IBPS English Quiz (Vocabulary Based) for 2019 Exams: 13th February

ibps-english-quiz-vocabulary-based-for-2019-exams

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 

Watch Video Solution Here!!!






Q1. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Fury
Ire
Rage
Exasperation
Delight
Solution:
Ire: anger. Rage: violent uncontrollable anger.
Fury: wild or violent anger.
Exasperation: a feeling of intense irritation or annoyance.
Delight: please (someone) greatly.

Q2. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Onus
Benefit
Blame
Charge
Load
Solution:
Onus: something that is one's duty or responsibility.
Benefit: an advantage or profit gained from something.

Q3. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Secure
Endanger
Guarded
Immune
Sheltered
Solution:
Endanger: put (someone or something) at risk or in danger.

Q4. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Redeem
Reclaim
Restore
Abandon
Retrieve
Solution:
Redeem: gain or regain possession of (something) in exchange for payment.
Abandon: give up completely (a practice or a course of action).

Q5. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Robust
Fragile
Hefty
Sturdy
Vigorous
Solution:
Robust: strong and healthy; vigorous.
Hefty: large and heavy.
Fragile: not strong or sturdy; delicate and vulnerable.

Directions (6-10): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 

Q6. ESPOUSE


Embrace
Reject
Oppose
Absolute
Endanger
Solution:
Espouse: adopt or support (a cause, belief, or way of life).
Embrace: an act of accepting something willingly or enthusiastically.

Q7. INCITE
Depress
Arouse
Dissuade
Hinder
Deaden
Solution:
Incite: encourage or stir up (violent or unlawful behaviour).
Arouse: evoke or awaken (a feeling, emotion, or response).

Q8. BOLSTER
Neglect
Obstruct
Aid
Halt
Undermine
Solution:
Bolster: support or strengthen.
Aid: help or support (someone or something) in the achievement of something.

Q9. TEDIOUS
Eventful
Facile
Pleasant
Exhausting
Exciting
Solution:
Tedious: too long, slow, or dull; tiresome or monotonous.
Exhausting: making one feel very tired; very tiring.

Q10. GERMANE
Inappropriate
Improper
Unsuitable
Irrelevant
Pertinent
Solution:
Germane: relevant to a subject under consideration.
Pertinent: relevant or applicable to a particular matter; apposite.

Directions (11-15): Choose the word(s) which is not the antonym of the word given in bold in each question. 

Q11. INCENSE


Exasperate
Appease
Infuriate
Both (a) and (c)
Tranquilize
Solution:
Incense: make very angry.
Exasperate: irritate and frustrate (someone) intensely.
Infuriate: make (someone) extremely angry and impatient.

Q12. ABJECT
Commendable
Wretched
Magnificent
Noble
Exalted
Solution:
Abject: (of a situation or condition) extremely unpleasant and degrading.
Wretched: of poor quality; very bad.

Q13. DECLINE
Success
Ascent
Slump
Improvement
Increase
Solution:
Decline: diminish in strength or quality; deteriorate.
Slump: fail or decline substantially.

Q14. LARGESSE
Accepting
Contribution
Taking
Unkindness
Uncharitable
Solution:
Largesse: generosity in bestowing money or gifts upon others.

Q15. SHRILL
Calm
Mild
Moderate
Noisy
Soft
Solution:
Shrill: (of a voice or sound) high-pitched and piercing.

               





You may also like to Read:
                                

Print Friendly and PDF

No comments