NIACL AO Mains Exam English Quiz- 13th February 2019

Dear Aspirants,


English Quiz For NIACL AO Mains

NIACL AO Mains Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL AO Mains Exam 2018-19.





Directions (1-5): In each of the following questions four words are given in bold. Which of the following words must replace each other so that the sentence becomes contextually correct and meaningful. If the sentence is correct as it is, choose option (e) as your answer 

Q1. The rather (1) ignited move by a member of Thailand’s royal (2)family to announce a bid for the office of Prime Minister has (3) unusual greater interest in the country’s (4)general election.
1-3
2-3
2-4
1-2
No change
Solution:
‘ignited’ and ‘unusual’ should be interchanged to make the sentence grammatically and contextually meaningful.

Q2. There (1)needs to be a (2)official infrastructure for (3)robust statistics so that governments do not (4)suppress inconvenient truths.
1-4
2-4
1-3
2-3
No change
Solution:
‘official’ and ‘robust’ should be interchanged to make the sentence grammatically and contextually meaningful.

Q3. Statistics often deal with (1)complicated reality and (2)require thoughtful analysis (3)instead of the bare bones reporting (4)contained in typical government reports.
1-4
2-3
3-4
2-4
No change
Solution:
No change

Q4. The (1)claims in Business Standard on February 3 (2)based on the leaked PLFS report (3)headline that more than half the population is (4)out of labour force.
3-4
2-3
1-3
1-4
No change
Solution:
‘claims’ and ‘headline’ should be interchanged to make the sentence grammatically and contextually meaningful.

Q5. Understaffed and (1)underfunded statistical services (2)undertake possibly have sufficient domain expertise to (3)cannot substantively informed (4)analyses in all the areas for which statistical data are required.
2-3
1-3
2-4
1-2
No change
Solution:
‘undertake’ and ‘cannot’ should be interchanged to make the sentence grammatically and contextually meaningful.

Directions (6-10): In the questions given below a sentence is given with two blanks in each. Corresponding to each question two columns are given with three words in each column. Which combination of words from the two columns will perfectly fit into the blanks to make the sentence contextually correct and meaningful. 

Q6. A better way of building a ---------------------- data infrastructure may be to ensure that each major data collection activity is ----------------------- by an analytical component led by domain experts, recruited from diverse sources, including academia.

A-E
B-E, B-F, A-E and A-F
B-D and B-F
C-D and C-F
C-E
Solution:
B-E, B-F, A-E and A-F are the correct combinations. Robust means strongly or stoutly built; Augmented means to raise in value.

Q7. By studying the faecal samples of over 100 --------------------- people from Madhya Pradesh and Kerala, researchers from the Indian Institute of Science Education and Research (IISER) Bhopal have --------------------- the Indian gut microbiome and have created a gene catalogue.

A-D and A-F
B-D
B-E
C-F
A-D and C-D
Solution:
A-D and A-F are the correct combinations. Decoded means to unscramble.

Q8. Researchers from Mahatma Gandhi University, Kerala have -------------------- a native roadside plant that can take up lead from the soil and thus help in ---------------------- the metal from the environment.

A-E
A-D
C-D
C-E
C-F
Solution:
C-D is the correct combination.

Q9. Spectrophotometric studies have ------------------ increased levels of many enzymes that are known to ----------------- tolerance in plants.

B-E
A-D
A-F
B-F and C-F
C-E
Solution:
B-F and C-F are the correct combinations.

Q10. The birds use leaves and plant stems to ------------------- an array of utensils they then wield to ----------------- for bugs in the ground or prise prey out of deadwood.

A-F
C-D
C-E
B-F
A-D and A-E
Solution:
A-D and A-E are the correct combinations. Forage means to search about or to seek.

Q11. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Yield
Surrender
Fight
Succumb
Quit
Solution:
‘Fight’ is the antonym here.

Q12. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Gentle
Outrageous
Mild
Delightful
Acceptable
Solution:
‘Outrageous’ is the antonym here. Outrageous means grossly offensive.

Q13. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Unclear
Misrepresented
Unintelligible
Articulate
Incoherent
Solution:
‘Articulate’ is the antonym here. Articulate means to utter clearly and distinctly; pronounce with clarity.

Q14. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
False
Factual
Inaccurate
Questionable
Invalid
Solution:
‘Factual’ is the antonym here. Factual means of or relating to facts; concerning facts.

Q15. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Enthusiast
Adversary
Supporter
Admirer
Believer
Solution:
‘Adversary’ is the antonym here. Adversary means a person, group, or force that opposes or attacks; opponent; enemy; foe.

               




You May also like to Read:
   



No comments