IBPS Reasoning Quiz (Short Puzzles) for 2019 Exams: 17th February 2019

Dear Aspirants,


https://store.adda247.com/product-testseries/1943/IBPS-Prime-2019-With-Video-Solutions-Online-Test-Series

Reasoning Questions for IBPS Exam 2019:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.
WATCH  VIDEO SOLUTIONS HERE
           





Directions (1-3): Study the following information carefully and answer the questions given below: 

Six friends have different weights. E is heavier than G and K but not as much as F. L is only lighter than M. The one who is second heaviest is 56kg. The weight of third lightest is 47 kg. K is 10kg lighter than E. G is of 18kg.

Q1. What can be the weight of F?

58 kg
70 kg
50 kg
45 kg
None of these
Solution:
M > L (56) > F > E(47) > K(37) > G(18)

Q2. If M is 13kg heavier than E then what will be the sum of the weights of M and the second lightest person?
88 kg
90 kg
97 kg
105 kg
None of these
Solution:
M > L (56) > F > E(47) > K(37) > G(18)

Q3. Who among the following is the lightest person?
E
F
K
G
M
Solution:
M > L (56) > F > E(47) > K(37) > G(18)

Q4. A person has some number of candies. He correctly remembers that it is more than 31 but less than 37. He remembers that it is not a multiple of 11. He also remembers that it is an even number which is less than 36. He does not have 32 candies. What number of candies he has?
33
32
34
35
can’t be determine

Directions (5-7): Study the following information to answer the given questions: 

Some person are sitting in a row such that all are facing towards the north direction. Only two person sits between C and M. Only seven person sits between R and M. More than four person sits between M and W. Only three person sits between R and W. C and W are not immediate neighbours. W sits on the left of M. Only 14 person sits on the left of M. N sits third to the right of M and sits at one of the end of the row.

Q5. How many persons sit between C and R?

Three
Four
Five
Two
None of these
Solution:

Q6. How many persons sit on the left of R?
Four
Five
Seven
Six
None of these
Solution:

Q7. How many persons sits in the row?
20
17
18
19
None of these
Solution:

Directions (8-9): Study the following information carefully and answer the questions. 
Six plates have different sizes. Size of plate F and B are greater than plate A. Plate C is greater than A but smaller than F and B. D is not smallest but smaller than C. Size of plate F is smaller than plate E but greater than plate B. It is given 3rd largest plate is 132 cm. Smallest plate is 69 cm.

Q8. What may be the value of plate C?

117 cm
135 cm
169 cm
158 cm
None of these
Solution:
E>F>B(132)>C>D>A(69)

Q9. Which one is the greatest plate (according to size)?
F
B
D
E
None of these
Solution:
E>F>B(132)>C>D>A(69)

Directions (10-12): Study the following information carefully to answer the given questions. 

Six persons M, N, O, P, Q, R are of different heights. Q is taller than R but not as tall as O. R is taller than P and N. M is shorter than P but he is not the shortest. The one who is second tallest is 171cm and the one who is third shortest is of 169cm.

Q10. What can be the height of R?

174 cm
165 cm
167 cm
170 cm
None of these
Solution:
O>Q(171)>R>P(169)>M>N

Q11. How many persons are taller than P?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
O>Q(171)>R>P(169)>M>N

Q12. Who among the following is the shortest?
R
N
M
Q
None of these
Solution:
O>Q(171)>R>P(169)>M>N

Directions (13-15): Study the following information carefully to answer the given questions: 

Seven persons – A, B, C, D, K, L and N – are seated in ascending order of their salaries. N earns more than L and D. N earns more than A but he does not earn the highest. A earns more than L. The person who earns the second highest receives a salary of Rs. 35,000 while the third lowest earner receives Rs. 23,000. K earn less than L but more than D. C earns Rs. 18,000. D is not the lowest earner.

Q13. Who among the following earn(s) more than Rs. 23,000 but less than Rs. 35,000?

Only A
Only L
A and L
K and L
A and N
Solution:


Q14. Who among the following may earn Rs. 21,000?
K
D
L
C
N
Solution:


Q15. Who among the following earns Rs. 35,000?
A
L
B
K
N
Solution:

               






Print Friendly and PDF

No comments