IBPS English Quiz (Practice Set) for 2019 Exams: 26th February

ibps-english-quiz-for-2019-exams

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 




Directions (1-5): In each of the following questions a grammatically correct and meaningful sentence is given with four words given in bold in each. Choose the appropriate combination of words that should replace each other to form a meaningful and grammatically correct sentence. The meaning can be different from the one in question. 


Q1. Research in New York showed (A) men with (B) cats or (C) dogs had lower (D) blood pressure. 

A-B
B-C and A-D
A-D
B-C
No interchange is possible
Solution:
Interchanging ‘cats’ and ‘dogs’ keeps intact the meaningfulness of the sentence.
Among the given combinations, ‘B-C’ indicate the correct interchange.
Hence, option (d) is the correct answer.

Q2. She started out (A) quietly and (B) apologetically but her (C) voice quickly gained (D) firmness.
A-C
A-B
B-C
A-D
No interchange is possible
Solution:
Interchanging ‘quietly’ and ‘apologetically’ keeps intact the meaningfulness of the sentence.
Among the given combinations, ‘A-B’ indicate the correct interchange.
Hence, option (b) is the correct answer.

Q3. The matter about Rafale even (A) reached the Supreme Court which (B) expressed its satisfaction, be it the (C) process involved or the (D) price.
C-D
A-B and C-D
A-C and B-D
B-C
No interchange is possible
Solution:
Interchanging ‘process’ and ‘price’ keeps the intact the meaningfulness of the sentence.
Among the given combinations, ‘C-D’ indicate the correct interchange as required by the question.
Hence, option (a) is the correct answer.

Q4. A (A) show at the New Museum celebrates the completion of Rhizome’s Net Art Anthology, a two-year project to (B) preserve (C) and (D) archive digital artworks that were in danger of disappearing.
A-C
B-C
B-D
A-D
No interchange is possible
Solution:
Interchanging ‘preserve’ and ‘archive’ keeps intact the meaningfulness of the sentence.
Among the given combinations, ‘B-D’ indicates the correct interchange as required by the question.
Hence, option (c) is the correct answer.

Q5. A boxcar of the (A) kind the Nazis used to (B) transport people like cattle. The (C) barracks where they slept jammed into narrow bunks. The posts from fences that (D) caged them in.
A-C
B-C and A-D
A-D
B-D and A-C
No interchange is possible
Solution:
Interchange between any of the four given words won’t give a meaningful sentence.
So, no interchange is possible.
Hence, option (e) is the correct answer

Direction (6- 10): In each question below some sentences are given which are divided into five parts. The first part of the sentence (1) is correct and is given in bold followed by four parts named A, B, C and D. Rearrange the four parts of the sentence to make a coherent sentence. The rearranged sequence of the parts will be your answer. If the given sentence is correct as it is then choose option (e). 


Q6. Scattered weather and crop data (1)/ and comprehensive (A)/ should be developed for small farmers (B)/ and predictive analytical tools (C)/ should be brought together (D)

CDAB
BADC
DACB
BCDA
No correction required
Solution:
The correct sequence of the other parts to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence is DACB. Hence, option (c) is the most suitable answer choice. “Scattered weather and crop data should be brought together, and comprehensive and predictive analytical tools should be developed for small farmers.”

Q7. The construction company (1)/ the worker who lost his arm(A)/ because of another (B)/ employee’s negligence (C)/ is going to indemnify (D)
DABC
BADC
DACB
BCDA
No correction required
Solution:
The correct sequence of the other parts to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence is DABC. Hence, option (a) is the most suitable answer choice. “The construction company is going to indemnify the worker who lost his arm because of another employee’s negligence.”

Q8. As the family viewed (1)/ by the tornado, they were (A)/ devastated by the sight (B)/ the infernal damage caused (C)/ of their destroyed home (D)
CABD
BADC
DACB
BCDA
No correction required
Solution:
The correct sequence of the other parts to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence is CABD. Hence, option (a) is the most suitable answer choice. “As the family viewed the infernal damage caused by the tornado, they were devastated by the sight of their destroyed home.”

Q9. When the ruthless (1)/ to imprison him (A)/ the government threatened (B)/ company president refused (C)/ to stop selling unsafe drugs, (D)
CABD
CDBA
DACB
BCDA
No correction required
Solution:
The correct sequence of the other parts to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence is CDBA. Hence, option (b) is the most suitable answer choice. “When the ruthless company president refused to stop selling unsafe drugs, the government threatened to imprison him.”

Q10. The federal government (1)/ showed its disapproval (A)/ of the state’s nullification attempt (B)/ by sending troops (C)/ to help desegregate schools (D)
CABD
CDBA
DACB
BCDA
No correction required
Solution:
The given parts of the sentence are in their precise position forming a coherent sentence. Since, they do not require any rearrangement option (e) becomes the most suitable answer choice. “The federal government showed its disapproval of the state’s nullification attempt by sending troops to help desegregate schools.”

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/words given below i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q11. If we cooperate with each other by dividing the work, we shall ............................................... smoothly in the future.


be able to work together
be able to working together
be able too work together
be abled to work together
None of the Above
Solution:
"be able to work together " is grammatically correct here.

Q12. When one reads the Hindi literature of the twentieth century, he ..............................................the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
find a striking contrast between
finds a striking contrast between
finds a strike contrast between
finds a striking contrasting between
None of the Above
Solution:
"finds a striking contrast between " is correct here. 'He' singular here will take the verb 'finds'.

Q13. No officer should be ............................................................. to choose between his love for his family and the responsibilities accompanying his duty.
putted into a situation where he has
put into an situation where he has
put into a situation where he has
put into a situation where he have
None of the Above
Solution:
"put into a situation where he has " is grammatically correct.

Q14. Because of his tennis elbow injury, Remo Vin has not been able to and possibly never ............................................................
will be abled to pick up the bat again.
will be able too pick up the bat again.
will be able to pickiing up the bat again.
will be able to pick up the bat again.
None of the Above
Solution:
"will be able to pick up the bat again. " is grammatically correct.

Q15. Entertainment is recognised as an important factor in improving mental and physical health and ........................................................................
thereby reducing human misery and poverty.
thereby reducing human miser and poverty.
thereby reduced human misery and poverty.
thereby have reducing human misery and poverty.
None of the Above
Solution:
"thereby reducing human misery and poverty. " is grammatically correct.

               





You may also like to Read:

         
                             
Print Friendly and PDF

No comments