Quantitative Aptitude For NIACL AO Phase II: 19th February 2019

Dear Aspirants,


Quantitative Aptitude For NIACL AO Phase II: 19th February 2019

Quantitative Aptitude Quiz For NIACL AO

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Directions (1-5): The line graph below shows the profit made on selling a unit of mobile as a percent of selling price. The table shows the cost price of each brand of mobile sold by the shop ‘MOBILE WALA’. 




Q1. If the total profit made by shop ‘Mobile Wala’ on selling mobiles of brand Vivo was Rs. 13,500, then find the number of units sold by the shop?
9
11
10
8
15
Solution:
13500/SP = 20/100
⇒ SP = Rs. (13500 × 5)
Let, No. of units sold be ‘x’, then
6000 × x + 13500 = 13500 × 5
Or, 6000x = 4 × 13500
Or, x = 9

Q2. If shop ‘Mobile Wala’ sold 10 units of mobile of brand Samsung, then find the total selling price of all these 10 units sold and profit made on each unit.
Rs. 100000, Rs. 3000
Rs. 100000, Rs. 5000
Rs. 120000, Rs. 4000
Can’t be determined
None of these
Solution:

Q3. The average C.P. of a unit of Vivo, Oppo and Jio Phone each is approximately what percent more/less than the average C.P of a unit of Samsung, Jio Phone and Nokia each ?
20.12%
16.66%
18.18%
15.75%
17.5%
Solution:

Q4. If the shop made a profit of 20% on each unit of mobile of brand Nokia and Oppo, then find the overall selling price of 8 units of brand Nokia and 6 units of brand Oppo?
Rs. 77,600
Rs. 74,800
Rs. 72,400
Rs. 75,900
None of these
Solution:

Q5. Find the ratio of S.P. of brand Jio Phone to that of Samsung?
6 : 5
1 : 2
5 : 6
can’t be determined
None of these
Solution:
⇒ SP = 5000 (SP of a unit of Jio Phone)
⇒ SP = 10000 (SP of a unit of Samsung)
Required Ratio = 1 : 2

Q6. In a bag there are three types of colored balls i.e, yellow, green and Red. The probability of getting one yellow ball is 2/5 and the probability of selecting one green ball is 3/7. If total number of Red balls are 18 then find the probability of selecting one red ball.
6/35
7/26
4/35
2/35
8/35
Solution:
Let yellow balls = 2x
Then total balls = 5x
Let green balls = 3y
Then total balls = 7y
ATQ—
2x + 3y + 18 = 5x = 7y …(i)
From (i)
x – y = 6 ..(ii)
2y – x = 9 ….(iii)
Solving (ii) and (iii)
x = 21 and y = 15
Required probability = 18/105 = 6/35

Q7. There are 5 multiple choice questions in an examination. How many sequences of answers are possible, if the first three questions have 4 choices each and the next two have 6 choices each?
2804
3456
7776
2304
1024
Solution:
Places: -  -  -  -  -
Digits: 4  4 4 6 6
Total number of sequences = 4 × 4 × 4 × 6 × 6 = 2304.

Q8. A positive integer is selected at random and is divided by 11. Find the probability that the remainder is not an even number?
3/11
8/11
5/11
9/11
7/11
Solution:
Total possible remainders = [0, 1, 2, 3, 4……..10]
Favorable remainders = [1, 3, 5, 7, 9]
Required probability = 5/11

Q9. In how many different ways can letter of the word “COMPLAINT” be arranged in such a way that vowels occupy only the odd positions?
1440
43200
18040
5420
54000
Solution:

Q10. A bucket contains 2 red Marbles, 4 blue Marbles and 6 Green Marbles. Two marbles are drawn at random. What is the probability that they are not of same color?
5/11
14/33
2/5
6/11
2/3
Solution:

Directions (11-15): What will come in place of (?) in the following no. series? 

Q11. 121, 144, 190, 259, ? , 466
351
349
374
328
317
Solution:

Q12. 8, 64, 216, 512, 1000, 1728, ?
4096
2744
3375
2197
4913
Solution:
Pattern is
2³, 4³, 6³, 8³, 10³, 12³, 14³
∴ ? = 2744

Q13. 3, 4, 10, 33, 136, 685, ?
3430
4802
5145
4116
5488
Solution:
Pattern is
×1+1, ×2+2, ×3+3, ×4+4, ×5+5, ×6+6
∴ ? = 685 ×6 + 6
? = 4116

Q14. 16, 12, 18, 40.5, 121.5, 455.625, ?
2050.1125
2050.2125
2050.3125
2050.4125
2050.5125
Solution:

Q15. 4, 18, 48, 100, 180, 294, ?
448
424
436
460
412
Solution:

               




You May also like to Read:

                         
              
     
Check the Video Course of Quantitative Aptitude  

Print Friendly and PDF

No comments