IBPS Reasoning Quiz for 2019 Exams: 25th February 2019

Dear Aspirants,


https://store.adda247.com/product-testseries/2065/NIACL-AO-Mains-Prime-2019-Online-Test-Series-Special-Offer-Package

Reasoning Questions for IBPS Exam 2019:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Watch  Video Solution Here







Directions (1-5): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions: 

Q1. Statements : N=P, P≤F, F≥L, L=K

Conclusion : 
I. F=K
II. F>K
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusion I and II follow.
Solution:
Statements : N=P, P≤F, F≥L, L=K
Conclusion: I. F=K(FALSE) II. F>K(FALSE)

Q2. Statements : Z>T<M<J
Conclusion:
I. T<J
II. J<Z
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusion I and II follow.
Solution:
Statements : Z>T<M<J
Conclusion: I. T<J(TRUE) II. J<Z(FALSE)


Q3. Statements : Q=Z,C≥G,G≥Q,Q≥R,J≥C
Conclusion : 
I. G≥Z
II. C≥R
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusion I and II follow.
Solution:
Statements : Q=Z,C≥G,G≥Q,Q≥R,J≥C
Conclusion: I. G≥Z(TRUE) II. C≥R(TRUE)

Q4. Statements : A>B>C<D>E>F 
Conclusion : 
I. E>C 
II. F>B
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusion I and II follow.
Solution:
Statements : A>B>C<D>E>F 
Conclusion: I. E>C(FALSE) II. F>B(FALSE)

Q5. Statements : K<L, K>M, M≥N, N>O 
Conclusion : 
I. O<M
II. O<K
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusion I and II follow.
Solution:
Statements : K<L, K>M, M≥N, N>O 
Conclusion: I. O<M
II. O<K

Directions (6-10): In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give Answer 

Q6. Statements: 

Some debits are credits.
All credits are cashless
All cashless are online.
Conclusions:
I. Some online are debits.
II. All credits are online.
If only Conclusions I follows
If only Conclusions II follows
If either Conclusions I or Conclusion II follows
If neither Conclusion I nor Conclusion II follows
If both Conclusion I and II follows
Solution:


Q7. Statements: 
Some paytm are flipkart
Some flipkart are amazon.
All amazons are shopclues.
Conclusions:
I. Some shopclues are flipkart.
II. Some amazons are paytm.
If only Conclusions I follows
If only Conclusions II follows
If either Conclusions I or Conclusion II follows
If neither Conclusion I nor Conclusion II follows
If both Conclusion I and II follows
Solution:


Q8. Statements: 
All rings are bus
Some bus are mesh.
No mesh is star.
Conclusions:
I. Some stars are rings.
II. No star is ring.
If only Conclusions I follows
If only Conclusions II follows
If either Conclusions I or Conclusion II follows
If neither Conclusion I nor Conclusion II follows
If both Conclusion I and II follows
Solution:


Q9. Statements: 
Some cars are rails.
Some rails are helicopters.
Some helicopters are ships.
Conclusions:
I. Some cars are helicopters.
II. Some rails are ships.
If only Conclusions I follows
If only Conclusions II follows
If either Conclusions I or Conclusion II follows
If neither Conclusion I nor Conclusion II follows
If both Conclusion I and II follows
Solution:


Q10. Statements: 
Some notes are chiller.
All chiller are metallic.
No metallic is link
Conclusions:
I. Some notes are link.
II. Some metallic are notes.
If only Conclusions I follows
If only Conclusions II follows
If either Conclusions I or Conclusion II follows
If neither Conclusion I nor Conclusion II follows
If both Conclusion I and II follows
Solution:


Directions (11-13): Study the information carefully and answer the questions given below. 

There are nine members X, E, L, F, S, K, N, W and T in a family of three generations. S is father of W who is sister of T. X is mother of F who is brother in law of K. there is only two married couple in the family. X is sister in law of L. K is aunt of N who is child of F. L is aunt of S who has only one son. X has only two male Childs.

Q11. How is E related with respect to K?

Mother in law
Father
Grand father
Father in law
Mother
Solution:


Q12. If Y is wife of N than how is N related to X?
Brother
Son
Grandson
Can’t be determined
None of these.
Solution:

Q13. If the age of S is 48 years than what could be the most possible age of T?
49 years
50 years
51 years
24 years
55 years
Solution:

Directions (14-15): Study the information carefully and answer the questions given below. 

A started walking towards north direction after walking of 7m. He reached point B than take a right turn and reached point C after walking 5m. From there he takes a left turn after walking of 5m reach point D and again take a left turn after walking 7m. He reached point E.

Q14. What is the distance between point E to B?

29m.
25m.
√29m.
5√2m.
None of these.
Solution:


Q15. In which direction is point A with respect to E?
North
South
East
West
None of these.
Solution:

               

         




You may also like to Read:


              

Print Friendly and PDF

No comments