SBI PO 2019 English (Word Usage) Quiz: 18th February 2019

Dear Aspirants,

English-word-usage-quiz

English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.





Directions (1-15): In each of the following questions, a word has been used in sentences in THREE different ways. Choose the option corresponding to the sentences in which the usage of the word is CORRECT or APPROPRIATE. 

Q1. PARODY 
(i) When I heard the parody of the love song, I could not stop laughing. 
(ii) Because the director does not have a good sense of humor, he was not amused by the witty parody of his film. 
(iii) The detective could parody information out of the quietest suspects.
Only (i)
Only (iii)
Both (i) and (ii)
Both (ii) and (iii)
None of these
Solution:
Only option ‘c’ is correct here. Parody means a humorous impression of a creative work.

Q2. TRIUMPH 
(i) Earning a high school diploma was a huge triumph for the young man with a learning disability. 
(ii) The stingy old man would triumph in every penny he saved. 
(iii) The country’s military triumph finally brought peace to the war-torn area.
Both (i) and (ii)
Only (ii)
Only (iii)
Both (i) and (iii)
None of these
Solution:
Only option ‘d’ is correct here. Triumph means a very great success, achievement, or victory.

Q3. ISOLATE 
(i) While the girl was sick with the flu, her parents had to isolate the other children into different bedrooms so they wouldn’t fall ill. 
(ii) The quick-thinking general tried to isolate the enemy troop in the woods and cut them off from all supply sources. 
(iii) A festive isolate bash is scheduled for my boss’s departure at the end of the month.
Both (i) and (ii)
Only (ii)
All are correct
Only (iii)
None of these
Solution:
Only option ‘a’ is correct here. Isolate means to keep a person or animal separate from other people or animals by putting them in a different place.

Q4. RISIBLE 
(i) If you stick with the most risible elements of your speech, your audience will be so relaxed from laughing that you’re bound to win their support. 
(ii) When there is an emergency, people will usually risible as fast as their feet will take them so they can help the victim. 
(iii) The track team must run as quickly as they can risible the track to the finish line.
Only (ii)
Only (i)
Only (iii)
All are correct
None of these
Solution:
Only option ‘b’ is correct here. Risible means lacking in quality or usefulness that it deserves to be laughed at.

Q5. WHOLESOME 
(i) Though he put on a wholesome persona, the mayor was really a gambler who stole money from the city. 
(ii) If I imbibe too much soda, I find that I am troubled with wholesome bouts of hiccupping. 
(iii) This movie is a wholesome family entertainment.
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
Both (i) and (iii)
None of these
Solution:
Only option ‘d’ is correct here. Wholesome means something likely to benefit you physically, morally, or emotionally.

Q6. ROBUST 
(i) Even though we are told to robust plenty of water to stay hydrated and healthy, there have been cases where drinking too much water has been fatal for some people. 
(ii) Robust savings can only be withdrawn if the worker is leaving the company permanently. 
(iii) In order to be a fireman, one needs to be robust because fighting fires is a very difficult job.
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
All are correct
None of these
Solution:
Only option ‘c’ is correct here. Robust means strong and healthy

Q7. GRADUAL 
(i) A car only proceeds through gradual movements, starting slow and gaining speed a little bit at a time before reaching a cruising speed. 
(ii) A gradual income is one that pays you slowly but surely, unlike a bonus check which only benefits you one time. 
(iii) Time is completely gradual, moving along slowly and one second at a time, never making leaps and bounds at one time.
Only (ii)
Both (i) and (iii)
Only (iii)
All are correct
None of these
Solution:
Only option ‘d’ is correct here. Gradual means taking place or progressing slowly or by degrees.

Q8. FRUGAL 
(i) The mother didn't mean to frugal, but she was tired and her children refused to do their chores. 
(ii) The students began to grumble and protest when their teacher assigned them a frugal project during winter break. 
(iii) My Mom was thoughtful enough to include my favorite snack in my lunch today, so it was much frugal than the school lunch I had the day before.
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
Both (ii) and (iii)
None of these
Solution:
None of the above. Frugal means simple and plain and costing little.

Q9. DISSONANCE 
(i) There is a great deal of dissonance between what a liar says and does. 
(ii) The criminal used dissonance to his advantage by behaving in a way in which the police would never have expected him to act. 
(iii) Dissonance often occurs when individuals try to explain their abnormal behaviors.
All are correct
Only (ii)
Both (i) and (iii)
Only (ii)
None of these
Solution:
Only option ‘a’ is correct here. Dissonance means lack of agreement or harmony between people or things.

Q10. HEFTY 
(i) The man struggled to carry his hefty bag down the steep stairs. 
(ii) The hefty car parts were difficult to lift without the use of a machine. 
(iii) While I expected my elderly neighbor to be hefty, he was actually genial and invited me in for tea.
Only (i)
Only (ii)
Both (i) and (ii)
Only (iii)
None of these
Solution:
Only option ‘c’ is correct here. Hefty means strong and bulky.

Q11. LUMINOUS 
(i) The movie editor used the computer program to give the actress the luminous appearance of an angel. 
(ii) A luminous fine will need to be paid before you can get your driver’s license back. 
(iii) During the marathon, my sister could luminous everyone else to win the race.
Only (ii)
Only (i)
Only (iii)
All are correct
None of these
Solution:
Only option ‘b’ is correct here. Luminous means giving off light; bright or shining.

Q12. FUNDAMENTAL 
(i) Dribbling is a fundamental part of basketball. 
(ii) A fundamental education needs to include reading, writing, math, and a variety of other subjects. 
(iii) If you master the fundamental aspects of a sport, it makes the difficult skills easier to manage.
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
All are correct
None of these
Solution:
Only option ‘d’ is correct here. Fundamental means basic.

Q13. MEAGRE 
(i) He skipped over the meagre steps, which caused his plan to fail. 
(ii) They wanted to have a month to prepare, but their time was cut in meagre, leaving them only a fortnight. 
(iii) Because you only earn a meagre salary, you should be very careful about your spending.
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
All are correct
None of these
Solution:
Only option ‘c’ is correct here. Meagre means very little in quantity.

Q14. CULMINATE 
(i) The holiday parade will culminate with the arrival of Santa Claus on his sleigh. 
(ii) Unfortunately, the tension between the two countries is likely to culminate in a war. 
(iii) According to the director, the rehearsals will culminate in the play’s opening night.
Only (i)
Only (ii)
All are correct
Only (iii)
None of these
Solution:
Only option ‘c’ is correct here. Culminate means reach a climax or point of highest development.

Q15. DURABLE 
(i) The plate was made of durable plastic and didn’t break when accidentally dropped. 
(ii) Because it could hold their collective weight, the bench was a very durable location for the family picture. 
(iii) The football helmet was made of material that was very durable and could withstand repeated trauma.
All are correct
Both (i) and (iii)
Only (iii)
Only (ii)
None of these
Solution:
Only option ‘a’ is correct here. Durable means able to withstand wear, pressure, or damage; hard-wearing.

               


    


Print Friendly and PDF




No comments