NIACL AO Insurance Questions for Mains Exam | 20th February

Dear Aspirants,



Just few days are left for NIACL AO Mains Exam. It is time to pace up your preparations of Insurance Awareness for NIACL AO Mains Exam. These Insurance questions will also help you in preparing for other upcoming Banking or Insurance recruitment examinations.



Q1. General Insurance Corporation (GIC) of India is a state owned enterprise in India. Where is the head office of GIC?
Kolkata
Chennai
New Delhi
Mumbai
Hyderabad
Solution:
GIC of India is a state owned enterprise in India. The head office of GIC is in Mumbai.

Q2. Life Insurance Corporation of India is an Indian state-owned insurance group and investment company. In which year LIC was founded?
1956
1952
1961
1935
1955
Solution:
Life Insurance Corporation of India is an Indian state-owned insurance group and investment company headquartered in Mumbai. It was founded in 1956.

Q3. General Insurance Corporation (GIC) of India was incorporated on _________________________ under the Companies Act, 1956 as a private company limited by shares.
01st July 1955
01st April 1935
22nd November 1972
12th April 1992/
12th November 1992
Solution:
General Insurance Corporation of India (GIC) was formed in pursuance of Section 9(1) of GIBNA. It was incorporated on 22 November 1972 under the Companies Act, 1956 as a private company limited by shares. GIC was formed for the purpose of superintending, controlling and carrying on the business of general insurance.

Q4. LIC was formed by an Act of Parliament, viz. LIC Act, 1956, with a capital contribution of Rs. _______________ from the Government of India.
Rs. 10 crore
Rs. 50 crore
Rs. 100 crore
Rs. 1 crore
Rs. 5 crore
Solution:
LIC formed by an Act of Parliament, viz. LIC Act, 1956, with a capital contribution of Rs. 5 crore from the Government of India.

Q5. Who is present Chairman-cum-Managing Director of GIC?
Tajinder Mukherjee
Alice G Vaidyan
TL Alamelu
Atul Sahai
AV Girija Kumar
Solution:
Mrs Alice G Vaidyan is Mrs Alice G Vaidyan.

Q6. Who is the Chairman In-charge and Managing Director of LIC of India?
Hemant Bhargava
B Venugopal
Subhash Chandra Garg
Girish Chandra Murmu
Alice G Vaidyan
Solution:
Members On The Board Of The Corporation in LIC of India Shri Hemant Bhargava, Chairman (In-charge) and Managing Director, LIC of India Shri B. Venugopal, attached file is in PDF Document Format (Managing Director, LIC of India) Smt. Sunita Sharma, attached file is in PDF Document Format (Managing Director, LIC of India)

Q7. Where is the headquarter of LIC?
Kolkata
Mumbai
New Delhi
Chennai
Hyderabad
Solution:
Life Insurance Corporation of India is an Indian state-owned insurance group and investment company headquartered in Mumbai.

Q8. The New India Assurance Company Limited (NIACL) was founded in-
1935
1921
1919
1949
1956
Solution:
NEW INDIA ASSURANCE CO. LTD, founded by Sir Dorabji Tata in 1919, a Multinational General Insurance Company operates in 28 countries and headquartered at Mumbai, India. Our global business crossed Rs. 22,270 crores in March 2017.

Q9. Who is present Chairman cum Managing Director of UIIC?
Susmita Mukherjee
M Shahul Hameed
Tajinder Sharma
Girish Radhakrishnan
Atul Sahai
Solution:
Girish Radhakrishnan is Chairman cum Managing Director of UIIC.

Q10. Where is the headquarter of NIACL?
Kolkata
Hyderabad
New Delhi
Chennai
Mumbai
Solution:
The headquarter of NIACL is in Mumbai.

Q11. United India Insurance Company Limited was incorporated as a Company on-
10th February 1956
26th February 1989
26th February 1949
18th February 1938
15th February 1919
Solution:
United India Insurance Company Limited was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972.

Q12. Who is current Chairman cum Managing Director of NIACL?
Atul Sahai
M Shahul Hameed
Tajinder Sharma
Girish Radhakrishnan
Susmita Mukherjee
Solution:
Mr. Atul Sahai is present Chairman cum Managing Director of NIACL.

Q13. Where is the Head Office of UIIC?
Bengaluru
Mumbai
New Delhi
Kolkata
Chennai
Solution:
Chennai is the Head Office of UIIC.

Q14. The Oriental Insurance Company Ltd was incorporated at Bombay on-
12th September 1956
12th September 1947
12th September 1962
12th September 1982
12th September 1961
Solution:
The Oriental Insurance Company Ltd was incorporated at Bombay on 12th September 1947. The Company was a wholly owned subsidiary of the Oriental Government Security Life Assurance Company Ltd and was formed to carry out General Insurance business. The Company was a subsidiary of Life Insurance Corporation of India from 1956 to 1973 ( till the General Insurance Business was nationalized in the country). In 2003 all shares of our company held by the General Insurance Corporation of India have been transferred to Central Government.

Q15. Where is the Head Office of National Insurance Company Limited (NICL)?
Hyderabad
Mumbai
Kolkata
Chennai
None of these
Solution:
Kolkata is the Head Office of National Insurance Company Limited (NICL).

               

                                       हिंदी में पढ़ें 

         


No comments