NIACL AO Mains General Awareness | 21st February 2019

Dear Aspirants, 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in NIACL AO Exam 2018-19.


Q1. Who among the following has been appointed as new Chief Information Commissioner (CIC)?
BVP Rao
Sudhir Bhargava
Harsh Vardhan Shringla
Suresh Chandra
Vanaja N Sarna
Solution:
The government has appointed Sudhir Bhargava as Chief Information Commissioner (CIC), along with four information commissioners. Mr. Bhargava was Information Commissioner in the CIC.

Q2. Prime Minister Sheikh Hasina’s alliance has won Bangladesh’s election. Name the party she belongs to_______.
Bangladesh Nationalist Party (BNP)
Tehreek e Islami
Muttahida Qaumi Movement
Jatio Oikko Front
Awami League
Solution:
Prime Minister Sheikh Hasina’s alliance won Bangladesh’s election with a thumping majority. The alliance dominated by her Awami League, seen as close to regional power India, won 287 of the 298 seats. The main opposition Bangladesh Nationalist Party (BNP) won just six seats.

Q3. Norman Gimbel has passed away at the age of 91. He was a noted________.
Lyricist
Filmmaker
Journalist
Social activist
Economist
Solution:
Norman Gimbel, the Oscar and Grammy-winning lyricist, has passed away at the age of 91. In 1984 Gimbel was inducted into the Songwriters Hall of Fame.

Q4. What is the name of the renminbi-denominated bonds which has been approved by Pakistan’s cabinet to raise loans from China’s capital markets?
Dragon Bonds
China-Connect Bonds
Masala Bonds
Panda Bonds
Dim Sum Bonds
Solution:
Pakistan’s cabinet has approved the issuance of first-ever renminbi-denominated ‘Panda Bonds’ to raise loans from China’s capital markets.

Q5. CFRA is a unique document that incorporates comparable information relating to the accounts of the Union and all the States for a year, together with their balances and outstanding liabilities and other information relating to the financial health of the Union and the States. CFRA stands for-
Combined Finance and Revenue Accounts
Common Finance and Revenue Accounts
Combined Funding and Revenue Accounts
Combined Finance and Review Accounts
Combined Finance and Revenue Agency
Solution:
The Combined Finance and Revenue Accounts (CFRA) is a unique document that incorporates comparable information relating to the accounts of the Union and all the States for a year, together with their balances and outstanding liabilities and other information relating to the financial health of the Union and the States.

Q6. The CGRA is the unrealized gain/loss in the value of gold and foreign exchange RBI holds based on movements in their value which is not considered in the income account but taken as a balance-sheet item. What is the full form of CGRA?
Currency and Gold Revaluation Amount
Currency and Gold Registration Account
Current and Gold Revaluation Account
Currency and Gold Revaluation Account
Convertible and Gold Revaluation Account
Solution:
The Currency and Gold Revaluation Account (CGRA) is the unrealized gain/loss in the value of gold and foreign exchange RBI holds based on movements in their value which is not considered in the income account but taken as a balance-sheet item.

Q7. The __________________________ has the responsibility of administering the functions of currency management, a core function of the Reserve Bank in terms of the Reserve Bank of India Act, 1934.
Derivative of Currency Management
District of Currency Management
Department of Currency Management
Department of Currency Manager
Department of Current Management
Solution:
The Department of Currency Management has the responsibility of administering the functions of currency management, a core function of the Reserve Bank in terms of the Reserve Bank of India Act, 1934. Currency management essentially relates to issue of notes and coins and retrieval of unfit notes from circulation.

Q8. Which among the following Municipal Corporation was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings?
Greater Noida Municipal Corporation
Greater Hyderabad Municipal Corporation
Gurugram Municipal Corporation
Amaravati Municipal Corporation
Ahmadabad Municipal Corporation
Solution:
The Greater Hyderabad Municipal Corporation was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings. The GHMC was also at the 27th place among 4,041 cities.

Q9. According to the RBI data, what amount of bad loans banks has recovered in the fiscal ended March 2018?
Rs 40,400 crore
Rs 37,500 crore
Rs 33,300 crore
Rs 42,500 crore
Rs 47,800 crore
Solution:
According to the RBI data, in the fiscal ended March 2018, banks recovered Rs 40,400 crore worth of bad loans as against Rs 38,500 crore recovered in FY17. The various channels through which lenders recovered their bad loans include the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC), SARFAESI Act, debt recovery tribunals (DRTs) and Lok Adalats.

Q10. Who is the author of the book "Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From”?
Carrie Underwood
Bipan Chandra
Shashi Tharoor
Tony Joseph
Romila Thapar
Solution:
The book titled “Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From” written by Tony Joseph was released. The book talks about the migration of the First Indians also known as ‘Aryans’ who arrived here 65,000 years ago.

Q11. Which of the following small finance bank (SFB) has got RBI approval to operate as a scheduled bank?
Capital Lab SFB
Equitas SFB
Bajaj SFB
Muthoot SFB
ESAF SFB
Solution:
ESAF small finance bank has got RBI approval to operate as a scheduled bank. This makes ESAF small finance bank (SFB) the fifth scheduled bank from Kerala. ESAF microfinance institution, started in 1992, was one among the ten applicants to receive approval from RBI to start banking operations in 2016.

Q12. The International Association of Athletics Federations (IAAF) is the international governing body for the sport of athletics. In which year IAAF was founded?
1945
1919
1912
1903
1956
Solution:
In 2012 after 100 years of athletics excellence, the International Association of Athletics Federations embarked on its second century with drive and determination. Athletics, a sport that was founded in antiquity, has continued to adapt through the centuries, offering a dynamic, life-enhancing sport which is ready for the exciting challenges of the next 100 years. On the 17 July 1912 in Stockholm, Sweden, following the closing ceremony of the Olympic Games in the Swedish capital, the International Amateur Athletic Federation (IAAF) was founded as the world governing body for the sport of track and field athletics.

Q13. Intangki National Park is a wildlife park located in-
Assam
Nagaland
Odisha
Bihar
West Bengal
Solution:
Intangki National Park is a wildlife park located in Peren district of Nagaland.

Q14. What is the currency of Bahrain?
Dinar
Rand
Ruble
Dirham
Pound
Solution:
The Bahraini dinar is the currency of Bahrain.

Q15. The third edition of women’s national boxing championships has begun in which of the following state?
Haryana
Manipur
Sikkim
Maharashtra
Karnataka
Solution:
The third edition of women’s national boxing championships begins in Vijayanagara, Karnataka. Country’s top boxers will be vying for top honors as the tournament will be held at the JSW Sports-owned Inspire Institute of Sport.

               





You may also like to Read:

             
         
Check the Video Course for General Awareness

Print Friendly and PDF

No comments