on Mars to ………………. their research, I often dream about going to the planet to understand if there are any people living there and ……………………. life is actually possible on this planet or not.

A-F
B-D
C-E
C-D
A-D and B-F
Solution:
B-D is grammatically and contextually correct. 'Whether' is a conjunction used to express a doubt or choice between alternatives. And 'weather' is the state of the atmosphere at a particular place and time as regards heat, cloudiness, dryness, sunshine, wind, rain, etc.

Q11. A perceptible process of transformation has ………………. in education, away from a lecture based ………………… approach and towards adaptable, flexible modes of learning and teaching.

A-E
A-F
A-E, A-F, C-E and C-F
C-D
C-F
Solution:
C-D is grammatically and contextually correct. 'Didactic' means intended to teach, particularly in having moral instruction as an ulterior motive.

Q12. Educational reforms can play an important role in …………………. violence against women by increasing school safety, by empowering women through education, and by ………………… better attitudes and practices among students about women’s human rights.

B-D
A-F and B-D
C-E and C-F
B-E
A-E
Solution:
B-D is grammatically and contextually correct.

Q13. Violence against women and girls is related to their ………………. of power and control, as well as to the social norms that prescribe men and women’s roles in society and ……………. abuse.

A-E
B-D
C-E
C-F
A-D and A-E
Solution:
A-D and A-E are grammatically and contextually correct. 'Condone' means accept (behaviour that is considered morally wrong or offensive).

Q14. Women Education is necessary because if a woman is educated she would be able to …………… herself for her rights, fight against discrimination, able to take decision concerning herself, …………….. to economic growth of nation, will be able to face all scientific and technological changes and will participate in world politics.

A-E
B-F
A-E, A-F, C-E and C-F
B-D
C-F
Solution:
B-D is grammatically and contextually correct.

Q15. Globalisation and the Internet ……………. changed every aspect of the tourism and leisure industry – from marketing and communication channels ………….. booking and hospitality services.

B-D
A-F and B-D
C-E and C-F
B-E
A-E
Solution:
A-E is grammatically and contextually correct.

               







You may also like to Read:
                                

Print Friendly and PDF



No comments