NIACL AO Mains General Awareness | 20th February 2019

Dear Aspirants, 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in NIACL AO Exam 2018-19.


Q1. According to data furnished by the Reserve Bank of India, between 2015 and 2017, which of the following bank has penalized the highest number of employees for defrauding bank assets in the last three years?
ICICI Bank
State Bank of India
Punjab National Bank
HDFC Bank
Axis Bank
Solution:
According to data furnished by the Reserve Bank of India, between 2015 and 2017, private lender ICICI Bank penalized the highest number of employees for defrauding bank assets in the last three year out of 60 scheduled commercial banks operating in India.

Q2. Small Industries Development Bank of India headquarters in __________.
Kanpur
Mumbai
Chennai
Lucknow
Kochin
Solution:
Mohammad Mustafa is the present CMD of Small Industries Development Bank of India. SIDBI Headquarters in Lucknow. SIDBI was set up on 2nd April 1990 under an Act of Indian Parliament.

Q3. The PM Narendra Modi has recently dedicated the 6th International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) to the nation in ______________.
Mumbai
Varanasi
Chennai
New Delhi
Mangalore
Solution:
The PM Modi dedicated the 6th International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) to the nation. The Institute is built at the campus of National Seed Research and Training Center (NSRTC) in Varanasi.

Q4. What was the theme for 42nd Indian Social Science Congress 2018?
Digital India, Better India
Human Future in Digital Era
Human Behavior for Change
Changing Behavior of Human Being
None of the given options is true
Solution:
The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla at KIIT University campus in Bhubaneswar, Odisha. The theme of the Congress was ‘Human Future in Digital Era.’

Q5. In which city, India Banking Conclave 2018 was held recently?
Mumbai
Kolkata
New Delhi
Chennai
Bengaluru
Solution:
India Banking Conclave 2018 was held in New Delhi. The India Banking Conclave 2018 was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR). Knowledge Partner of the conclave was NITI Aayog. The conclave focused on reforming the banking sector.

Q6. DBOD is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the Banking Regulation Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies. What is the full form of DBOD?
Department of Banking Operations & District
Department of Banking Operations & Development
Department of Banking Operations & Division
Department of Branches Operations & Development
Department of Banking Order & Development
Solution:
The Department of Banking Operations & Development or DBOD is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the B.R. Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies.

The functions of DBOD is broadly relate to prescription of regulations for compliance with various provisions of Banking Regulation Act on establishment of banks such as-
Investments and loans
Maintenance of statutory liquidity
Issue of guidelines on Prudential Norms relating to Capital Adequacy
Management and operations
All of the given options are true
Solution:
The Department of Banking Operations & Development is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the B.R. Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies. Its functions broadly relate to prescription of regulations for compliance with various provisions of Banking Regulation Act on establishment of banks such as licensing, branch expansion, maintenance of statutory liquidity, management and operations, amalgamation, reconstruction and liquidation of banking companies and issue of guidelines on Prudential Norms relating to Capital Adequacy, investments and loans. In order to achieve its objective, it has to maintain a flexible organizational set-up with activities in tune with the time.

Q8. As per the MHA notification, Khalistan Liberation Force (KLF) was founded in _____________ by Aroor Singh and Sukhvinder Singh Babbar.
1956
1978
1998
1986
1968
Solution:
As per the MHA notification, Khalistan Liberation Force (KLF) was founded in 1986 by Aroor Singh and Sukhvinder Singh Babbar with “the objective of establishing an independent state of Khalistan by secession of the state of Punjab from the Republic of India through violent means”.

Q9. Name the sportsperson who was named Balkan Athlete of the Year 2018. (a) (b) (c) (d) (e)
Novak Djokovic
Luka Modric
Rafale Nadal
Roger Federer
Virat Kohli
Solution:
Croatia captain Luka Modric was named Balkan Athlete of the Year, becoming only the second soccer player to scoop the prize after Bulgaria’s former European Footballer of the Year Hristo Stoichkov in 1994.

Q10. Name the 33-year-old man from the United States who has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without any assistance.
Tommy Caldwell
Conrad Anker
Jim Whittaker
Colin O’Brady
Tom Hornbein
Solution:
A 33-year-old man Colin O’Brady from the United States has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without any assistance.

Q11. The Union Cabinet approved amendments to POCSO Act, 2012. What does 'C' stand for in POCSO?
Cosmos
Chemical
Children
Composed
Compost
Solution:
The Union Cabinet approved amendments to the Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act, 2012. The changes prescribe stringent punishment, including the death penalty for aggravated penetrative sexual assault of children.

Q12. Who is the present Governor of Jammu and Kashmir?
Lalji Tandon
Satya Pal Malik
Jagdish Mukhi
Banwarilal Purohit
Acharya Dev Vrat
Solution:
Satya Pal Malik is the current Governor of Jammu and Kashmir, appointed by President Ram Nath Kovind on 21 August 2018. He was the former Governor of Bihar, his tenure starting on 30 September 2017.

Q13. People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) is animal rights organization based in-
France
UK
Germany
Canada
USA
Solution:
People for the Ethical Treatment of Animals is an American animal rights organization based in Norfolk, USA and led by Ingrid Newkirk, its international president.

Q14. Where is the headquarters of Yes Bank?
Chennai
Kolkata
New Delhi
Mumbai
Nagpur
Solution:
Mumbai is the headquarters of Yes Bank.

Q15. Ashgabat is the Capital city of _____________.
Afghanistan
Uzbekistan
Azerbaijan
Turkmenistan
Tajikistan
Solution:
Turkmenistan Capital: Ashgabat, Currency: Manat.

                        


                        Get 25% Off | Use Code EXAM25




You may also like to Read:

             
         
Check the Video Course for General Awareness

Print Friendly and PDF


No comments