IBPS English Quiz (Word Usage) for 2019 Exams: 14th February

ibps-english-quiz-word-usage-for-2019

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 


Watch Video Solutions Here







Directions (1-15): In each of the following questions a sentence is given with a word given in BOLD. Corresponding to each question three sentences are given with the use of the same word. From the options choose the sentences which give a DIFFERENT MEANING for the word used in the sentence above. The meaning used in the sentence(s) should be different from the one used in the main sentence. 

Q1. The bark of this tree is very rough.


(I) That dog is trained to bark at strangers.
(II) Dogs that bark a lot usually aren't dangerous.
(III) The bark was riven off from the trunk.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Bark: the sharp explosive cry of a dog, fox, or seal.
Bark: the tough protective outer sheath of the trunk, branches, and twigs of a tree or woody shrub.

Q2. Tom has the habit of biting his nails.
(I) Drive the nails into the board.
(II) Tom pulled some nails out of the wall.
(III) Tom went to the hardware store to buy some nails.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All (I), (II) and (III)
Solution:
Nail: a small metal spike with a broadened flat head, driven into wood to join things together or to serve as a hook.
Nail: a horny covering on the upper surface of the tip of the finger and toe in humans and other primates.

Q3. Do you think I can jam all these clothes in this suitcase?
(I) We were stuck in a traffic jam for two hours.
(II) The knives and forks were kept in a jam jar.
(III) The authorities were unable to jam this wavelength.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Jam: squeeze or pack tightly into a specified space.
Jam: a sweet spread or conserve made from fruit and sugar boiled to a thick consistency.

Q4. A useful trade is a mine of gold.
(I) He's an old mate of mine.
(II) The closure of the mine led to large-scale redundancies.
(III) The baby put his tiny hand in mine.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (I) and (III)
Solution:
Mine: used to refer to a thing or things belonging to or associated with the speaker.
Mine: an excavation in the earth for extracting coal or other minerals.

Q5. The way to a man's heart is through his stomach.
(I) An old dog cannot alter its way of barking.
(II) To forgive our enemies is a charming way of revenge.
(III) A ready way to lose friend is to lend him money.
Only (I)
Only (II)
All (I), (II) and (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Way: a method, style, or manner of doing something; an optional or alternative form of action.
Way: a course of travel or route taken in order to reach a place.

Q6. Critics everywhere have eulogized her new novel.
(I) Her latest novel is eagerly awaited.
(II) All the characters in the novel are closely observed .
(III) The studio is looking for novel concepts to turn into original television series.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Novel: a fictitious prose narrative of book length, typically representing character and action with some degree of realism.
Novel: interestingly new or unusual.

Q7. The support beams will buckle if the weight placed on them is greater than what they can stand.
(I) If I have to carry even one extra pound on top of the fifty I already have, my knees will buckle.
(II) The paper plate is starting to buckle due to the large amount of food being placed on its flimsy surface.
(III) He wore a belt with a large brass buckle.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Buckle: bend and give way under pressure or strain.
Buckle: a flat, typically rectangular frame with a hinged pin, used for joining the ends of a belt or strap.

Q8. Time does not bow to you, you must bow to time.
(I) A man without money is a bow without an arrow.
(II) She tied the ribbon in a bow.
(III) Eventually the government was forced to bow to public pressure and reform the tax.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Bow: a weapon for shooting arrows, typically made of a curved piece of wood joined at both ends by a taut string.
Bow: express (thanks, agreement, or other sentiments) by bending one's head respectfully.

Q9. War is much too important to be left to the military.
(I) Industry is fortune’s right hand, and frugality her left.
(II) I left my bicycle out in the rain.
(III) As she left the court, she was confronted by angry crowds who tried to block her way.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Left: the left-hand part, side, or direction.
Left: allow or cause to remain.

Q10. Jane was willing to accompany you to the park to go out for a walk.
(I) He crossed the street and walked alongside Central Park.
(II) Is it all right to park my car there?
(III) No vehicles are permitted into the park.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Park: a large public garden or area of land used for recreation.
Park: bring (a vehicle that one is driving) to a halt and leave it temporarily, typically in a car park or by the side of the road.

Q11. The crane lifted the container off the ship.
(I) A crane had to be used to haul the car out of the stream.
(II) The white crane quivered its wings and flied away.
(III) The little prefabricated hut was lifted away by a huge crane.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Crane: a large, tall machine used for moving heavy objects by suspending them from a projecting arm or beam.
Crane: a tall, long-legged, long-necked bird, typically with white or grey plumage and often with tail plumes and patches of bare red skin on the head.

Q12. You can lead a horse to water, but you can't make it drink.
(I) Education makes a person easy to lead, but difficult to drive ; easy to govern but impossible to slave.
(II) If the blind lead the blind, both shall fall into the ditch.
(III) Exposure to lead is known to damage the brains of young children.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Lead: organize and direct.
Lead: a soft, heavy, ductile bluish-grey metal.

Q13. A tear trickled down the old man's cheek.
(I) A dog can tear a rabbit apart in seconds.
(II) Don't pull the pages so hard or they will tear.
(III) I had no scissors to open the bag with so I had to tear it open instead, which made a mess when I spilled all the chips.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All (I), (II) and (III)
None
Solution:
Tear: pull (something) apart or to pieces with force.
Tear: a drop of clear salty liquid secreted from glands in a person's eye when they cry or when the eye is irritated.

Q14. Fair words and foul deeds cheat wise men as well as fools.
(I) Fair words will not make the pot play.
(II) The prince fell in love with a fair young maiden.
(III) A fair face may hide a foul heart.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Fair: just or appropriate in the circumstances.
Fair: (of hair or complexion) light; blonde.

Q15. Though the steak wasn’t perfect, the satisfied customer was content with his meal.
(I) Some employees are content with their pay and others will never be happy until they get a raise.
(II) Julie had learned to be content with her life, preferring peace and happiness over change.
(III) We should spend our time creating content for our website rather than wasting time worrying about minor cosmetic details.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Content: in a state of peaceful happiness.
Content: the things that are held or included in something.

               






You may also like to Read:

                                      

Print Friendly and PDF


No comments