IBPS English Quiz (Word Usage) for 2019 Exams: 25th February

ibps-english-quiz-word-usage-for-2019

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 


Watch Video Solution Here





Directions (1-15): In each of the following questions, a word has been used in sentences in THREE different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is CORRECT. 

Q1. ASSIMILATE 
(I) It took time for them to assimilate into American political culture. 
(II) The national capacity to absorb and assimilate newcomers will remain powerful. 
(III) Please dial the assimilate number or zero for the operator.

Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (I) and (III)
Solution:
Assimilate: absorb and integrate (people, ideas, or culture) into a wider society or culture.

Q2. EXALT 
(I) We love it, we exalt it, we cherish it. 
(II) As a parent, I always look for a job that offers the exalt of on-site childcare. 
(III) For a fee, most celebrities will exalt a product by pretending to like it.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (III)
All are correct
Solution:
Exalt: think or speak very highly of (someone or something).

Q3. EXONERATE 
(I) He tried for the rest of his life to exonerate himself. 
(II) Since I freak out about the smallest things, I exonerate my sister’s gift of staying calm during stressful times. 
(III) After the doctor helped me beat cancer, I started to greatly exonerate him.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (I) and (III)
Solution:
Exonerate: (of an official body) absolve (someone) from blame for a fault or wrongdoing.

Q4. CHAOS 
(I) There was a little chaos, but we worked things out. 
(II) If you don't enforce the rules you have chaos. 
(III) The chaos in his house was starting to get him down.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All are correct
Solution:
Chaos: complete disorder and confusion.

Q5. BOLSTER 
(I) A stronger dollar would in the long run bolster bond prices. 
(II) I'll be happy to bolster you for any expenses you might have incurred. 
(III) He wouldn't let me bolster him for the cost of his journey.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (I) and (III)
Solution:
Bolster: support or strengthen.

Q6. EMANCIPATE 
(I) Even before slavery officially ended, my relatives made the decision to emancipate all their slaves so they could live freely. 
(II) After the judge reviews the evidence, he will decide whether or not he wants to emancipate you by voiding your prison sentence. 
(III) Tell me what you have spent and I will emancipate you.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All are correct
Solution:
Emancipate: set free, especially from legal, social, or political restrictions.

Q7. EMBOLDEN 
(I) She made several embolden references to the current financial situation. 
(II) Do you believe alcohol commercials embolden teens to drink? 
(III) The loss will only embolden me to work harder to earn a medal in the next Olympics.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Embolden: give (someone) the courage or confidence to do something.

Q8. APPOSITE 
(I) The judgment is very apposite to the present case . 
(II) Do you believe alcohol commercials apposite teens to drink? 
(III) A few words about truthfulness and objectivity of this article are apposite.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (III)
All are correct
Solution:
Apposite: apt in the circumstances or in relation to something.

Q9. TARNISH 
(I) If you touch silver too much you will make it tarnish, causing it to lose its lustre and be less valuable. 
(II) Wear cotton gloves when cleaning silver, because the acid in your skin can tarnish the metal. 
(III) The actions of a few can tarnish the image of the hard-working professionals whose complete focus is on improving their clients’ performance.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All are correct
Solution:
Tarnish: lose or cause to lose lustre, especially as a result of exposure to air or moisture. / make or become less valuable or respected.

Q10. INFURIATE 
(I) Pleading with her to calm down only seemed to infuriate her more. 
(II) Even evidences of male chauvinism amongst her friends would infuriate her. 
(III) The calming aloe vera plant is used by people all over the world to infuriate burns and skin irritations.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All are correct
Solution:
Infuriate: make (someone) extremely angry and impatient.

Q11. WANTON 
(I) We will stop the wanton sale of school playing fields and ensure that sport takes its proper place within the curriculum. 
(II) As stated in the supplement, the heritage erosion is due to ignorance, and not wanton destruction. 
(III) The couple’s starter home was a wanton house with just enough space for the two of them.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (I) and (III)
Solution:
Wanton: (of a cruel or violent action) deliberate and unprovoked.

Q12. ADDLE 
(I) Because our instructor was so unclear, I had to continually ask him to addle and repeat what he was saying. 
(II) Is it true smoking marijuana can addle your brain and make it difficult for you to concentrate? 
(III) When the test questions started to addle my brain, my head began to hurt.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (II) and (III)
All are correct
Solution:
Addle: make (someone) unable to think clearly; confuse.

Q13. GRAPPLE 
(I) So that the woman could obtain recipes every week, she would have to grapple to the chef’s blog. 
(II) The inmate dreamed that one day he would be able to grapple himself from his unjust prison sentence. 
(III) You’ll need to grapple with the dog if you want him to take his bath.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All are correct
Solution:
Grapple: struggle to deal with or overcome (a difficulty or challenge).

Q14. DEPOSE 
(I) Without hesitation, the ruler killed everyone who was linked to the attempt to depose him. (II) Did you fake an illness to depose sympathy from your ex-boyfriend? 
(III) If Danielle gets a good grade in her math test, it will really depose her self-confidence.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (I) and (III)
Solution:
Depose: remove from office suddenly and forcefully.

Q15. TRANQUIL 
(I) The doctor says I need to be in a tranquil place so I can relax. 
(II) Since we were the only ones on the beach, we enjoyed a tranquil day. 
(III) The yoga instructor will show us the best way to reach a tranquil state.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All are correct
Solution:
Tranquil: free from disturbance; calm.

               

     
                                   
Print Friendly and PDF

No comments