NIACL AO Mains General Awareness | 25th February 2019

Dear Aspirants, 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in NIACL AO Exam 2018-19.



Q1. France has introduced its own tax, GAFA Tax on global internet and technology firms. What does F stands for in GAFA?
Fugitive
Farlando
Foreign
Finance
Facebook
Solution:
France has been pushing hard for a new so-called “GAFA tax” — named after Google, Apple, Facebook and Amazon — to ensure the global giants pay a fair share of taxes on their massive business operations in Europe.

Q2. Up to what amount of existing debt the Reserve Bank has allowed a one-time restructuring for the companies which have defaulted on payment, but the loans given to them have continued to be classified as standard assets?
Rs 20 crore
Rs 25 crore
Rs 15 crore
Rs 10 crore
Rs 50 crore
Solution:
Reserve Bank allowed a one-time restructuring of existing debt up to Rs 25 crore for the companies which have defaulted on payment but the loans given to them have continued to be classified as standard assets.

Q3. Which of the following Payments Bank has been allowed to restart opening new accounts for its consumers after almost six months of the ban by the RBI?
Paytm Payments Bank
Airtel Payments Bank
Fino Payments Bank
India Post Payments Bank
None of the above option is the right answer
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has allowed Paytm Payments Bank to restart opening new accounts for its consumers after almost six months of the ban. Paytm Payments Bank stopped enrolling new customers in June 2018, following an audit by the RBI, which made certain observations about the process the company follows in acquiring new customers and its adherence to know-your-customer (KYC) norms.

Q4. Which pair of countries have officially quit the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)?
North Korea and Pakistan
China and Russia
The United States and Canada
The United States and Israel
Israel and Palestine
Solution:
The United States and Israel officially quit the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) with the close of 2018. The countries had announced their decisions in 2017 of withdrawing from the agency, accusing it of bias against Israel.

Q5. The finance ministry has announced that the sixth tranche of electoral bonds sale has been started. Which bank is the only authorised bank to issue such bonds?
PNB
ICICI
BOB
HDFC
None of the above option is true
Solution:
State Bank of India (SBI), in the sixth phase of sale, has been authorised to issue and encash electoral bonds through its 29 authorised branches. SBI is the only authorised bank to issue such bonds.

Q6. Which of the following section of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues?
Section 370
Section 1-B
Section 7
Section 9
Section 77
Solution:
The Section 7 of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues, that the government considers serious and in public interest.

Q7. HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank. Now, he will be serving the bank till ________.
2020
2021
2022
2019
2024
Solution:
HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank for another two years. Aditya Puri will now serve the office from November 1, 2018 to October 26, 2020.

Q8. The MSME ministry has established an export promotion cell to create a sustainable ecosystem and proposed to formulate a governing council. Who will chair this proposed governing council?
Secretary of the Corporate affairs ministry
Minister of MSME
Secretary of the MSME ministry
Minister of Heavy Industries and Public Enterprises
Secretary of the Heavy Industries and Public Enterprises ministry
Solution:
The MSME ministry has established an export promotion cell to create a sustainable ecosystem for micro, small and medium enterprises (MSMEs). The ministry has also proposed to formulate a governing council that will be chaired by the secretary of the MSME ministry.

Q9. In which of the following state, Petroleum and Natural Gas Minister, Dharmendra Pradhan launched ‘Ujjwala Sanitary Napkins’ initiative?
Odisha
Maharashtra
Goa
Delhi
Madhya Pradesh
Solution:
Petroleum and Natural Gas Minister, Dharmendra Pradhan launched ‘Ujjwala Sanitary Napkins’ initiative saying it will go a long way in making Odisha’s 2.25 crore women empowered and self-reliant. Under the novel initiative, which will cover 93 blocks in 30 districts of Odisha, oil marketing companies (OMC) will set up 100 manufacturing units at the Common Service Centres (CSC) at an estimated cost of Rs 2.94 crore.

Q10. In its ‘Growth Outlook for 2019’, Confederation of Indian Industry (CII) stated that India's GDP growth will be_______ in 2019.
7.3%
7.7%
8.1%
7.8%
7.5%
Solution:
In its ‘Growth Outlook for 2019’, Confederation of Indian Industry (CII) stated that the GDP growth will be in the range of 7.5% in 2019.

Q11. With which of the following organisation, Allahabad Bank has signed a bancassurance pact to offer a holistic financial planning solution to consumers?
Life Insurance Corporation of India
SBI Life Insurance
Max Life Insurance
ICICI Prudential Life Insurance
Bajaj Allianz Life Insurance
Solution:
Allahabad Bank and SBI Life Insurance came together and signed a bancassurance pact, to offer a holistic financial planning solution to consumers.

Q12. Gautam Gambhir is an Indian former-
shooter
archer
footballer
cricketer
wrestler
Solution:
Gautam Gambhir is an Indian former cricketer, who played all formats of the game. He is a left-handed opening batsman who played domestic cricket for Delhi, and captained Kolkata Knight Riders in the Indian Premier League.

Q13. The European Union is a political and economic union of _____________ member states that are located primarily in Europe.
29
27
28
26
25
Solution:
The European Union is a political and economic union of 28 member states that are located primarily in Europe.

Q14. Who is the current Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation in the Government of India?
Nitin Gadkari
Giriraj Singh
Uma Bharti
Suresh Prabhu
Piyush Goyal
Solution:
Nitin Jairam Gadkari; is an Indian politician and the current Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation in the Government of India.

Q15. Who has become the highest international wicket-taker across formats in 2018?
Jasprit Bumrah
Ishant Sharma
James Anderson
Dale Steyn
Rashid Khan
Solution:
The 25-year-old fast bowler Jasprit Bumrah became the highest international wicket-taker across formats in 2018. He took a total of 78 wickets in the calendar year. Bumrah surpassed South Africa’s Kagiso Rabada’s tally of 77 wickets to reach the milestone.

               
हिंदी में पढ़ें 



You may also like to Read:

             
         
Check the Video Course for General Awareness


Print Friendly and PDF

No comments