Quantitative Aptitude For SBI PO: 6th February 2019

Dear Aspirants,
Quantitative Aptitude For SBI PO: 6th February 2019





Quantitative Aptitude Quiz For SBI PO 

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.




Directions (1-5): What should come in place of the question mark (?) in the following number series? 

Q1.3, 52, 88, 113, 129, ?
148
142
133
145
138
Solution:
The pattern of the number series is +7², +6², +5², +4², +3²
? = 138

Q2.2, 3, 8, ?, 112, 565
36
14
27
45
54
Solution:
The pattern of the number series is ×1+1, ×2+2, ×3+3, ×4+4, ×5+5
? = 27

Q3.6, 4, 8, 23, ?, 385.25
84.5
73
78.5
82
86
Solution:
The pattern of the number series is ×0.5+1, ×1.5+2, ×2.5+3, ×3.5+4, ×4.5+5
? = 84.5

Q4.8, 64, 216, 512, ?, 1728
729
1331
684
1000
1004
Solution:
The number series is 2³, 4³, 6³, 8³, 10³, 12³
? = 1000

Q5. 1, 1, 2, 6, 24, 120, 720, ?
4050
5060
5040
6050
4455
Solution:

Q6. The ages of Ranjana and Rakhi are in the ratio of 15 : 17 respectively. After 6 yr the ratio of their ages will be 9 : 10. What will be the age of Ranjana after 6 yr?
40 yr
30 yr
34 yr
36 yr
38 yr
Solution:

Q7. A tap can fill a tank in 16 minutes and another can empty it in 8 minutes. If the tank is already ½ full and both the taps are opened together, will the tank be filled or emptied? How long will it take before the tank is either filled or emptied completely as the case may be?
Emptied ; 16 min
Filled ; 8 min
Emptied ; 8 min
Filled; 12 min
None of these
Solution:

Q8. In how many different ways can the letters of the word CRIME be arranged?
120
300
72
44
160
Solution:
Required number of ways = 5! = 120

Directions (9-10): two fair coins are tossed. Find the probability of obtaining 

Q9. 2 Heads
1/3
2/3
1/2
1/4
3/4
Solution:

Q10. 1 Head and 1 Tail
1/2
1
1/3
2/3
1/4
Solution:

Directions (11-15): Given below is the table showing the average marks scored by students of five various classes of five different schools in annual examination. Study the table carefully and answer the questions based on it. 



Q11. Students of class IV in school D scored a total of 7000 marks while the students of class VI of same school scored a total of 10,400 marks. Find the difference in number of students of these two classes.
25
15
40
12
18
Solution:
Number of students in class IV=7000/280=25
Number of students in class VI=10400/260=40
∴Required difference=15

Q12. In school E, the students of class V scored a total of 11900 marks. But in revision of mark sheet it was found that marks of five students were misread as 280, 370, 480, 450 and 320 instead of 420, 400, 310, 200 and 210 respectively. Find the new average (approximate) after correction:
320
325
340
330
335
Solution:

Q13. Which class has its average marks 160% of the average marks of class V of school B ?
Class II school D
Class V school E
Class VI school C
Class II school B
class II school A
Solution:
Average marks of class V of school B = 200
So, 160% of average marks of class V of school B = 320 which is same as the average marks of class II of school A.

Q14. Find the average of numerical value of average marks of class III, V, II and VI of schools C, E, D and A respectively.
336.5
327.5
334.5
337.5
335.5
Solution:

Q15. By approximately what percent the average marks of class VI of school C is more or less than that of class IV of school E ?
62%
60%
64%
68%
55%
Solution:

               







You May also like to Read:


                  

Check the Video Course of Quantitative Aptitude  

Print Friendly and PDF

No comments