SBI PO 2019 English (Fillers) Quiz: 26th February 2019


Dear Aspirants,


English Quiz For SBI PO Exam 2019
The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.





Directions (1-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct.

Q1. Although the injury wasn’t severe, the nurse brought in sterile water for the doctor to perform an -------------------- so that it would be less likely to become infected.

ablution
bath
cleansing
shower
abhor
Solution:
'Ablution' is the correct fit for the blank here and it means a cleansing with water or other liquid.

Q2. Dedicated practitioners of yoga swear by a bedtime ablution ritual to relax the body and ------------ deep sleep.
dedication
encourage
except
lavation
contaminate
Solution:
'Encourage' is the correct fit for the blank here.

Q3. It is considered as good hygiene to take a shower at least once a day, since it keeps your body clean and helps prevent many --------------------.
seize
disease
illness
illnesses
frauds
Solution:
'Illnesses' is the correct fit for the blank here.

Q4. The burn you suffered has --------------------------- made an unsightly blotch on your arm.
mouthful
mournful
gratefully
fortunately
unfortunately
Solution:
'Unfortunately' is the correct fit for the blank here.

Q5. When the salesman began to -------------------- about guitars, I knew that he had no idea what he was talking about because I sold them myself.
jabber
chattered
blabbering
chattering
forgetful
Solution:
'Jabber' is the correct fit for the blank here and it means to talk or utter rapidly, indistinctly, incoherently, or nonsensically.

Q6. The teacher ------------------- my paper with the class after describing it as an example of a well-written essay.
distribute
sharing
shared
spread
withstand
Solution:
'Shared' is the correct fit for the blank here.

Q7. The man’s ---------------------- of all things political caused him to appear foolish when he tried to talk politics.
defeat
ignorance
illiterate
regard
knowledge
Solution:
'Ignorance' is the correct fit for the blank here.

Q8. The doctor’s complete ignorance of the patient’s rare disease caused him to -------------------- her during the initial exam.
malnourished
distinguish
diagnose
misdiagnose
rare
Solution:
'Misdiagnose' is the correct fit for the blank here.

Q9. Since the athlete gives a large portion of his salary to charity, he stands as an example of a ----------------- philanthropist.
give
kindness
generous
ruthless
nostalgic
Solution:
'Generous' is the correct fit for the blank here.

Q10. You are likely ill-suited to be a secret agent if you are -------------------- and do not know how to act with caution.
based
fair
indiscreet
heed
foolishness
Solution:
'Indiscreet' is the correct fit for the blank here and it means not discreet; lacking prudence, good judgment, or circumspection.

Q11. A rhino is an indiscreet animal that lumbers about with ---------------- and a lack of concern for anything subtle.
impunity
except
exempt
redeem
kindness
Solution:
'Impunity' is the correct fit for the blank here and it means immunity from detrimental effects.

Q12. Ten teenage girls from Oakwood School, North Hollywood have read that girls in rural Indian schools --------------- out because of periods.
dropping
scroll
left
give
drop
Solution:
'Drop' is the correct fit for the blank here.

Q13. Guneet Monga has acknowledged the decade-long work of Action India run by Gauri Chaudhary on spreading -------------------- about reproductive rights.
awareness
acknowledge
faithfully
justice
honesty
Solution:
'Awareness' is the correct fit for the blank here.

Q14. The reviews were not very ------------------------------, saying that the lead actor’s portrayal of his character was lethargic and unimaginative.
redundant
faith
correctness
complimentary
trusty
Solution:
'Complimentary' is the correct fit for the blank here and it means of the nature of, conveying, or expressing a compliment, often one that is politely flattering.

Q15. The counselor urged the students to not ---------------------- in filling out their college applications.
surge
although
procrastinate
late
leave
Solution:
'Procrastinate' is the correct fit for the blank here and it means

               





You may also like to Read:

    


Print Friendly and PDF



No comments