NIACL AO Mains 2019 - Insurance Questions for Mains | 27th February

Dear Aspirants,

niacl-ao-insurance-questions-for-main-exam

 NIACL AO Insurance Questions for Mains 

Just few days are left for NIACL AO Mains Exam. It is time to pace up your preparations of Insurance Awareness for NIACL AO Mains Exam. These Insurance questions will also help you in preparing for other upcoming Banking or Insurance recruitment examinations.


Q1. _______________________________ is a self-financing social security and health insurance scheme for Indian workers.
Employees' State Institute
Employees' State International
Employees' State Insurance
Employees' State Indian
Employees' State Installment
Solution:
Employees' State Insurance is a self-financing social security and health insurance scheme for Indian workers. This fund is managed by the Employees' State Insurance Corporation according to rules and regulations stipulated in the ESI Act 1948.

Q2. The Insurance Ombudsman scheme was created by the ____________________ for individual policyholders to have their complaints settled out of the courts system in a cost-effective, efficient and impartial way.
ESIC
RBI
Finance Ministry
IRDAI
Government of India
Solution:
The Insurance Ombudsman scheme was created by the Government of India for individual policyholders to have their complaints settled out of the courts system in a cost-effective, efficient and impartial way.

Q3. In which city, the Employees' State Insurance scheme was inaugurated by former Prime Minister Pandit Jawahar Lal Nehru?
Kanpur
Patna
Kolkata
New Delhi
Varanasi
Solution:
The scheme was inaugurated in Kanpur on 24th February 1952 (ESIC Day) by then Prime Minister Pandit Jawahar Lal Nehru. The venue was the Brijender Swarup Park, Kanpur and Panditji addressed a 70,000 strong gathering in Hindi in the presence of Pt.Gobind Ballabh Pant, Chief Minister Uttar Pradesh; Babu Jagjivan Ram, Union Labour Minister; Raj Kumari Amrit Kaur, Union Health Minister; Sh.Chandrabhan Gupt, Union Food Minister and Dr.C.L.Katial, the first Director General of ESIC.

Q4. There are at present _________ Insurance Ombudsman in different locations and any person who has a grievance against an insurer.
30
23
21
17
14
Solution:
There are at present 17 Insurance Ombudsman in different locations and any person who has a grievance against an insurer, may himself or through his legal heirs, nominee or assignee, make a complaint in writing to the Insurance ombudsman within whose territorial jurisdiction the branch or office of the insurer complained against or the residential address or place of residence of the complainant is located.

Q5. The Employees' State Insurance scheme was inaugurated on-
26th February 1989
24th February 1952
17th February 1961
10th February 1969
29th February 1956
Solution:
The Employees' State Insurance scheme was inaugurated in Kanpur on 24th February 1952 (ESIC Day) by then Prime Minister Pandit Jawahar Lal Nehru. The venue was the Brijender Swarup Park, Kanpur and Panditji addressed a 70,000 strong gathering in Hindi in the presence of Pt.Gobind Ballabh Pant, Chief Minister Uttar Pradesh; Babu Jagjivan Ram, Union Labour Minister; Raj Kumari Amrit Kaur, Union Health Minister; Sh.Chandrabhan Gupt, Union Food Minister and Dr.C.L.Katial, the first Director General of ESIC.

Q6. What are the complaints that are entertained by the Insurance Ombudsman?
Delay in settlement of claims, beyond the time specified in the regulations, framed under the Insurance Regulatory and Development Authority of India Act, 1999
Any partial or total repudiation of claims by the life insurer, General insurer or the Health insurer
Disputes over premium paid or payable in terms of insurance policy
All of the above
None of the given options is true
Solution:
The Ombudsman will receive and consider complaints or disputes relating to—
(a) delay in settlement of claims, beyond the time specified in the regulations, framed under the Insurance Regulatory and Development Authority of India Act, 1999;
(b) any partial or total repudiation of claims by the life insurer, General insurer or the Health insurer ;
(c) disputes over premium paid or payable in terms of insurance policy;
(d) misrepresentation of policy terms and conditions at any time in the policy document or policy contract;
(e) legal construction of insurance policies in so far as the dispute relates to claim;
(f) policy servicing related grievances against insurers and their agents and intermediaries;
(g) issuance of life insurance policy, general insurance policy including health insurance policy which is not in conformity with the proposal form submitted by the proposer;
(h) non-issuance of insurance policy after receipt of premium in life insurance and general insurance including health insurance; and
(i) any other matter resulting from the violation of provisions of the Insurance Act, 1938 or the regulations, circulars, guidelines or instructions issued by the IRDAI from time to time or the terms and conditions of the policy contract, in so far as they relate to issues mentioned at clauses (a) to (f) .

Q7. Who is the present Director General of Employees' State Insurance Corporation?
Raj Kumar
Sandhya Shukla
Garima Bhagat
RK Kataria
PL Chaudhari
Solution:
Raj Kumar is the present Director General of Employees' State Insurance Corporation.

Q8. The Insurer shall comply with the Award within ______________ days from the date of receipt of the Award and intimate of its compliance to the Insurance Ombudsman.
75 days
45 days
60 days
15 days
30 days
Solution:
The Insurer shall comply with the Award within 30 days from the date of receipt of the Award and intimate of its compliance to the Insurance Ombudsman.

Q9. IRDAI has launched the Integrated Grievance Management System (IGMS) in-
2015
2012
2010
2005
1999
Solution:
IRDAI has launched the Integrated Grievance Management System (IGMS) in the year 2010. Apart from creating a central repository of industry-wide insurance grievance data, IGMS is a grievance redress monitoring tool for IRDAI. Policyholders who have grievances should register their complaints with the Grievance Redress Channel of the Insurance Company first. If policyholders are not able to access the insurance company directly for any reason, IGMS provides a gateway to register complaints with insurance companies.

Q10. Where is the Head Office of ESIC?
Chennai
Kolkata
New Delhi
Mumbai
Pune
Solution:
Employees' State Insurance is a self-financing social security and health insurance scheme for Indian workers. This fund is managed by the Employees' State Insurance Corporation according to rules and regulations stipulated in the ESI Act 1948. The Head Office of ESIC is in New Delhi.

Q11. Central Government Health Scheme is providing comprehensive medical care to the Central Government employees and pensioners enrolled under the scheme. In which year Central Government Health Scheme was launched?
1949
1954
1951
1960
1965
Solution:
Central Government Health Scheme is providing comprehensive medical care to the Central Government employees and pensioners enrolled under the scheme. This scheme was launched in 1954.

Q12. Janashree Bima Yojana (JBY) was launched on-
10th August 2002
10th August 2007
10th August 2000
10th August 2010
10th August 2005
Solution:
Janashree Bima Yojana (JBY) was launched on 10th August 2000. The Scheme replaced Social Security Group Insurance Scheme (SSGIS) and Rural Group Life Insurance Scheme (RGLIS).

Q13. Universal Health Insurance Scheme (UHIS) are provides for reimbursement of medical expenses upto-
Rs.30,000/-
Rs.10,000/-
Rs.25,000/-
Rs.50,000/-
Rs.20,000/-
Solution:
The four public sector general insurance companies have been implementing Universal Health Insurance Scheme for improving the access of health care to poor families. The scheme provides for reimbursement of medical expenses upto Rs.30,000/- towards hospitalization floated amongst the entire family, death cover due to an accident @ Rs.25,000/- to the earning head of the family and compensation due to loss of earning of the earning member @ Rs.50/- per day upto maximum of 15 days. The Universal Health Insurance Scheme (UHIS) has been redesigned targeting only the BPL families. The premium subsidy has been enhanced from Rs.100 to Rs.200 for an individual, Rs.300 for a family of five and Rs.400 for a family of seven, without any reduction in benefits.

Q14. PMFBY is the government sponsored crop insurance scheme that integrates multiple stakeholders on a single platform. What is the full form of PMFBY?
Pradhan Mantri Financial Bima Yojana
Pradhan Mantri Fasal Base Yojana
Pradhan Mantri Fasal Bank Yojana
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
Pradhan Mantri Farmer Bima Yojana
Solution:
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) is the government sponsored crop insurance scheme that integrates multiple stakeholders on a single platform.

Q15. What is objective of PMFBY?
providing financial support to farmers suffering crop loss/damage arising out of unforeseen events
stabilizing the income of farmers to ensure their continuance in farming
encouraging farmers to adopt innovative and modern agricultural practices
ensuring flow of credit to the agriculture sector; which will contribute to food security, crop diversification and enhancing growth and competitiveness of agriculture sector besides protecting farmers from production risks
All of the above
Solution:
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) aims at supporting sustainable production in agriculture sector by way of -
(a) providing financial support to farmers suffering crop loss/damage arising out of unforeseen events
(b) stabilizing the income of farmers to ensure their continuance in farming
(c) encouraging farmers to adopt innovative and modern agricultural practices
(d) ensuring flow of credit to the agriculture sector; which will contribute to food security, crop diversification and enhancing growth and competitiveness of agriculture sector besides protecting farmers from production risks

                                     

Print Friendly and PDF

No comments