IBPS English Quiz (Sentence Improvement) for 2019 Exams: 19th February

ibps-english-quiz-sentence-improvement

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 


Watch Video Solutions Here





Direction (1-15): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct. Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Error” as your answer. 

Q1. Several instances of toxic alcohol poisoning in India, including the Malvani hooch tragedy in Mumbai in 2015 that killed 106 people, have been attributed for the lack of affordable liquor for the poor.

have been attributed to the lack of
have been attribute to the lack of
have been attributed to the lacking of
has been attributed to the lack of
No Error
Solution:
"have been attributed to the lack of " is grammatically and contextually correct. The subject is plural here and so 'have' will be used.

Q2. Toxicity often comes from drinking methanol, which resulting in blindness, tissue damage or death.
which results in blind
which results in blindness
who results in blindness
whose results in blindness
No Error
Solution:
"which results in blindness " is grammatically and contextually correct.

Q3. The death of more than 100 people to toxic alcohol in Uttar Pradesh and Uttarakhand has expose the thriving sale of illicit liquor in the region.
has exposing the thriving sale of
has exposed the thrive sale of
has exposed the thriving sale of
has been exposed the thriving sale of
No Error
Solution:
"has exposed the thriving sale of " is grammatically and contextually correct. Adjective 'thriving' should be used here.

Q4. Despite it’s ambitious targets, NDA’s ‘Make in India’ has failed to improve investment, employment, and exports in India’s manufacturing sector.
Despite its ambition targets
Despite its ambitious targeted
Inspite its ambitious targets
Despite its ambitious targets
No Error
Solution:
"Despite its ambitious targets " is grammatically and contextually correct. 'Its' is correct and 'it's' is incorrect. 'It's' means 'It is'.

Q5. When the Bharatiya Janata Party (BJP) swept into power in 2014, one of its first acts was to launch the ‘Make in India’ initiative with the ambitious vow of converting India into a global manufacturing hub.
vow of convert India into a global manufacturing hub.
vow of converting India into a global manufacture hub.
vow of converting India into a global manufactured hub.
vow of converted India into a global manufacturing hub.
No Error
Solution:
No Error

Q6. At a time when the government is subsidizing flights to help the common man fly, a parallel system that makes cancellation and rescheduling a revenue-earning tool should be nixing.
a revenue-earning tool should be nixed.
a revenue-earning tools should be nixed.
a revenue-earning tool will be nixed.
a revenue-earning tool was be nixed.
No Error
Solution:
"a revenue-earning tool should be nixed. " is grammatically and contextually correct.

Q7. Airlines in India charge as much as 50% to 90% of the total ticket cost in cancel and rescheduling charges.
in cancellation and reschedule charges.
in cancellation and rescheduling charges.
in cancellation and rescheduling charged.
in cancel and reschedule charges.
No Error
Solution:
"in cancellation and rescheduling charges" is grammatically and contextually correct.

Q8. Some of you may be surprised to knowing that despite all the noise surrounding the Rafale aircraft, there is not a shred of evidence yet that its purchase is a financial scam.
to knows that despite all the noise
to known that despite all the noise
to know that despite all the noise
to know that despite of all the noise
No Error
Solution:
"to know that despite all the noise " is grammatically and contextually correct.

Q9. Cities are declared ‘non-attainment’ if they consistent fail to meet the National Ambient Air Quality Standards (NAAQS) for PM10 (particulate matter that is 10 microns or less in diameter) or Nitrogen Dioxide over a period of five years.
if they consistently failing to meet
if they consistently fail to meeting
if they consistently fail to have meet
if they consistently fail to meet
No Error
Solution:
"if they consistently fail to meet" is grammatically and contextually correct. Adverb 'consistently' should be used here.

Q10. In India, the media can be influential when it comes to public health issues, especially those that affect the middle classes and above, and air quality is an obvious campaign issue.
can be influential when it comes to public healthy
can been influential when it comes to public health
can be influence when it comes to public health
can be influential when it come to public health
No Error
Solution:
No Error

Q11. Tech Mahindra shares today rose closer to their 52-week high after the company said that its board will meet on February 21 to considered a share buyback proposal.
to consider a share buyback proposal.
to considering a share buyback proposal.
to have consider a share buyback proposal.
to consider a share buyback propose.
No Error
Solution:
"to consider a share buyback proposal. " is grammatically and contextually correct.

Q12. A share buyback is a process through which a company purchases equity from its shareholders, usually at a price near to or higher then the prevailing market price.
high than the prevailing market price.
higher than the prevailing market price.
higher than the prevail market price.
highly than the prevailing market price.
No Error
Solution:
"higher than the prevailing market price. " is grammatically and contextually correct. 'Than' is used for introducing the second element in a comparison.

Q13. In the absence of more productive manufacturing jobs, to many Indians continued to depend on agriculture for their livelihoods.
too many Indians continue too
too many India continue to
too many Indians continue to
too much Indians continues to
No Error
Solution:
"too many Indians continue to " is grammatically and contextually correct.

Q14. Notional rent is the rent that you are assumed to have earned under the Income Tax Act, 1961 even you don’t actually earn any rent on a property.
even if you don’t actually earn any rented on a property.
even if you don’t actual earn any rent on a property.
even if you don’t actually earns any rent on a property.
even if you don’t actually earn any rent on a property.
No Error
Solution:
"even if you don’t actually earn any rent on a property. " is grammatically and contextually correct.

Q15. A populous and demographically young country like India has a lot to gain if the expanding working-age population can join the labour force and is provided with gainful employment.
if the expand working-age population can join the labour force
if the expanding working-age population can joined the labour force
if the expanding working-age population can joining the labour force
if the expanding working-age population can join the labour forced
No Error
Solution:
No Error

               




You may also like to Read:



Test where you stand in the Competition with Online Test Series
 to get 25% Off Today

Get Classroom at Your Fingertips with Video Courses


Enroll in LIVE BATCHES


Get Latest Printed Edition BOOKS


Study Anytime with eBOOKS

                     
                                    
Print Friendly and PDF

No comments